Met Flexinductie maakt het niet meer uit waar de pan staat

2
18678
flexinductie

De wereld om ons heen wordt steeds een stukje beter en vooral gemakkelijker gemaakt door allerlei innovaties. Een belangrijke innovatie op het gebied van kookplaten is toch wel flexinductie. Hiermee zet je de benodigde pannen op de kookplaat zonder dat het uitmaakt waar. De kookplaat past zich aan de pan aan in plaats van andersom. Er wordt enkel verhit daar waar de pan wordt neergezet. Met een comfortabele en efficiënte manier van koken tot gevolg.

Hoe werkt flexinductie?

Inductie zelf is al niet meer nieuw. De innovatie zit hem in het flexibele karakter van de kookplaat. De kookzones passen zich aan. Het werkt eenvoudig: je hoeft niet te kijken waar je de pan(nen) neerzet. Op de plaats waar jij ze neerzet zal de plaat namelijk zelf hitte gaan produceren. Eromheen niet, wat dus zorgt voor een gericht energieverbruik. Het genak voor jou als gebruiker is natuurlijk dat je geen pit meer hoeft te zoeken en je zoveel pannen als passen kunt neerzetten. De techniek die dit mogelijk maakt gebruik van elektromagneten die zich in de plaat bevinden en kunnen meten waar de pan zich bevindt. Het kookoppervlak wordt vervolgens aangepast aan het oppervlakte van de bodem van de desbetreffende pan. De rest van de kookplaat blijft gewoon koud.

Waarom flexinductie?

Zonder innovatie geen vooruitgang. De commercie schreeuwt om veranderingen en ook in de keuken willen we nu eenmaal wel eens wat nieuws. Het gemak dient bovendien de mens. Omdat de pannen niet meer gericht te hoeven worden neergezet en je niet meer afhankelijk bent van het aantal pitten (deze creëer je immers zelf), kan je de beschikbare ruimte optimaal gebruiken. Als je kookt met meerdere pannen dan schuif je er zo een of meerdere op naar achteren. De kookplaat detecteert dan gewoon opnieuw waar de pan staat en welke omvang verhit dient te worden. Er gaat geen warmte verloren omdat te kleine pannen op te grote pitten staan. Deze effectieve manier van koken zorgt dan ook voor een lager energieverbruik. Van inductiekoken is bekend dat dit een 25% lagere kooktijd heeft (bij een zogenaamde Power Boost functie is dit zelfs 55% korter). Dit heeft daarnaast het voordeel dat de energiekosten lager zijn dan bij gebruik van deze flexibele inductieplaat. Tenslotte is er ook nog een voordeel van praktische aard: een flexinductieplaat is makkelijk schoon te houden. Vuil veeg je er met een doek heel gemakkelijk vanaf. Eten of vloeistof wat op de kookplaat terecht, brandt niet aan.

Welke merken zijn er?

De populairste merken zijn Neff, Siemens, AEG en Bosch. Neff biedt kookplaten waarbij er een onderverdeling is gemaakt in kookzones. Deze kunnen ook worden samengevoegd tot één grote kookzone. Het ontwerp is elegant en oogt modern voor in elk type keuken. Er zijn kookplaten van wel 90 cm breedte. Dit is voldoende om gerechten voor grote groepen mensen te bereiden. Ook plek genoeg voor een grote vispan. De display is uitgerust met touchscreen en voorziet je van alle benodigde informatie over wat er op de kookplaat zelf allemaal gebeurt. Er zijn bovendien een aantal accessoires aan te schaffen: de teppanyaki-plaat, grillplaat en braadslede met speciale stoomaanzet. Hiermee worden de mogelijkheden onbegrensd. Er kan een keuze worden gemaakt in de grootte van de kookplaat, het design en het merk. De prijs van zo’n enorme hulp in de keuken zal dan uitkomen op honderden tot boven de 2000 euro. De aanschafprijs van deze kookplaat ligt dus wel wat hoger dan van een gaskookplaat De voordelen zijn echter significant; makkelijk onderhoud, de aanzienlijk lagere aankooktijd en de effectiviteit (minder energieverlies).

Welke pannen zijn geschikt voor Flexinductie?

De kwaliteit van een pan waarmee gekookt wordt op inductie en dus ook op flex is zeer belangrijk. De pan moet het magnetisch veld tussen kookplaat en de bodem van de pan sluiten zodat de bereiding zo optimaal mogelijk plaatsvindt. Pannen met een dikke, magnetische bodem zijn de beste keuze omdat de warmtegeleiding dan over de volledige pan plaatsvindt. Gietijzeren pannen doen het ook goed op de inductiekookplaat. Deze zijn wel zwaar. Je kunt altijd op zoek gaan naar het specifieke logo dat staat voor ‘geschikt voor inductie’ op de pan welke er eigenlijk altijd wel opstaat zodat je kunt controleren of het de juiste soort pan is. Mocht je de keuken willen vernieuwen of slechts het kookgedeelte, overweeg dan zeker een flexinductie kookplaat. De vrijheid die deze nieuwste manier van koken je brengt is met niets te vergelijken. Als je dan toch vernieuwd, doe het dan goed. Mocht je twijfelen of je wel voldoende met deze manier van koken uit de voeten kunt omdat je alleen nog maar het koken op een gaskookplaat gewend bent, denk dan eens aan het volgen van een cursus. Er worden cursussen gegeven om technieken te leren. Natuurlijk helpt het ook al een stuk als je je goed inleest op het internet. Een winkel bezoeken en u laten adviseren door een keukenontwerper is aan te raden. Dan zul je persoonlijk te woord worden gestaan over flexinductie en wat het voor jou zou kunnen betekenen. Vergeet niet dat in deze tijd van flexibiliteit (flexibel werken, wonen etc.) ook flexibel koken eigenlijk niet achter kan blijven! Het is tijd om het oude vertrouwde los te laten en mee te gaan met de tijd waarin gemak de mens dient.

2 REACTIES

  1. Goed om te lezen. Jullie illustreren dit verhaal met een inductieplaat in aluminium kleur, die bestaan dus ook, waar zijn die te koop?
    Vr.gr E.Klok

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in