Een betonnen keukenblad geeft een robuuste uitstraling in de keuken

0
5033
betonnen keukenblad

In de moderne keuken hoort uiteraard een modern keukenblad. Gelukkig is er veel keuze, zodat er voor iedere smaak wel iets te vinden is. De nieuwste trend is het betonnen keukenblad.

Betonnen keukenblad trends

Was de keuken jarenlang een soort stiefkindje op het gebied van inrichting, de laatste jaren is ze met een geweldige opmars bezig. De keuken is het hart van het huis geworden. Dat heeft en te maken met de prachtige keukeninrichtingen die aangeboden worden en met de hectiek van ons leven. Het dagelijkse leven wordt bepaald door stress, file, drukte en het steeds bereikbaar moeten en willen zijn. Eigenlijk is er nauwelijks nog een moment van rust te vinden. Totdat je thuis komt en aan het keukeneiland of het aanrecht even kunt stilstaan om te genieten van een heerlijk vers kopje koffie of thee. Dat je dat graag in een omgeving wilt doen waar sfeer van uit gaat, moge duidelijk zijn.

Betonnen keukenblad

Past een betonnen keukenblad in zo’n omgeving? Het spreekt voor zich dat deze vraag bij velen als vanzelfsprekend zal opkomen. Een betonnen aanrecht roept meteen het beeld op van dat grauwe, grijze beton waarin oneffenheden zitten en dat bepaald niet als chique omschreven kan worden. Gelukkig wordt een betonnen aanrecht niet gemaakt van een gewoon mengsel van cement en zand, maar wordt gebruik gemaakt van de allernieuwste technieken en materialen waardoor er een prachtig glad oppervlak ontstaat in een kleur die geheel bij de keuken past. Het betonnen keukenblad bestaat uit een mengsel van glasvezels, polystyreen, coating, kleurstoffen, plastificeerders en beton. Dankzij het gebruik van deze materialen vervalt ook het argument dat een keukenblad van beton loodzwaar zou worden. Het tegendeel is eerder van toepassing, het is eigenlijk opvallend licht van gewicht.

Vormgeving

Een betonnen keukenblad is duurzaam, kan in zowat iedere denkbare vorm worden geleverd en heeft als groot voordeel dat het makkelijk te repareren is. De epoxyhars die als bovenlaag gebruikt wordt, kan op den duur slijtageverschijnselen vertonen. Dat is snel verholpen door een nieuwe laag te (laten) leggen, zodat het er als nieuw uit ziet. Dankzij deze hars is een beton keukenblad krasvast, hittebestendig, keihard en superglad. Aan dat laatste moet je even wennen, want een te hard geschoven koffiemok kan wel eens aan het doel voorbij schieten.

Nadelen

Zoals dat met alles het geval is, heeft een betonnen keukenblad ook nadelen. Hierbij geldt echter wel dat deze nadelen eveneens voor een houten keukenblad gelden. Te denken valt aan het kwetsbaar zijn voor zuren en bijtende producten, het kan vlekgevoelig zijn als er sprake is van een poreus stuk en het is kwetsbaar. Allesomvattend kun je dus stellen dat een het net zo kwetsbaar is als ander natuurmateriaal, met dien verstande dat de epoxyhars reparabel is, waardoor die kwetsbaarheid relatief wordt. Verder geldt dat door het gebruik van polystyreen en glasvezel het eindproduct niet loodzwaar is en dat dit argument dus niet langer als nadeel geldend is.

Zelf een beton keukenblad maken?

In principe kan iedereen zelf een betonnen keukenblad maken. Dat wordt moeilijker wanneer er allerlei toevoegingen en verschillende materialen bij gebruikt worden. Reviews laten dan ook zien dat velen die het zelf geprobeerd hebben tot de slotsom komen dat je dit beter aan een gespecialiseerd bedrijf over kunt laten. Dat geldt overigens eveneens voor eventuele reparaties of het vernieuwen van de harslaag. Degene, die het desondanks toch wil proberen, wordt aanbevolen om een proefaanrecht te maken, zodat je kunt zien hoe de materialen matchen, wat de uitkomst is en waar er fouten optreden. Zo voorkom je dat je veel geld uitgeeft en uiteindelijk of een product hebt waarover niemand tevreden is of dat het door een vakman opnieuw gedaan moet worden.

Kiezen

Zoals dat met alles het geval is, is het kiezen van een betonnen keukenblad niet iets wat je even tussendoor doet. Neem de tijd, ga op zoek naar informatie, vraag twee of drie offertes aan en bespreek alles goed. Het is namelijk niet alleen de keuze voor beton, het gaat ook om de keuzes welke materialen er in het beton keukenblad verwerkt worden, wat jullie maximaal uit willen geven, hoe de kleurstelling er uit moet gaan zien en vooral welke vorm het aanrecht krijgt. Want dat is een van de extra’s. Je bent niet aan traditionele afmetingen gebonden. Het betonnen keukenblad wordt zo gemaakt zoals jullie dat graag willen, waarbij alleen de technische haalbaarheid eventueel iets aan het ontwerp kan wijzigen.

Maatwerk

Twee van de kenmerken van het betonnen keukenblad zijn dat het handgemaakt – en dat het maatwerk is. Dit is extra belangrijk voor hen die een handgemaakte keuken hebben of laten maken. Op die manier krijgt het geheel een optimale uitstraling en kun je kiezen voor duurzaamheid in optima forma. Een nieuwe keuken of het vervangen van een keukenblad is een investering waarvan je jaren plezier zult hebben. Alleen al om die reden loont het om vooraf aan die aanschaf tijd te besteden om alle wensen en mogelijkheden bijeen te brengen. Kiezen voor maatwerk betekent kiezen voor vakwerk. Dat bepaalt de prijs en de uitkomst. Het draagt bij aan die keuken die het hart van het huis is of gaat worden. Waar iedereen graag even blijft hangen en waar het gezin samen van geniet.

Reinigen

Naast betonnen keukenblad kun je tevens kiezen voor betonnen spoelbakken en voor een betonnen vloer. Hier gelden dezelfde criteria. Een reden om deze keuze te maken, is het schoonhouden van de keuken. Dankzij de speciale coatings kan het betonnen oppervlak makkelijk en met eenvoudige middelen gereinigd worden. Dat voorkomt dat er middelen gebruikt moeten worden die schadelijk zijn voor het milieu. Een apparaat dat stoom produceert, voldoet al om alles goed schoon te maken, waardoor een voordeel dat nog niet genoemd is boven water komt. Een betonnen aanrecht is makkelijk te reinigen, met goedkope middelen en bespaart dus op schoonmaakproducten en op het belasten van het milieu. Op die manier draagt een betonnen keukenblad bij aan het veranderingsproces waar we de komende jaren voor staan en is het meer dan een mooi product. Het is verantwoord, duurzaam, mooi, handzaam, sterk, glanzend, reparabel en vooral heel apart.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in