Alles wat u over de aanschaf van een kookplaat moet weten

0
2566
Kookplaten

De kookplaat is het centrum van uw keuken. De plek waar alles om heen bedacht wordt. Als u een keuken gaat kopen zal de invulling van de kookplaat een essentieel onderdeel zijn in uw keukenontwerp. Hoeveel pitten heeft u nodig? Belangrijker; op welke manier bent u gewend te koken en welke techniek gebruikt u in uw nieuwe keuken? Naast de gaskookplaat is vooral de inductiekookplaat in op mars. Daarnaast kennen we de keramische kookplaat en de zgn. dominio’s of kleinere kookplaten welke een variabele indeling van uw kookzones mogelijk maakt. Een tepan yaki, grilplaat of frituurpan kunnen zodoende onderdeel worden van uw kookplaat. Ook de keuze van de kookplaat is essentieel voor de prijs van uw keuken. Houdt in uw keukenbudget vroegtijdig rekening met een bewuste keuze van de kookplaat in uw nieuwe keuken.

Kookplaten in alle soorten en maten

Kookplaten zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten maar welke kookplaten zijn nu het best? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, immers is dit geheel afhankelijk waar u het liefst op kookt. Wij lichten de best verkochte kookplaten uit.

Gaskookplaat

De gaskookplaat al jaren het meest verkocht. Liefhebbers van het koken op gas zijn moeilijk te overtuigen een andere kooktechniek te proberen. Er zijn een aantal voordelen van gaskookplaten. Allereerst de aanschaf kosten liggen lager dan de andere varianten. Gevoelsmatig denken gebruikers dat gas beter te controleren is door het geluid en de warmte. Daar waar inductiekookplaten en keramische kookplaten strak en glad in te bouwen zijn, zijn voorstanders van gaskookplaten juist gecharmeerd van het stoere karakter van de branders , knoppen en roosters. Merken als Smeg, Boretti en Atag bieden van oudsher brede programma’s met uitgebreide oplossingen. Wok branders, visbranders en geïntegreerde gril en bak platen maken sommige gaskookplaten tot multifunctionele slagschepen. Ook hier geldt dat al deze extra’s  de kosten van uw keuken maar ook het plezier in de keuken verhogen.

Inductie kookplaten

Steeds meer consumenten kiezen voor het gemak van een inductiekookplaat. Deze vlakke plaat maakt gebruik van sterke elektromagneten die door wrijving warmte opwekken. Een zeer gerichte manier van koken waarbij bijna 100% energie overdracht plaatsvindt. In vergelijking tot gas is dat een aanzienlijk betere prestatie. Alhoewel gas goedkoper is dan elektriciteit is  dit toch wel een groot voordeel. Daarnaast kennen veel inductiekookplaten een lagere aankooktijd. Dit kan soms wel 40% in tijd schelen in vergelijking met koken op gas. Inductie koken kent nog een aantal aantrekkelijke voordelen. De glazen plaat wordt zelf niet warm, hetgeen niet alleen veilig is maar ook bijzonder handig schoon te maken. Een vlak ingebouwde plaat kan op het moment dat deze niet gebruikt wordt als afzetruimte dienen. Ook top koks als Jonny Boer van de Librije en Jacob-Jan Boerma van de Leest  koken op inductie. U dient wel rekening te houden met een prijs die gemiddeld 50% hoger ligt dan een vergelijkbare gaskookplaat. Daarnaast heeft u pannen met een vlakke bodem nodig, gebruikte pannen op gas zijn niet meer te gebruiken op inductie.

Keramische kookplaten

De keramische kookplaat is ook wel bekend als de elektrische kookplaat. In tegenstelling tot inductie kookplaten worden deze wel warm. De pan wordt opgewarmd door een opgewarmde zone. Daar waar u met gas en inductie direct kunt schakelen tussen verschillende standen, heeft een keramische plaat opwarmingstijd nodig. Omgekeerd moet een zone bij een lagere stand afkoelen. De keramische kookplaat is in de aanschafprijs vergelijkbaar met een gaskookplaat. In de regel zien we dat op plekken waar geen gas geleverd kan worden en men een lager keukenbudget heeft, nog wel keramische kookplaten. De technieken zijn in de laatste jaren aanzienlijk verbeterd maar toch blijft het gebruikersgemak op een veel lager niveau.

Domino kookplaten

Er zijn vele benamingen voor de kleinere elementen die een flexibele indeling van uw kookzone mogelijk maken. Een enkele wok brander combineren met 2 inductiezones en tepan yaki? Het kan, en steeds meer consumenten kiezen voor deze mogelijkheid. Vooral in combinatie met stoomovens zien we de keuze voor domino kookplaten. Merken als Gaggenau, Miele en Siemens hebben een breed aanbod met uiteenlopende mogelijkheden. U moet wel rekening houden dat dit een optie is die de kosten van uw keuken omhoog brengen. Gemiddeld zult u voor een  “funzone” al snel een 35% -50% meer betalen. Deze kosten zijn echter wel te rechtvaardigen, zeker in combinatie met de genoemde stoomoven neemt het aantal mogelijkheden enorm toe. Een goed keuken advies behelst meer dan een snelle prijs, laat u over dit aspect grondig inlichten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in