Het hart van de woning, dat is de keuken. Hier worden gerechten klaargemaakt en bij een wat grotere ruimte wordt hier ook de maaltijd genuttigd. De inrichting is vaak een lastige klus. Materiaal en kleurkeuze bepalen mede de sfeer in de ruimte. Vaak wordt er niet goed nagedacht over de wandtegels, terwijl deze het geheel juist afmaken. Een verkeerde keus hierin kan een mooie inrichting en goed gekozen apparatuur teniet doen. Wandtegeltjes moeten daarom naadloos aansluiten bij de gehele ruimte en inrichting.

Wandtegels keuken

In de keuken wordt veelvuldig gekookt, gespetterd en geknoeid. Een wand die gestukadoord of behangen is kan moeilijk schoongemaakt worden. Vooral in deze ruimte zijn vetvlekken vaak lastig te verwijderen. Wandtegels in de keuken verhelpen dit probleem. Vetvlekken, etensresten en andere vlekken zijn sneller te verwijderen. Bovendien beschermen wandtegels in de keuken ook nog eens tegen intrekkend vocht. Koken gaat immers gepaard met veel vochtverlies. Behang zou daardoor snel van de wand loskomen en een geverfde muur zou door het vocht gaan afbladderen. Ook schimmelvorming heeft minder kans door het plaatsen van wandtegels in de keuken. Tegels voor aan de wand beschermen niet alleen tegen vuil, vocht en vet, maar geven ook een extra sfeer aan het geheel. Het is daarom belangrijk dat er een goede keus wordt gemaakt wanneer het aankomt op de tegels.

Welke kleur wandtegels?

Net als vele andere producten zijn ook wandtegels in de keuken onderhevig aan een bepaalde trend. In de jaren 70 en 80 zagen we in keukens veel donkere kleuren waaronder groen en bruin. Ook blauw werd gebruikt. Later gingen mensen voor smetteloos wit. Wie voor strak en modern gaat koest eerder weer voor zwart. Het is niet altijd even makkelijk om de juiste kleur uit te kiezen. Belangrijk is om te bedenken dat de wandtegels in de keuken als achtergrond dienen en dus zeker niet als eerste eruit moeten springen. Daarnaast is het belangrijk met een aantal zaken rekening te houden zoals het schoonmaken en de lichtinval. Met veel lichtinval kan er gekozen worden voor een donkerdere wandtegel. Maar bij een keuken met weinig lichtinval is een lichtere tegel een betere keuze.

Opvallende kleuren zoals rood, blauw of geel kunnen aanspreken, maar men moet er rekening mee houden dat dit soort kleuren zeer persoonlijk zijn. Bij bijvoorbeeld de verkoop van de woning kan dit een drempel voor potentiële kopers zijn om tot aankoop over te gaan. De kleur hangt naast de lichtinval af van de keuken zelf. Het is verstandig om het front van uw keuken, een staal van het aanrechtblad naast de gewenste tegels te leggen. Bekijk deze combinatie altijd bij verschillende soorten licht. Natuurlijk licht overdag en ’s avonds met kunstlicht!

Accenten aanbrengen in uw keuken achterwand

Wie niet de gehele wand uit één kleur wil laten bestaan kan ervoor kiezen om accenten aan te brengen. Dit kan door middel van zogenaamde strooitegels. Dit zijn wandtegels voor de keuken die een andere kleur hebben of een motiefje bevatten. Verdeel een kleine hoeveelheid van deze strooitegels over de gewone tegeltjes. De kleur van deze strooitegeltjes kan net iets anders zijn. Houdt er rekening mee dat het lastiger is om dit soort accenten later weer eruit te krijgen . De tegeltjes moeten dan afzonderlijk verwijderd en vervangen worden. Een manier om accent aan te brengen is het gebruik maken van bestickering. Voordeel hiervan is dat de stickers later weer los te weken zijn en er voor een ander accent gekozen kan worden, of juist het accent helemaal weggelaten kan worden. Nadeel is dat deze stickers soms voortijdig loslaten of in de hoeken omkrullen, vooral wanneer ze met water worden afgewassen.

Voegen zorgen voor contrast of harmonie

Wandtegels sluiten niet volledig tegen elkaar aan. Er wordt een ruimte tussen de tegels gelaten die gevuld wordt met cement of een ander materiaal. Dit noemen we de voegen. De kleur van de voegen hangt weer samen met de kleur van de tegels. Laat u hierover goed adviseren. Zo kan de kleur van de voeg soms precies gelijk zijn aan die van de tegeltjes. Of de kleur van de voeg kan juist in contrast zijn met de tegels. De voegen kunnen voorzien worden van een coatinglaagje. Dit komt de hygiëne ten goede. Tegels die aansluiten op apparatuur worden aan de rand afgekit. Hierdoor krijgt vocht en vuil geen kans om ergens tussen te gaan zitten.

Materialen

Wandtegels voor de keuken zijn in verschillende materialen verkrijgbaar. De tegels worden machinaal gemaakt en zelden met de hand. De meeste tegels zijn van gebakken klei gemaakt. Deze zijn voorzien van een glazuurlaag waardoor vuil en vet goed afgewassen kan worden. Vooral rondom het kooktoestel is dit belangrijk. Er zijn ook tegels die gemaakt zijn van natuursteen. Deze zien er vaak wat mooier uit, vooral voor wie gaat voor een natuurlijke uitstraling. Nadeel is dat deze tegels lastiger schoon te maken zijn en vuil en vet sneller intrekt of blijft plakken. Ook mogen deze niet zomaar met iedere reinigingsmiddel schoongemaakt worden.

Het is dus belangrijk om hierin een juiste overweging te maken. Denk ook eens na over de grootte va de tegeltjes. De afmeting van de tegel kan in grote mate bepalend zijn voor de uitstraling van het geheel. Grotere oppervlakten vragen in de regel om grotere formaten. Een tendens is het gebruik van vloertegels als keukenachterwand.

Productienummer wandtegels

Wie wandtegels voor de keuken aanschaft doet er goed aan om op het productienummer te letten. De fabrikant produceert op verschillende dagen de tegels. Iedere dag krijgt zijn eigen productienummer dat op de verpakking van de tegels staat. Om onderling kleurverschil te voorkomen is het zaak om hierop te letten en alleen wandtegels voor de keuken te kopen met hetzelfde productienummer.

Hoeveel wandtegels heb ik nodig?

De vraag die veel mensen zichzelf stellen: hoeveel tegeltjes heb ik nodig om mijn kookruimte te betegelen? Dit hangt er weer vanaf wat je wilt gaan betegelen. Sommigen kiezen ervoor om alleen rondom het kooktoestel te betegelen. Of rondom het kooktoestel en achter de kraan. Want dat zijn toch wel de twee plaatsen waar het meeste vet, water en vuil tegen de muur terecht komt. Vaak wordt er gekozen om de wanden gedeeltelijk te betegelen, dus tot een hoogte van bijvoorbeeld 1.20 meter. Daarboven wordt de muur vaak gestukadoord, geverfd of behangen.

Voor de keuken wordt een minimale hoogte van 1.20 meter aangeraden. Hoger mag natuurlijk ook, dit hangt af van de persoonlijke voorkeur. Om het aantal tegels te berekenen is een handige formule bedacht. Deze luidt: hoogte maal de lengte maal 5 procent aan snijverlies. De uitkomst bedraagt het benodigde aantal vierkante meters aan tegeltjes. Overigens is het altijd verstandig wat extra voorraad in te slaan. Het kan altijd gebeuren dat wandtegels tussentijds sneuvelen of beschadigen.

Prijzen wandtegels

Wandtegels zijn er in vele soorten, maten en prijzen. Ben je handig met tegelen? Dan loont het om je tegels los te kopen bij bijvoorbeeld een stunter als Tegelconcurrent. Op de website hebben zij regelmatig aanbiedingen. Een klusjesman inhuren om de tegels te plaatsen en je bespaart een hoop geld op je keuken budget.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in