Inbouw koelkasten worden steeds beter en goedkoper

0
3326
inbouw koelkast

Er is weinig sexy aan een inbouw koelkast, in de regel is het voor menig consument een ondergeschoven kindje. In de aankoop van een keuken zal dit apparaat vaak aangevuld worden zonder dat de specificaties echt goed bekeken worden. Belangrijkste keuze is nog steeds de afmeting / inhoud, het al dan niet hebben van een vriesgedeelte en de energiezuinigheid.

Inbouw koelkast nog niet in elke keuken

In Nederland is nog altijd 65% van de bevolking in het bezit van een vrijstaande koelkast. Een wonderbaarlijk hoog percentage wat aangeeft dat er voor de inbouw varianten nog veel terrein te winnen is. Vooral de grotere 178cm inbouw koelkasten zijn meer en meer in trek bij de kritische consument. In een recente test van de consumentenbond werden meerdere koelkasten boven de 90 cm hoog aan een test onderworpen. Uit de test kwam naar voren dat de kwaliteit van inbouw koelkasten toeneemt, alhoewel het energieverbruik van een aantal modellen nog te wensen over laat. Ook dit is een relatief klein probleem aangezien een minder energieverbruik resulteert in een zeer kleine stijging van w energienota (€ 10,00 – € 15,00 per jaar bij 2 energieniveaus lager )

Afmetingen inbouw koelkasten

Koelkasten boven de 90 cm kennen maten van 103, 122, 140, 158 en 178 CM . De afmeting is in de regel voor veel consumenten bepalend voor de aanschaf. Nu kan je met een normale gezinshuishouding met een afmeting van 122 cm (plm 155 liter inhoud) al goed uit de voeten. Een grotere koelkast biedt dan wel weer de mogelijkheid voor een zgn bio fresh zone (een zone waar je groenten, fruit, vlees en kaas op keldertemperratuur en vochtigheid langer kunt bewaren).

Waar rekening mee te houden

Als u een inbouw koelkast aanschaft voor een bestaande keuken zijn er aantal punten waar u rekening mee moet houden. Uiteraard is dat in eerste plaats de mogelijke afmeting die te plaatsen is. Hierbij moet u ook rekening houden met de draairichting van de deur. De afmeting van de greep en positie daarvan kunnen een probleem zijn als de deur naar een uur opent. Dit kan betekenen dat u een passtuk naast de koelkast nodig heeft. Bij enig twijfel is het raadzaam een deskundige te raadplegen.

Een inbouw koelkast moet goed koelen!

Het klinkt heel logisch maar toch blijkt ui testen dat daar nog wel eens verschil in zit. Het koelvermogen is een belangrijke indicator. Hoe snel kan ongekoeld eten op de ideale koelkast temperatuur komen. Het voedingscentrum adviseert een temperatuur van 4 graden, dit in tegenstelling tot dat wat in veel handleidingen wordt geadviseerd. Bij een temperatuur van 4 graden blijkt dat voedsel het minst snel bederft. Opvallend is dat de koelkasten van de AEP groep (ATAG, Etna en Pelgrim) slecht presteren op koelvermogen. Het blijkt dat koelkasten zonder een vriesgedeelte een betere prestatie leveren dan met vriezer. Interessant om te onhouden! Veel consumenten kiezen daarom voor het plaatsen van een energiezuinige vriezer in een bijkeuken.

Inbouwen gaat ten koste van de ruimte

Een inbouw koelkast heeft wel minder inwendige ruimte dan een vrijstaand model. Gemiddeld scheelt dat 10% aan ruimte. Nu is dat in mijn beleving geen enkel probleem. Aangezien er voldoende ruimte te verkrijgen is in de verschillende te verkrijgen inbouw modellen. De prijs van een inbouw koelkast in vergelijking tot een vrijstaand model zou een overweging kunnen zijn. Naast de koelkast heeft u een bijpassende kast nodig. Afhankelijk van merk en uitvoering kost een passende keukenkast al gauw € 300,00. (bij luxe merken en fronten tot boven de € 1000,00)

Energiezuinige inbouw koelkasten

Energiezuinig is een gemiddelde inbouw koelkast niet. Slechts 3% van al deze apparaten kent eenenergielabel van A+++ . Op dit punt scoren 50% van de geteste koelkasten minder dan voldoende. De Siemens KI18RAD30 komt als beste uit de test van de consumentenbond. Ondanks een koelruimte van 235 liter scoort dit apparaat van Siemens een 10. Een uitzonderlijke prestatie. Ook bij de vrijstaande koelkasten scoort Siemens goed met de KG36EBW40. Deze vrijstaande koelkast met een inhoud van 220 liter en een prijs van € 530,00 werd bestempeld als beste koop. In dezelfde klasse komt de Samsung RB37JSO29SS als beste uit de test.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in