Retro keuken: klassieke uitstraling, super moderne inrichting

0
2780
Retro keuken

Een moderne designkeuken is strak en flitsend, maar soms ook wel erg zakelijk en serieus. Wil je liever een wat speelser ontwerp en een meer nostalgische sfeer, zonder in te hoeven leveren op alle moderne keukengemakken? Dan is een retro keuken misschien wel de perfecte keuze!

Kleurgebruik Retro keuken

Als je niet van kleur houdt, is het wellicht beter om deze keukenstijl over te slaan. Kleur is namelijk een essentieel onderdeel. En daarbij gaat het ook lang niet altijd over zachte pasteltinten (hoewel muntgroen dan de uitzondering is die de regel bevestigt). Integendeel: felle primaire kleuren, het liefste ook nog afgewerkt in hoogglans, zetten de toon. Minimaal twee of drie grotere oppervlaktes hebben in dit keukendesign een opvallende kleur. Vooral de koelkast lijkt daarbij een favoriet te zijn., met name van het merk SMEG.

Al die kleur geeft een vrolijke en speelse indruk. Je moet echter wel opletten dat je niet overdrijft. Een geheel witgelakte keuken met enkele muntgroene elementen is bijvoorbeeld ook helemaal in stijl. Of rustige achtergrondkleuren in combinatie met een paar kleinere elementen in één knalkleur. Als alles een andere kleur heeft, is dat veel mensen te druk.

Vormen en lijnen

Zachte, afgeronde hoeken, bolstaande oppervlaktes en een enkele gekke schuine lijn definiëren de retro keuken. Weliswaar zijn vierkante keukenkastjes ook erg vintage, maar dat zie je tegenwoordig toch minder. De combinatie met (vooral) pastelkleuren komt dan namelijk al snel wat tuttig en stijfjes over. De moderne uitwerking van deze stijl is veel dynamischer dan je in veel originele jaren 50, 60 en 70-keukenontwerpen ziet.

Heel ronde uitwerkingen, waarbij bijvoorbeeld de keukenkastjes in allerlei spannende bochten om elkaar heen welven, stammen van een organische substijl. Dat komt tegenwoordig eigenlijk niet meer voor. Een moderne versie heeft juist ook rechte elementen, zoals een strak glazen aanrechtblad, om te contrasteren met ronde vormen. Zo blijft het ontwerp beter in balans.

Typische accessoires en verdere aankleding

Accessoires zijn een pré bij deze stijl. Een vol keukenblad en drukke vensterbanken zijn volgens sommigen zelfs een must, hoewel je ook hier weer niet moet overdrijven. Pas in het bijzonder op dat je niet richting kitsch gaat. Sommige mensen vinden dat oude reclameposters of telefoons met draaischijven prima thuishoren in een retro keuken, maar dat doet toch bijna altijd afbreuk aan je design.

Wat dan wel? Heel typerend is het gebruik van planten. Niets past meer dan een stijlvolle hangplant, maar ook een cactus is erg op z’n plaats. En het liefste zijn zaken zoals stoelen – of barkrukken, als je het echt goed wilt doen –, lampen, gordijnen en dergelijke ook in stijl. Voor de muren passen tegels uitstekend, al of niet in kleur. Bloemetjesbehang is het beste te vermijden.

Natuurlijk zijn typische keukenapparaten zoals broodroosters, koelkasten, weegschalen en waterkokers ook goed te combineren met deze keukenstijl. Vaak wordt er dan gekozen voor een identieke afwerking in blinkend, afgerond metaal en een felle, primaire kleur zoals rood. Het aardige is dat je hiermee ook op een vrij subtiele manier de klassieke sfeer naar boven kunt halen.

Combinaties met moderne elementen

Het klinkt conceptueel wellicht wat vreemd, maar moderne elementen passen perfect bij een nieuwe retro keuken. Glanzend metaal of glas van een keukenblad of kookplaat is heel goed samen te brengen met deze stijl. En een zwevende afzuigkap of een hypermoderne oven kan eveneens uitstekend. Dat biedt niet alleen meer comfort, maar draagt ook bij aan het ontwerp.

Retro neigt namelijk soms een beetje naar het oubollige. Door spannende combinaties te maken, zorg je ervoor dat je dat vermijdt. Je ziet zelfs weleens het omgekeerde: een moderne designkeuken met vintage elementen, zoals een houten vloer, wandtegeltjes of ‘funky’ accessoires. Dat kan dan weer voorkomen dat je doorslaat in een te strak geheel. Het geeft wel aan dat speelsheid een belangrijk aspect is van retro keukens.

Retro keukens, een trend voor de toekomst?

De afgelopen jaren zijn retro en vintage keukens steeds populairder geworden. Dat is een leuke ontwikkeling in het licht van de steeds minimalistische moderne keukendesigns. De toepassing van vrolijke kleuren, gewaagde vormen en speelse combinaties lijkt te zijn herontdekt, en dankzij technologische ontwikkelingen is een retro keuken in het gebruik net zo modern als iedere andere nieuwe keuken. Goede kans dus dat retro een toekomstbestendige trend is!