Een apothekerskast is een fijne aanwinst in uw nieuwe keuken

2
7970
apothekerskast keuken

Afgeleid van een veelgebruikte kast bij, inderdaad, apothekers. In de regel een smalle en langwerpige kast welke voorzien is van rekken welke, al dan niet, aan de volledig uittrekbare deur zijn bevestigd. De toepassing van een apothekerskast in de keuken is niet van de laatste jaren. Het nut van deze voorraadkast heeft zich al lang en breed bewezen. Steeds meer keukenmerken hebben een standaard oplossing hiervoor in hun assortiment meegenomen. Het zal u dan ook niet verbazen dat u in een gemiddelde keukenshowroom een apothekerskast kunt bewonderen en met eigen ogen aanschouwen hoeveel nuttige opslagruimte deze oplossing kan bieden. Toch zijn er naast de vele voordelen enige aandachtspunten welke u zeker in ogenschouw moet nemen.

Apothekerskast keuken

Allereerst is het geen gewone kast. Vaak zijn deze kasten niet breder dan 30-35 CM. Een lange deur welke wordt voorzien van een keuken handgreep. In de regel is het een hoge kast welke naast andere hoge keukenkasten geplaatst wordt. Er zijn een aantal varianten welke ook tot het type apothekerskast behoren. De meest gangbare is de variant waar de rekken van boven naar beneden geplaatst zijn en bevestigd zijn aan de deur. Als u de deur opent heeft u aan 2 kanten toegang tot de opgeslagen voorraden. Bijzonder handig natuurlijk, zo’n voorraadkast waar u niet hoeft te knielen om te kijken wat er achterop het schap staat. Voorraden in een keuken, welke u dagelijks gebruikt, horen eigenlijk altijd in een ladekast of in een handige apothekerskast. Het is een schande dat nog steeds heel veel keukens uit budget overwegingen worden ontworpen met kastdeuren ipv laden.

2de variant

De 2de variant is gebaseerd op hetzelfde principe. Hierbij opent u eerst de deur en vervolgens moet u de inwendige laden cq manden naar u toe trekken. Deze optie heeft het nadeel dat u 2 handelingen moet verrichten. Aan de ander kant heeft u het voordeel dat het gewicht van de deur aanzienlijk lager is.  Een wezenlijk kenmerk zijn natuurlijk de voorraadmanden waar u alle spullen in kwijt kan. Een hoge kast met binnen laden biedt een min of meer gelijke oplossingen. Deze wordt dan niet onder de benaming van apothekerskast geleverd maar heeft wel de kenmerken ervan. Een oplossing waar u meerdere manden naar buiten trekt dekt in die zin meer de lading.

Naast een oplossing als hoge kast variant zijn er veel keukenmerken die ook een apothekerskast bieden welke zich onder uw aanrechtblad bevindt. Een uitvoering als een onderkast maar dan wel met een geïntegreerde uittrek unit. Deze laatste variant biedt in veel gevallen een goed alternatief als u geen hoge kasten (meer) kunt plaatsen maar wel handige voorraden snel tot uw beschikking wilt hebben.

Voordelen en nadelen van een apothekerskast

Het grote voordeel is vaak de beperkte ruimte die een apothekerskast inneemt. Er is vaak wel een stuk van 30 -35 cm over welke u op deze manier handig kunt invullen. Alhoewel er ook varianten zijn die 40-45 cm breed zijn, sterker nog in een maatwerk keuken kunt u ze op elke maat laten maken, is een smalle versie toch wel aan te raden. Dit heeft te maken met gebruiksgemak. De ruimte in de kast is het handigst als u een goed overzicht heeft over de opgeslagen spullen. Hoe breder de kast hoe lastiger het wordt. Daarnaast zal een bredere variant toch van een aanzienlijk kwaliteitsniveau moeten zijn. Meer voorraden  houdt namelijk ook in meer gewicht!

Vooral voor de kleinere voorraden is de apothekerskast uitermate geschikt. Enkele manden welke gevuld zijn met al uw kruiden en specerijen is een veel voorkomende invulling. Ook alle pakken en flesjes met een beperkte hoogte kunnen een mooie plek krijgen. U houdt altijd het overzicht op u actuele voorraden. De kast is een uitstekende oplossing om u voorraden te managen. Zoals aangegeven is een kast met planken een zeker  zwart gat waar voorraden ingaan en eruit komen als de houdbaarheidsdatum is overschreden.

Keukenontwerp aanpassen

De voordelen zijn zo groot dat u eigenlijk in uw keukenontwerp al rekening zou moeten houden met de invulling van deze handige keukenkast. Waarom alleen een invulling geven als u ruimte over heeft?!

Voor de liefhebber van mooie lijnen, symmetrie en esthetiek kan een apothekerskast een vervelende dissonant zijn. In een kastenwand met kasten van 60 cm breed kan een afwijkende breedte een storend beeld geven. Toch kunt u harmonie creëren door een kast in een zelfde breedte ernaast te plaatsen (2 x 30 cm BV). Belangrijker is dat de handgrepen op de kastenwanden zich op een zelfde lijn bevinden. In een situatie onder het blok kunt u rust creëren door de onderkast te voorzien van een gedeelde deur welke een zelfde belijning heeft als de naast liggende ladekasten.

Een goede keukenadviseur denkt uiteraard graag met u mee!

Ergonomisch biedt een apothekerskast het voordeel dat u eenvoudig bij uw voorraden kunt komen. Een nadeel is misschien wel het gewicht van de deur met de daaraan verbonden manden. Gelukkig zijn er ook kasten welke bestaan uit een onder en een bovengedeelte. Hiermee wordt het gewicht verdeeld en is de kast beter handelbaar.

Enige aandacht is met opbergen van uw voorraden wel vereist. Aangezien de manden vaak een open draadmand structuur kennen, geeft het lekken van pakken wel meteen een rommeltje.

Prijzen apothekerskast

Alhoewel de apothekerskast vele voordelen biedt, hangt er vaak een stevig prijskaartje aan. De kwaliteit van de gebruikte ladegeleidingen, de korpus en het front zijn van cruciaal belang. Persoonlijk zou ik niet zo snel voor deze oplossing kiezen als u een goedkope keuken gaat kopen. Mocht u er dan toch voor kiezen dan zou de aankoop na enkele jaren weleens voor de nodige onderhoud zorgen.  Houdt er bovendien rekening mee dat u voor een apothekerskast een prettige keukengreep nodig heeft. Het gewicht van de deur is aanzienlijk en om deze naar buiten te trekken aan een kastknopje is alles behalve prettig. Het totale beeld aan keukengrepen moet in die zin wel passen bij de functionaliteit van deze kast.

Een apothekerskast vereist daarnaast extra aandacht bij de montage ervan. De hoge kast moet voldoende ondersteunt zijn aangezien er een groot gewicht buiten de kast wordt getrokken. Het zou vervelend zijn als de kast voorover valt…

2 REACTIES

    • Dat is geheel afhankelijk van het type, merk, afmeting etc. Er zijn kasten voor 250 euro te krijgen maar ook over de 500 euro. Online is er ook genoeg aanbod.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in