Niet uit het keukenbeeld te denken, de landelijke keuken. Sterker nog, het lijkt dat de landelijke keuken op zijn weg terug is. Niet in de kenmerkende stijl met dito materialen, maar ook in aangepaste varianten. Licht modern, stoer een fusion van stijlen waarbij de huidige consument toch weer wat meer gaat voor een gezellige keuken, met hedendaagse materialen, functioneel en tijdloos. Een meer uitgesproken product waarbij de ook de stijl en smaakvan de consument zelf een belangrijkere rol krijgt. Een goede ontwikkeling.

De kenmerken van een landelijke keuken

De typische landelijke keuken kenmerkt zich door gebruikte materialen, uitstraling, apparatuur, en zeker ook de aanrechtbladen.  Een mooi voorbeeld van deze stijl vindt u terug in de foto van een duidelijke landelijke keuken van Keukenmeyt.

moderne landelijke keuken

In deze stijl zijn er eigenlijk 2 materialen welke voor keukenfronten gebruikt worden, hout en lak. Traditioneel zagen we een matte lak op een front met een kader of een massief houten deur al dan niet in een kaderfront. In de laatste jaren is dat beeld veranderd. Niet dat we de traditionele landelijke keuken overboord hebben gegooid, maar wel zijn er elementen gewijzigd en toegevoegd die het allemaal wat spannender maken en minder eenduidig. De keuken zoals getoond herbergt is een fraai voorbeeld van een samenstelling aan materialen die uitstekend dienst doen in een jaren 30 woning. De ambachtelijke hand geschilderde fronten zijn landelijk met een moderne vormgeving. Vooral de kwaststreep doet ons hart kloppen. In combinatie met een stoer betonnen aanrechtblad is deze landelijke keuken gesitueerd in een jaren 30 woning, een klassiek voorbeeld van een heel geslaagde oplossing in deze stijl.

Nu zien we nogal eens wat meer fabrieksmatige oplossingen welke onder de noemer landelijke keuken worden verkocht. Als je daar de keukendeurtjes van opent voel je het verschil. Materialen moeten robuust, stoer en degelijk zijn. Ook op greep niveau wordt er een hoop rommel aan deze fabriek keukens gemonteerd. Dit zijn echter de details die een object maken of breken. Een mooie messing greep moet ook wel van messing zijn en niet een surrogaat oplossing.

De kwaliteit van het schilder / lakwerk op een deur in deze keukenstijl laat het klasse verschil zien. Een deur met 6-7 laklagen (zoals op de foto) geeft een totaal andere uitstraling dan een product wat in 1-2 keer is afgelakt. Na verloop van jaren wordt dat verschil alleen maar groter. Lak is onderhevig aan de tand des tijds en de 6-7 laklaag versies zijn nagenoeg niet onderhevig aan slijtage en blijven een fraaie uitstraling houden. En dan die mooie subtiele kwaststreep om het ambachtelijke te benadrukken.

Met houten fronten

Natuurlijk hoort bij een landelijke keuken een houten front. In Nederland zien we steeds meer een mooi houten front uitgevoerd met een fineerlaag. In tegen stelling tot het massief houten front is deze uitvoering niet gevoelig voor uitzetten. Sommige leveranciers leveren ook een front met een dikfineer laag, hierdoor kunnen fronten uitgevoerd worden met noesten en scheuren om het echte landelijke karakter te verkrijgen.

De eiken houten fronten kennen een breed scala aan afwerking mogelijkheden die bijdragen aan het unieke karakter van uw landelijke keuken. Mocht u niet de portemonnee hebben voor echt hout dan zijn er ook laminaat uitvoeringen. Alhoewel ze er steeds beter uit zien is het niet de “real thing”. Een keuken in laminaat uitvoering mag dan wel de uitstraling hebben maar blijft voor mij een plastic variant.

Aanrechtbladen van natuursteen of beton

Het mag niet ontbreken in uw landelijke keuken, een stoer aanrechtblad in beton, of natuursteen, waarbij vooral een granieten aanrechtblad kenmerkend is voor deze stijl. De dikte van het aanrechtblad is van belang om de juiste uitstraling te krijgen, Een dikte van minimaal 5 cm vind ik voor het juiste resultaat toch wel essentieel voor een werkblad. Beton wordt bijna altijd in een dikte van 6-10 cm uitgevoerd. Robuust en ongelofelijk stoer, maar wel met de nodige aandacht in het gebruik. Deze zware natuurstenen en betonnen aanrechtbladen wegen natuurlijk wel wat. Dat betekent dan ook dat de onderliggende keukenkasten daar wel geschikt voor moeten zijn. U zult niet de eerste zijn waarvan de keukenkasten letterlijk door hun hoeven zakken.

Met fornuis en schouw

In een landelijke keuken  hoort toch ook wel een fraai en stoer fornuis. Het aanbod in fornuizen is gigantisch. Zo kunt u in de top  van het aanbod een fornuis van Viking of AGA aanschaffen, daaronder een Lacanche, STEEL of Falcon, maar ook voor een kleine € 1000,00 heeft u al een alleraardigste Smeg of Boretti. Fornuizen worden in vele stijlen geleverd. Meer nostalgische, oud Engelse, klassiek landelijk of moderne fornuizen, in elke smaak en stijl vindt u een passend product. Daar horen dan wel mooie gasbranders bij en niet de uitvoeringen in inductie, alhoewel de meningen daarover zullen verschillen.

Ook een passende schouw is een kenmerk die past bij een landelijke keuken. De moderne uitvoeringen van de klassieke schouw zien we trouwens steeds vaker in combinatie met een moderne keuken. In de regel wordt een schouw uitgevoerd in een gelakte uitvoering, een uitvoering in stuc met een passende sierlijst. Deze sierlijsten geven de schouw net die onderscheidende uitstraling die het nodig heeft. Ook hier verwijs ik graag naar de mooie sierlijst in de Keukenmeyt keuken in een hand geschilderde uitvoering.

Keuken grepen

Het is de kers op de taart, maar wel een belangrijke kers. In een landelijke keuken hoort een stijlvolle greep. Er zijn vele opties, maar het is van belang dat deze grepen een hoog kwaliteits niveau hebben. Grepen in messing, brons, RVS, maar ook in koper kunnen prima verwerkt worden in een landelijke keuken. Dauby is een typische aanbieder van keukengrepen van een hoog kwaliteitsniveau. Neem de tijd om de juiste keukengreep te vinden voor uw landelijke keuken anders kan het een hoop teniet doen.

Nieuwe trend: de landelijk moderne keuken

Elke stijl is uiteindelijk onderhevig aan de tand des tijds. Alhoewel in een mooi jaren 30 huis de eerder genoemd traditionele variant van de landelijke keuken nog steeds staat, zien we in de laatste jaren dat er steeds vaker aan gesleuteld wordt. Nostalgie met een moderne tint. Een en ander heeft zich vormgegeven in een stijl die we de landelijk moderne keuken noemen. Een mix van traditionele kenmerken met moderne “uitspattingen”.

Modern greeploos met rustieke materialen

Een variant van de landelijke moderne keuken vindt U in de combinatie van een greeploze keuken uitgevoerd in hout of in lak. Op de onderstaande foto treft u een typisch voorbeeld hiervan.

stoere landelijke keukens

Op de foto ziet u hoe een eiken houten keuken in een donkere vernis volledig zonder grepen is uitgevoerd. De “moderne” schouw geeft de keuken een gezellige warme tint en geeft een knipoog naar de landelijke stijl. Het composieten aanrechtblad in een betonlook, heeft wel de dikte van een echt betonnen aanrechtblad, maar uitgevoerd in composiet lang niet zo besmettelijk als de betonnen uitvoering. Een moderne woning in jaren 30 stijl vraagt naar onze mening ook wel om deze aanpassingen. Het accentueert het karakter van de woning maar is wel wat functioneler en moderner dan de typische landelijke keuken.

Aanrechtbladen in composiet, keramiek of marmer

De hedendaagse consument gaat de uitdaging van een betonnen aanrechtblad of een granieten aanrechtblad liever uit de weg. Het vereist eenvoudigweg wat meer aandacht en tijd om deze werkbladen goed te houden. Composiet en keramiek zijn alternatieven die steeds vaker worden toegepast in een landelijke moderne keuken. Nu ben ik zelf minder enthousiast over keramiek, dat heeft dan vooral te maken met de wat onechtere uitstraling. Zou het zelf niet zo snel adviseren in een landelijk moderne keuken. Keramiek is daarnaast gevoelig voor puntbelasting, er gaan nogal eens wat bladen kapot. Composiet oogt vele maken beter en benadert de uitstraling van beton en natuursteen het meeste.

Een ontwikkeling die toch al een beetje het karakter krijgt van een trend. Een modern landelijke keuken met een marmeren aanrechtblad. Nu kent marmer een gebruiksaanwijzing, en die heet aandacht en een beetje onderhoud. Als u daarover heen stapt dan is het een wel heel fraaie aanvulling voor uw keuken.

Op onderstaande foto treft U een voorbeeld van een landelijk moderne keuken waar marmer in is verwerkt. Het verouderde en gerookte eiken houten front steekt fraai af tegen het Italiaanse marmer.

Landelijke keuken

Modern strak fornuis of stoere gaskookplaat

Hele fraaie super moderne uitvoeringen van een fornuis, ze zijn er. En deze zien we steeds vaker terug als eigentijds element. Ook een stoere gaskookplaat met robuuste branders doen het goed als eyecatcher in een landelijk moderne keuken. Ondanks dat de tendens in Nederland naar inductie gaat, zullen er altijd liefhebbers van gas blijven. Niet alleen voor het gebruik maar ook door de uitstraling.

Keukenbudget

Wanneer u besloten hebt tot het verbouwen of vernieuwen van uw landelijke keuken, staat u voor een groot scala aan mogelijkheden. Hoe komt de keuken er uit te zien, hoeveel gaat deze kosten en uiteraard: waar treft u het beste aanbod? Ieder heeft zijn of haar eigen wensen en eisen betreffende de beste keuken. Middels Keukenprijs heeft u een duidelijk overzicht van de mooiste en meest betaalbare landelijke keukens.

Bepaal het budget voor uw landelijke keuken

Uiteraard heeft u wensen en eisen, betreffende uw nieuwe droomkeuken. Goede landelijke keukens moeten immers geheel voldoen aan de verlangens van de consument. Zo is het handig voor uzelf te weten welk budget u kunt reserveren. Daarnaast krijgt u te maken met een breed uitlopende keuze betreffende gewenste materialen, apparaten en indelingen. Al deze specifieke factoren spelen een rol in de uiteindelijke prijs voor landelijke keukens.

De realiteit gebied dat als u een mooi eindresultaat wenst, hetgeen in deze stijl inhoud dat u kiest voor een natuurstenen of betonnen aanrechtblad, houten of gelakte (kader) fronten, een stijlvol fornuis, originele keukengrepen, een fraaie authentieke schouw en passende inbouwapparaten, een landelijke keuken toch wel gauw 20.000 plus gaat kosten.

Natuurlijk kunt u maar een look a like gaan die minder kost. Een instap fornuisje van Smeg of Boretti. Simpele lakfronten en een “ nep” aanrechtblad. Het scheelt aanzienlijk, maar het resultaat is er dan ook niet. Als je voor een landelijk (moderne) keuken gaat moet je eigenlijk gewoon geld meenemen of kiezen voor een andere stijl.

Landelijke keuken kopen

De aankoop van een kwalitatief hoogwaardige landelijke keuken in de juiste materialen, passende inbouwapparaten vereist dus enige aandacht. Bij een interieurbouwer zult u in de regel wel kunnen slagen, de vraag is of daar niet teveel vanuit een productiegedachte wordt ontworpen. Bij een Arjan Lodder, de tweede kamer, Fred Constant en soortgelijke bedrijven betaalt u vaak de hoofdprijs. Wij hebben goede ervaringen met Keukenmeyt (waarvan ook de foto’s). kwalitatief hoogwaardige producten, uitstekend advies en prima prijzen.