Novy One kookplaatafzuiging biedt geen concurrentie voor Bora

11
49313

De ontwikkelingen op het gebied van afzuigkappen zijn in de laatste jaren groot te noemen. Misschien kunnen we stellen dat van de inbouwapparaten de afzuigkap de meest spectaculaire stappen zijn gemaakt. Als aanvulling en misschien wel opvolging van de Upside, komt het bedrijf met de  Novy One. Een inductiekookplaat met een geïntegreerd afzuigsysteem. Helaas is niet iedereen erg te spreken over de kwaliteit van dit product.

Ingegeven door de wens van menige consument en keukenontwerper ontstond de gedachte om een afzuigkap te ontwikkelen die niet meer hinderlijk in de weg hangt. We zien tegenwoordig steeds meer keukenontwerpen met kookeilanden. Ook in de ontwikkelde nieuwbouwwoningen krijgt de keuken een relevantere plek. Dat is een goede ontwikkeling. De meerwaarde keukeneilanden ervaar ik dagelijks door de feedback van mijn klanten. Zelden wordt een kookeiland niet als prettig ervaren. (mits goed ontworpen!) In dat plaatje past een grote afzuigkap vaak niet. Alhoewel een stoere landelijke keuken toch wel eens om een robuuste afzuigkap vraagt.

Bora brengt sinds slechts enkele jaren een volledig programma aan kookplaatafzuiging. Gezien het feit dat het bedrijf de laatste jaren een volledige professionele wielerploeg heeft opgetuigd, geeft aan hoe groot het succes is. Uiteraard blijft dit niet onopgemerkt bij de concurrentie. Sterker nog het verbaast me dat de grote merken (Siemens, AEG, Miele) nog geen alternatief hebben kunnen ontwikkelen. Met de Novy One is het aanbod voor de consument in ieder geval sterk verbeterd. Deze nieuwe telg van de specialist op afzuiggebieden en, sinds de overname van Novy, ook een volwaardig aanbod heeft met inductiekookplaten!

Het merk gaat de concurrentie aan met de zeer populaire Bora basic. In de midden en hoge segmenten schat ik het marktaandeel van de basic op een kleine (groeiende) 15%. Niet alleen zuigt het apparaat geweldig af, maar biedt veel andere voordelen. De prijs van een Bora basic bedraagt een kleine € 3000,00. Veel geld maar rekening houdende met het feit dat u daarvoor een afzuigkap en inductiekookplaat in een heeft, is de schade beperkt.

Novy One biedt een andere dimensie aan keukenventilatie

Als je dan een goed alternatief wil bieden, biedt dan een beter alternatief, zullen ze bij Novy bedacht hebben. Toch zijn ze daar niet helemaal in geslaagd. De Bora, zeker met de Pure, biedt toch aanzienlijk meer. Ondanks dat de fraaie ventilatietoren van het apparaat verschijnt met een eenvoudige druk op de knop boven de kookplaat. Hiermee kunnen ook hogere kookpannen afgezogen worden.

Problemen met ventilatietoren Novy

In het verleden is al vaak gebleken dat mechanisch onderdelen gevoelig zijn. Ook bij de Novy One is dit een kwetsbaar onderdeel. Het aantal klachten hierover voorspelt in ieder geval niet veel goeds, en hopelijk kan de Novy one hierin verbeteren.

Wat een groot voordeel van afzuiging direct aan de kookplaat is dat het geluidsniveau verlaagt wordt. Letterlijk en figuurlijk. Een afzuigkap hangt traditioneel op oorhoogte en dat verhoogt de (merkbare) geluidsoverlast aanzienlijk. Belangrijker is natuurlijk de vraag of het apparaat ook werkt. Ik kan u verzekeren (maar overtuig vooral uzelf) de One van Novy biedt met deze afzuiging misschien wel de beste afzuiging die er te krijgen is. Geen luchtjes, hooguit van het eten wat u op uw bord deponeert.

Na gebruik verdwijnt de ventilatietoren weer onder de kookpaat en verraadt alleen de deksel nog dat er een afzuigkap onder schuilt. Wat mij bijzonder tevreden stelt is de minimale inbouwruimte. Slechts 17,9 CM verdwijnt het afzuiggedeelte onder het werkblad. Dat is slechts 1 besteklade.

De vetfilters kunnen eenvoudig uit de toren worden gehaald, waarna ze in de vaatwasser gereinigd kunnen worden. Zelfs als u pan overkookt hoeft u zich geen zorgen te maken. De opvangschaal van 400 ML biedt voldoende veiligheid. Deze opvangschaal is simpel in zijn geheel te verwijderen.

Mocht u het nog niet weten, een inductiekookplaat is sowieso al veel handiger schoon te maken dan een gaskookplaat.

De inductiekookplaat maakt koken tot een feest

Je zou het bijna vergeten, afzuigen bestaat bij de gratie van kookplaat! Ook hier zijn ze er in geslaagd de nieuwste technologieën en functionaliteiten te bundelen. Het materiaalgebruik in de vorm van opaal glas en een fraai bedieningssysteem doen vermoeden dat deze kookplaat wat meer kan. Echter moeten we wel constateren dat dit glas bij de Novy one erg krasgevoelig is.

Het aansprekende vermogen van 3700 W per zone maakt het mogelijk om nieuwe functies uit te proberen. Door de verschillende zones eenvoudig te koppelen ontstaat er een megazone waar u bv een volledige grilpan op kwijt kan. Grillen op uw kookplaat met het vermogen waar u ook echt mee kunt grillen, en dan nog zonder een hinderlijke afzuigkap voor uw hoofd. De verschillende warmhoudfuncties op lage temperaturen zijn een handige aanvulling. Met de superpower functie kookt u in luttele minuten een pan met water. Handig als u snel heet water nodig hebt, bespaart in uw budget misschien wel een quooker.

Recirculatie monoblockfilter Novy lastig te monteren

In combinatie met andere afzuigkappen van Novy zijn de monoblockfilter oplossingen welke al meerdere jaren worden toegepast. Deze uitstroomboxen kunnen in een plint geplaatst woren (minimaal 11 cm hoog). De kooklstofcasette is simpel te vervangen. De levensduur van ruim 5 jaar, zorgt ervoor dat u daar dan gedurende deze tijd geen omkijken naar heeft. Belangrijker nog de kwaliteit van de filters zorgt ervoor dat geuren allemaal geëlimineerd worden. Het is wel raadzaam met een goede keukenadviseur om de tafel te zitten welke ervaring heeft met deze recirculatiemogelijkheden. Het toepassen van deze filterbox is echter niet eenvoudig. Dit komt omdat ze te breed zijn voor de onderkasten, waardoor poten onder de kasten verwijderd moeten worden. En dat geeft ellende!

Niet geheel onbelangrijk is natuurlijk de prijs van de Novy One. Voor een bedrag van € 3299,00 heeft u deze fraaie inductiekookplaat (de pro uitvoering) met afzuiging in huis. Inmiddels is er ook een 2de model. Dit is de iets uitgeklede Novy one power. Die wordt voor € 2849,00 aangeboden.

De monoblockfilter kent een prijs van om en nabij de € 450,00 afhankelijk van uitvoering en afmeting.

De Novy one is een hap uit uw budget, sterker nog het is in verhouding tot andere aanbieders misschien wel een te grote hap. Wij zijn van mening dat Novy een mooi product biedt maar met de kwaliteitsissues, ook wel een prijzig product.

 

11 REACTIES

 1. Beste keuken-prijs

  Wij hebben sinds 5 maanden een Novy one. Het lijkt een mooi apparaat, maar hebben al 5 keer een storing gehad. Heel vervelend moet ik zeggen. Een paar keer konden we door de kookplaat te resetten hem weer aan de praat krijgen. Toch ook al 2 keer een monteur van Novy er bij gehad. Duurt allemaal lang. vindt de service van Novy niet geweldig. Is dit een probleem wat vaker voorkomt, omdat u eigenlijk heel positief bent over novy one. hopelijk zijn onze storingen achter de rug.

  • Beste Marlies,

   N.a.v. bovenstaand artikel denken wij ook aan de Novy One.
   Is het nu een paar maanden later in orde met die van jullie?

   @keuken-prijs:
   Is het ook mogelijk om de novy one zonder recirculatie aan te schaffen en dus de luchtafvoer naar buiten te verplaatsen?

   • Dag Cees, we hebben van meerdere afnemers de melding gekregen dat de Novy one nog wel eens in storing valt.
    Misschien een kinderziekte van het apparaat. De afhandeling van deze problematiek was verder in orde. Voor de rest waren wij wel enthousiast over het apparaat, alhoewel er inmiddels misschien wel betere alternatieven zijn.

     • Er zijn meerdere opties welke u ook op onze website kunt bestuderen. De kookplaat van Neff, Kuppersbusch of Miele (duurder) zijn goede alternatieven. Bora is uiteraard ook prima maar dan is de Bora BIU niet afdoende en moet u de Bora BFIU (duurder) overwegen.
      U kunt contact opnemen met D. Westen, info@keuken-meyt.nl voor een goed aanbod op deze merken.

  • Welke kinderziektes bedoelt U precies? Novy komt wel met een uitgeklede versie van de Novy one. Daarnaast zal de Novy panorama op de markt komen. Een werkbladafzuiging waar het afzuiggedeelte zich achterop de kookplaat bevindt. Hier zijn wel een aantal aanpassingen in doorgevoerd, maar het is ons niet bekend of (en welke dan) kinderziektes in de Novy one zijn verholpen…

   • Ik ben ook geïnteresseerd of de kinderziektes die jullie zelf noemden in de reactie op deze site (8 aug 2017) zijn opgelost of dat een alternatief moet worden gezocht.

    • Het lijkt er inderdaad op dat de meeste kinderziektes zijn opgelost. De Novy one is in die zin zeker een goede koop.

 2. Is de Novy Domino + Upside afzuiging een beter alternatief? Er zijn drie verschillende toestellen (2X plaat, 1x afzuiging) en mocht één stuk zijn, dan kan dit vervangen worden. Wat als de Novy One dampkap stuk is? Of de plaat? Dan moet je het hele toestel vervangen. (indien niet te herstellen)

  • Novy upside is zeker ook een mooie oplossing. Novy upside heeft wel wat meer inbouwruimte nodig. De novy one is wat gunstiger wat dat betreft. Qua prijs zullen de novy one en novy upside elkaar niet veel ontlopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in