Hoe deelt u uw nieuwe keuken op in handige zones?

0
1475
nieuwe keuken

Een nieuwe keuken uitzoeken kost vaak wat tijd, maar je hebt er ontzettend veel profijt van. Een mooi vormgegeven keuken kan een verrijking zijn voor uw woning. Het is belangrijk goed te weten welke stijl de keuken moet hebben. Laat u voorafgaand aan een aankoop goed inlichten over wat voor soort keuken mooi zal staan in uw woning. Het is hierbij belangrijk dat de nieuwe keuken in de ruimte past en opgedeeld is in handige zones.

De verschillende zones van uw nieuwe keuken

Keukens zijn opgedeeld in zones om grote effectiviteit te waarborgen. Er is gebleken dat mensen zich in een keuken vooral voortbewegen rond het fornuis, de koelkast en de wasbak. Het is hierbij belangrijk dat deze ruimtes een perfecte driehoek vormen: de wasbak, koelkast en het fornuis vormen de punten van de driehoek. Door deze afstanden zo klein mogelijk te maken, waarbij de driehoek een omtrek heeft van niet meer dan 8 meter, voorkomt dit dat er veel en onnodig gelopen hoeft te worden in een keuken.

Deze drie punten vormen onderdelen van de vijf belangrijke zones van uw nieuwe keuken: de zones bevoorraden, opbergen, spoelen en afval, voorbereiden en koken. Het is slim om deze zones aan te houden en te zorgen dat ze goed met elkaar in balans zijn. Uiteraard kan de indeling per huishouden verschillen: grote gezinnen zullen eerder behoefte hebben aan een grotere opbergzone, terwijl vrijgezellen wellicht meer baat kunnen hebben bij een grotere kookzone. Door u zich aan deze zones te houden, zorgt u ervoor dat alle delen van de keuken een eigen functie hebben.

Zone 1: Bevoorraden

De bevoorradingszone bestaat uit de koelkast, vriezer en uit kasten om etenswaren in op te bergen: de koelkast voor verse etenswaren en keukenkastjes voor lang houdbare producten, zoals rijst, suiker, koffie en thee. Deze zone is gericht op het opslaan van eten, eten dat al dan niet bruikbaar is bij het koken. Deze zone telt het meeste gewicht, dus het is belangrijk dat de apparatuur van goede kwaliteit is. Een koelkast gaat per dag meerdere malen open en moet daarom voorzien zijn van een goede deur met stevige scharnieren. Voor het gemak plaatst u de vriezer onder de koelkast. De koelkast gebruikt u namelijk een stuk meer dan de vriezer. Door de koelkast hoger te plaatsen, hoeft u minder te bukken en kan dit rugklachten voorkomen.

De overige voorraad kan bewaard worden in grote kasten. Door te kiezen voor hoge en diepe kasten bespaart u veel ruimte. Om orde te scheppen in de vele soorten etenswaren, kunt u kiezen voor kasten met verscheidene uitrekbare laden. Zo kunnen goederen per soort gescheiden worden, hoeft u minder te zoeken en kunt u efficiënter gebruik maken van uw nieuwe keuken.

Zone 2: Opbergen

De opslagzone is anders dan de zone bevoorraden. De opslagzone is namelijk bedoeld om alle keukengerei op te bergen. Hier worden dan ook geen etenswaren opgeborgen, maar enkel materialen die nodig zijn bij het (voorbereiden van) eten. De opslagzone zit bij de meeste keukens tussen de voorraadzone en spoelzone in. Vaak neemt deze zone de meeste ruimte in beslag. Als alle kookgerei en producten enkel in deze zone zijn opgeborgen en niet in de andere zones, zoals op het aanrecht, dan zorgt dat voor grote overzichtelijkheid in uw nieuwe keuken.

Om te zorgen dat uw nieuwe keuken niet alsnog rommelig zal ogen, kan er gebruik worden gemaakt van grote opbergkasten met deuren. Door te kiezen voor hoge kasten scheelt dat enorm veel ruimte in de keuken. Ook kunt u ook kiezen voor bovenkastjes met deuren. Zo kunt u op ooghoogte de kasten in kijken en hoeft u niet onnodig te bukken. Daarnaast zijn in de opslagzone spullen opgeborgen die men gebruikt tijdens het eten of om eten in te kunnen bewaren. Denk hierbij aan servies, bestek en opbergbakjes.

Zone 3: Spoelen en afval

De zone spoelen en afval bestaat uit de wasbak, de vaatwasmachine en opslag voor afval en schoonmaakspullen, ofwel de spoelbakonderkast. In de zone spoelen en afval wordt servies en bestek afgewassen, wordt er afval opgeslagen en worden er etenswaren schoongemaakt. Deze zone ligt in de meeste keukens tussen de opslagzone en voorbereidingszone in en bestaat voornamelijk uit grote apparaten zoals de wasbak en de vaatwasmachine.

Daarnaast is het handig om de ruimte onder de wasbak optimaal te benutten. Bij de zone spoelen en afval wordt ook gebruik gemaakt van spullen die vervolgens in dezelfde zone opgeborgen moeten worden. Denk hierbij aan afwasmiddelen, vuilniszakken en prullenbakken.

Zone 4: Voorbereiding

De voorbereidingszone is de zone die het meest gebruikt wordt voordat u gaat koken, en bevindt zich daarom ook tussen de zone spoelen en afval én de zone koken in. De zone bestaat uit het werkblad van de keuken en bevat kleinere apparaten. Als u een nieuwe keuken gaat uitzoeken, is het belangrijk ervoor te zorgen dat u een groot werkblad uitzoekt. In de voorbereidingszone wordt het eten klaargemaakt, dus wordt er veel gesneden, geschild en gepeld. Hierbij is het nuttig een groot werkblad te kiezen, zodat u alle ruimte heeft en alle benodigde etenswaren en materialen kwijt kunt tijdens de voorbereiding.

De kleine apparaten, of beter gezegd ‘hulpmiddelen’ helpen u bij het voorbereiden. Denk hierbij aan snijplanken, kommen en snijmessen. Maar ook aan een kruidenrekje, peper en zout en olijfolie. Deze middelen moeten binnen handbereik zijn en goed geordend opgeborgen worden. Zorg er dus voor dat u een speciaal kruidenrekje of kruidenlaatje heeft en u uw ‘voorbereidings-’ messen overzichtelijk en veilig opbergt.

Zone 5: Koken

De zone koken bestaat uit het gasfornuis, de oven, de afzuigkap en de magnetron. De naam zegt het natuurlijk al: deze zone is geheel bedoeld om te koken en te bakken. De zone ligt dan ook naast de voorbereidingszone en dichtbij de spoelzone. Deze opdeling is zeer aan te raden, omdat u de omliggende zones het meest gebruikt voorafgaand en tijdens het koken.

Naast de oven en het gasfornuis, zijn ook alle kookbenodigdheden in deze zone opgeborgen. Zo kunt u hier uw pannen, kookgerei, bakvormen en ovenaccessoires vinden. Deze moeten bij het koken binnen handbereik liggen. Dit voorkomt onnodig zoeken.

De indeling bepalen

Uw nieuwe keuken opdelen in vijf verschillende zones is praktisch en voorkomt onnodig veel lopen. Natuurlijk is iedere keuken anders van vorm. De opdeling in zones is daarbij afhankelijk van de vorm van de keuken, maar ook van uw eigen voorkeuren. Om uw keuken toch praktisch in te delen, is het handig een aantal punten vooraf door te nemen.

  • Welk soort model wenst u dat uw keuken heeft? Let hierbij ook op de beschikbare ruimte. Soorten modellen zijn: U-keuken, eilandkeuken, L-vormige keuken, G-keuken, enkelwandige keuken en dubbelwandige keuken.
  • Bedenk daarnaast ook wat uw eigen wensen zijn met betrekking tot het gebruik van de keuken. Heeft u veel spullen om op te bergen, omdat u een groot gezin heeft? Of houdt u ontzettend veel van koken? Aan de hand hiervan kunnen bepaalde zones een groter of kleiner aandeel in de keuken krijgen.
  • Ook zit er een verschil in linkshandigheid en rechtshandigheid. De indeling in zones die het meest wordt aangehouden is gebaseerd op rechtshandigen. Hierbij komt eerst de zone bevoorraden, dan de zone opbergen, dan de zone spoelen en afval, dan de zone voorbereiding en tot slot de zone koken. Bij linkshandigen is deze indeling precies andersom en komt de zone koken als eerste.

Bij het uitzoeken van een keuken is het dus handig te bedenken hoe u uw nieuwe keuken gaat indelen in handige zones. Hierbij is de vorm van de keuken belangrijk, maar moet u ook uw eigen voorkeuren en smaak in gedachten houden. Ú moet immers gebruik gaan maken van de keuken, dus u moet zich er prettig bij voelen. De 5 zones kunnen u echter helpen uw nieuwe keuken optimaal te benutten om er uiteindelijk zoveel mogelijk plezier van te kunnen hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in