Start je zoektocht naar een goedkope fornuizen

0
1518
goedkoop fornuis

Als leek een keuken in elkaar boksen is geen gemakkelijke opdracht in de wereld van vandaag de dag. Zo moet je niet enkel rekening houden met de ware stortvloed aan verschillende merken die om je aandacht en aankoop vragen maar ook met de beperkingen van je eigen portefeuille. Zeg nu zelf: ook jij wilt toch de beste prijs-kwaliteitsverhouding op de markt bekomen? Ook jij wilt toch liefst zo veel mogelijk kwaliteit bekomen voor een zo laag mogelijke prijs? Veel hangt ook af van naar wat je exact op zoek bent. Toch hoeft bijvoorbeeld een goedkoop fornuis vinden niet onmogelijk te zijn.

Het fornuis: veel onbegrip

Laten we al meteen even het één en ander duidelijk maken. Vaak worden de termen fornuis en kookplaat door elkaar gehaald. Dit is onterecht en zorgt meteen al voor heel wat verwarring. Een kookplaat is simpelweg een kookplaat. Een fornuis combineert zowel een oven als een kookplaat. Een fornuis wordt dan ook in zijn geheel geplaatst.

Van oudsher beschikten de meeste fornuizen over een gaskookplaat maar tegenwoordig zijn de zaken aan het veranderen. Meer en meer mensen kiezen voor een inductiefornuis en er zijn ook modellen op de markt met een friteuse, een extra oven en zelfs een ingebouwde grillplaat. Dit zijn allemaal zaken waarmee je ter dege rekening dient te houden in je zoektocht naar een goedkoop fornuis.

Goedkope fornuizen: heel wat merken

Je hebt Miele, Siemens, Bosch, Smeg, Boretti, Bauknecht, AEG, Etna, Beko, Inventum en ongetwijfeld vergeet ik er nog een heel aantal. Het ene merk is al duurder dan het andere en allemaal leggen ze op andere aspecten de nadruk. Als particulier door het bos de bomen nog zien met die veelheid aan opties en merken op de markt is geen simpele taak. Vergeet in je zoektocht naar  goedkope fornuizen dan ook al het gedoe met vergelijken, vergelijken en nog meer vergelijken waar je uiteindelijk meer tijd in stopt dan het eigenlijk waard is. Zo geniet je niet enkel van een professionele service en advies van de bovenste plank maar bovendien nog eens van de scherpste prijzen op de markt.

De kookplaten

In de zoektocht naar een goedkoop fornuis moet je natuurlijk ook rekening houden met je eigen persoonlijke stijl. Hoe kook jij of je partner het liefst? Zo zijn er al heel wat verschillende types kookplaten op de markt waaruit je een keuze kan maken.

Elektrische kookplaten

Elektrische kookplaten creëren warmte door een elektrische spiraal onder de kookplaat. Deze zijn relatief goedkoop in de aanschaf maar brengen wel een aantal nadelen met zich mee. Zo verbruiken ze behoorlijk veel stroom en reageren de pitten redelijk traag. Ze warmen langzaam op en koelen ook langzaam af.

Keramische kookplaat

Een keramische kookplaat werkt eigenlijk op zo goed als dezelfde manier als een elektrische kookplaat. Het verschil? De pits zijn bedekt met een glasplaat. Jammer genoeg hebben de keramische kookplaten het nadeel van de elektrische overgenomen: ze warmen traag op en koelen traag af. Hier komt wel het voordeel bij dat ze makkelijk schoon te houden zijn met dank aan de gladde plaat.

Halogeen kookplaat

Halogeen kookplaten zijn lekker futuristisch: via infraroodstraling wordt de kookplaat verwarmd. Het voordeel is dat de kookplaten bijzonder snel opgewarmd zijn. De nadelen? Een kortere levensduur en een trage afkoeling.

Inductiekookplaat

Inductiekookplaten produceren warmte met dank aan een magnetisch veld. Hierdoor wordt eigenlijk enkel de pit warm en niet de plaat wat het een bijzonder energiezuinige manier van koken maakt. Daarnaast werkt een inductiekookplaat snel en hygiënisch en laten we eerlijk zijn: is het bijzonder stijlvol. Een aandachtspunt is wel dat niet alle types pannen een inductie kookplaat aankunnen.

Gas!

Natuurlijk kan je ook nog gewoon koken op gas. Dit heeft het voordeel dat vrijwel alle pits perfect tegelijk kunnen gebruikt worden en dat de warmte excellent te reguleren is. De nadelen zijn dan weer dat gasplaten lastig schoon te maken zijn en de veiligheidsrisico’s. Tegenwoordig hoef je daar echter niet bang meer voor te zijn: er zijn al heel wat beveiligingen die de gastoevoer snel genoeg afsluiten.

De oven

Bij je zoektocht naar een goedkoop fornuis zal je ook rekening moeten houden met wat voor functies je de oven wenst uit te rusten. Ook de oven kan immers via verschillende manieren zijn warmte genereren die elk hun eigen voor- en nadelen meebrengen.

Elektrische oven

Een elektrische oven stelt je in staat de hittegraad binnen de oven op een gemakkelijke manier te reguleren. Niet alleen dat maar de aansluiting van een elektrische oven is simpel uit te voeren en kan je als leek zelf ook doen.

Gasoven

Een gasoven heeft als duidelijk voordeel dat het minder vocht uit de gerechten onttrekt dan een elektrische oven. Zo blijven de gerechten sappiger en smakelijker. Daar staat dan weer wel tegenover dat de hittegraad moeilijker te reguleren valt en dat je een gasoven het beste laat aansluiten door een vakman. Zo vermijd je elk risico.

Stoomoven

Stoomovens komen minder vaak voor maar zijn wel degelijk een optie. De voordelen zijn dat je een stuk gezonder eten kunt bereiden gezien de mineralen veel beter in de gerechten blijven als je ze stoomt. Daarnaast kan een maaltijd nooit overkoken of aanbranden en blijven vervelende kookluchtjes weg. De nadelen zijn dan ook weer echter niet min. Niet alleen vraagt een stoomoven heel wat meer onderhoud dan zijn concurrenten: hij verslijt ook sneller en is dus rapper aan vervanging toe.

Binnen de oven

Ook binnen de oven zelf kan je voor heel wat verschillende systemen opteren. Het conventionele boven- en onder verwarmen, een oven met hete lucht functie, een grillelement, eentje met draaispit tot een magnetronoven. De opties zijn zo goed als eindeloos en dan hebben we het nog niet eens gehad over nog enkele andere speciale functies.

Een goedkoop fornuis is geen sinecure

Het spreekt voor zich dat de prijs van je fornuis enorm variabel is en er anders uit zal zien naargelang de snufjes en de inkleding die jij verkiest bij jouw fornuis. De prijs van alle benoemde variaties ligt soms mijlenver uiteen en zelfs binnen dezelfde categorie kunnen er enorme verschillen zijn.

Een goedkoop fornuis vinden is dan ook echt een hele uitdaging. Dat is dan ook de hele reden waarom het geen slecht idee de hulp in te roepen van professionals die je wat je voorkeur ook is gouden raad mee kunnen geven en de beste koop wijzen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in