Een laminaatvloer is bij uitstek geschikt als vloerbekleding voor in je keuken. Hij is slijtvast, onderhoudsvriendelijk en duurzaam. En wanneer je er goed voor zorgt, blijft hij in perfecte staat en kun je er heel lang plezier van hebben. Een laminaatvloer lijkt veel op een gewone houten vloer of parketvloer, maar in tegenstelling tot die soorten vloer is laminaat voorzien van een harde kunststof bovenlaag, waar een houtdessin op geprint is. De onderzijde bestaat doorgaans uit geperste houtvezels of MDF. Dankzij de harde bovenlaag is laminaat degelijk en krasbestendig. En hij zorgt ervoor dat de vloer hygiënisch blijft.

Een laminaatvloer is zeer veelzijdig

Maar een laminaatvloer in je keuken is meer dan alleen functioneel. Door de vele mogelijkheden passen deze vloeren in ieder interieur, van klassiek tot modern. De meeste mensen kiezen voor een houtlook, zodat het lijkt of er een echte houtvloer ligt. Maar je kunt ook laminaat kopen met een natuurstenen look en je hebt bovendien de keuze uit zeer veel verschillende kleuren, tinten en uitvoeringen.

Gemakkelijk te onderhouden

Op zich is een laminaatvloer heel eenvoudig in het onderhoud. Dankzij het gladde oppervlak hechten stof en vuil niet goed en kun je je vloer gemakkelijk met een vochtige dweil en een schoonmaakmiddel schoonhouden. Waar je wel op moet letten bij een dergelijke keukenvloer is dat wanneer je water of andere vloeistoffen morst, je dit meteen op moet dweilen. Het materiaal kan anders bol gaan staan en dat komt niet meer goed. Je zult dan een of meerdere planken moeten vervangen.

Goede ondervloer

Wanneer je een laminaatvloer in je keuken aan gaat leggen, dien je wel voor een goede ondervloer te zorgen. In de eerste plaats is laminaat wat gehoriger dan een houten vloer en daarbij komt dat een degelijke ondervloer ook bescherming geeft tegen optrekkend vocht.

Kwaliteit voor een aantrekkelijke prijs

Een groot voordeel van een laminaatvloer ten opzichte van een houten vloer is het prijsverschil. Een laminaatvloer in je keuken is veel voordeliger dan bijvoorbeeld parket. En dan hebben we het niet alleen over de vloer zelf, ook het plaatsen ervan is een stuk goedkoper. Kies je voor kliklaminaat, dan kun je het bovendien eenvoudig zelf leggen. En als de vloer er eenmaal netjes in ligt, kun je het verschil met een echte houten vloer vaak niet eens meer zien. De kwaliteit is de afgelopen jaren namelijk dusdanig verbeterd, dat een degelijke vloer ook gemakkelijk 10 jaar of langer meegaat.

Laminaat of houten vloer

Er zijn natuurlijk nog altijd veel mensen die de voorkeur geven aan een houten vloer, omdat die natuurlijker is en meer leeft. Je kunt de houtstructuur voelen en de vloer is onregelmatiger. Maar het nadeel van een houten vloer is dat hij veel gevoeliger is voor krassen, vuil en vet. Ze hebben veel meer onderhoud nodig. En ook bij moderne laminaatvloeren kun je het houtreliëf voelen en je kunt ze tegenwoordig ook kopen in varianten met brede stroken of schuine randjes, net als bij dure houten vloeren.
En daarnaast kun je behalve voor heel veel verschillende houtmotieven ook kiezen voor laminaat met een geheel ander motief. Te denken valt aan natuursteen, beton of marmer.

Hoogwaardig en duurzaam

Natuurlijk zijn er wel kwaliteitsverschillen tussen de diverse laminaatvloeren. Maar een vloer van een goed merk is in de meeste gevallen van hoogwaardige kwaliteit en kan tientallen jaren meegaan. Een aantal bekende topmerken zijn bijvoorbeeld: Quickstep, Floorline, Pergo en Egger.

Voor- en nadelen van laminaat in je keuken

We zetten nog even kort de voor- en nadelen van een laminaatvloer in je keuken op een rijtje. Nadelen zijn de grotere gehorigheid en het feit dat beschadigingen vaak lastig te repareren zijn. Vaak moeten dan direct hele panelen worden vervangen. Daarnaast voelt een dergelijke vloer minder warm en harder aan dan een echte houten vloer. De voordelen zijn dat laminaat goedkoper is dan hout en dat het krasvast, vlekvrij en onderhoudsvriendelijk is. Bovendien is het verkrijgbaar in een zeer grote verscheidenheid aan kleuren en dessigns. Er is dus een voor elke keuken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in