Inductie koken is de laatste jaren snel erg populair geworden. In steeds meer keukens maakt het gasfornuis of het elektrische fornuis plaats voor een fornuis met een inductie kookplaat. Deze manier van koken heeft dan ook een aantal hele grote voordelen. Om te beginnen heb je door de specifieke werking van een inductie kookplaat te maken met een sterk verkorte kooktijd. Daarnaast is de temperatuurregeling optimaal en is het een bijzonder veilige manier van koken voor alle gebruikers. Inductie koken wordt dan ook aanbevolen door bijvoorbeeld woningbouwverenigingen en zorginstellingen.

Hoe werkt koken op een inductie fornuis

Inductie koken doe je op een speciale kookplaat. Deze bestaat uit een veld van magnetische spoelen. Als deze spoelen in contact komen met magnetisch materiaal ontstaat een reactie, waardoor warmte gegenereerd wordt. Je moet daarom bij inductie koken wel gebruik maken van speciale pannen die dit ferromagnetische materiaal bevatten. De meeste ‘gewone’ pannen zijn dus helaas niet geschikt voor gebruik op een inductie kookplaat.

Bijzonder veilige manier van koken

Wat daarentegen wel bijzonder prettig is aan deze manier van koken is dat door de magnetische reactie alleen de onderkant van de pan verhit wordt. De inductie kookplaat zelf blijft relatief koel. Je zal dus nooit meer je handen branden aan de kookplaat. Bovendien zal de plaat ook alleen maar aangaan wanneer hij contact maakt met het speciale magnetische materiaal van de pan en dus niet door contact met je hand, servies of verpakking van etenswaren. Inductie koken is dus echt de veiligste manier van koken die er is en dus bijzonder geschikt wanneer je kleine kinderen hebt rondlopen, maar bijvoorbeeld ook voor senioren, die misschien soms wat verstrooid zijn.

Zeer korte kooktijd

Nog een erg fijne eigenschap van koken op een inductie fornuis is de verkorte kooktijd. De reactie tussen de magnetische spoelen en de onderkant van de pan zorgt voor een directe en dus bijzonder snelle verwarming van de pan. Wil je bijvoorbeeld een pan met water aan de kook brengen dan kan dat op een inductie kookplaat op zijn minst twee keer zo snel als op alle andere soorten kookplaten.

Heel gemakkelijk schoon te maken

En inductie koken heeft nog meer voordelen. Omdat de kookplaat en de omgeving van de pan niet heet worden, zullen er ook minder snel etensresten aankoeken of inbranden. Daardoor zijn etensresten dus veel gemakkelijker te verwijderen. Een ander voordeel van het feit dat de kookplaat niet heet wordt is dat je tijdens het koken heel eenvoudig wisselingen in de temperatuur kunt regelen. En daarnaast heeft een inductie kookplaat ook meerdere programma’s die het koken nog eenvoudiger voor je maken, zoals braden en sudderen.

Betaalbare manier van koken

Tot slot is een inductie kookplaat of fornuis tegenwoordig ook nog eens heel betaalbaar. Toen deze kookmethode nog nieuw was, waren de prijzen van de eerste modellen voor veel mensen een obstakel. Maar de huidige modellen zijn een heel stuk voordeliger geworden. Tel daarbij op dat je dankzij de verkorte kooktijd ook nog minder energie verbruikt en je zal concluderen dat het gebruik van een inductie fornuis een zeer betaalbare manier van koken is geworden.

Inductie fornuis met elektrische oven

Een inductie fornuis bestaat natuurlijk niet alleen maar uit een inductie kookplaat. Een fornuis is altijd een combinatie van een kookplaat en een oven. In het geval van een inductie fornuis is dat een elektrische oven. Er zijn uiteraard ook modellen verkrijgbaar met een dubbele oven en ook zijn er uitvoeringen met een extra brede oven op de markt. Je kunt het fornuis in laten bouwen, maar er zijn ook vrijstaande modellen.

Multifunctionele oven

De elektrische oven in een inductie fornuis kun je vaak zeer nauwkeurig instellen wat betreft de temperatuur. Veel modellen kun je tot op de graad nauwkeurig instellen tussen de 50 en 250 graden Celsius. Nog een voordeel van deze ovens is dat ze multifunctioneel zijn. Je bepaalt zelf waar de warmte vandaan moet komen, boven, beneden of beide. Op die manier kun je bepalen wat voor bereidingswijze je gebruikt. Er bestaan ook inductie fornuizen waarbij je de oven kunt gebruiken om te braden of grillen. Nadeel van een elektrische oven is wel dat hij geen vocht genereert. Wil je een lekker knapperig korstje als je aan het bakken bent, dan zal je er dus een bakje met water bij moeten zetten.

Een sieraad voor je keuken

Behalve veilig, snel en praktisch, wil je natuurlijk ook dat je fornuis gewoon mooi is. Een aantrekkelijk apparaat komt immers de totale uitstraling van je keuken ten goede. Gelukkig zijn er diverse fabrikanten aan wie je dat wel kunt toevertrouwen. Zo staan de Italiaanse merken Bertazzoni en Boretti bekend om de combinatie van degelijke en innovatieve apparatuur met prachtig Italiaans design. Beide fabrikanten hebben inductie fornuizen in hun assortiment die behalve dat ze hoogstaande kooktechniek leveren ook absoluut een sieraad voor je keuken zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in