De nostalgische keuken geeft een prettige sfeer in iedere woning

0
1834
Nostalgische keukens

Nostalgische keukens zijn altijd verkrijgbaar geweest, echter de laatste jaren lijkt deze bezig te zijn met een grote opmars. Dit feit is op zich goed te verklaren. Behalve de groep kopers die aan deze keukens de voorkeur geven boven de moderne en strak uitgevoerde keukens, is er zeker ook het niet te onderschatten positieve gevoel die deze nostalgische uitstralen. Het is het gevoel van vroeger en het gevoel van warmte, geborgenheid en gezelligheid. Maar ook het gevoel naar die tijd toen het leven overzichtelijk en veel minder gejaagd was dan heden ten dagen.

Het zijn allemaal positieve gevoelens die we graag ervaren en door de plaatsing van nostalgische keukens breng je dit gevoel terug in huis. Niet alleen wordt het de plaats waar je heerlijk kan koken, het is ook de plaats waar de familie zich zal verzamelen, zeker als er in de ruimte plaats is voor een gezellige nostalgische tafel. De plaats waar je urenlang kan doorbrengen, samen met de familie of vrienden. Maar ook open keukens zijn uitstekend geschikt voor nostalgische keukens, waarbij de rustieke uitstraling ook in de woonkamer zal doordringen.

De kenmerken van een nostalgische keuken

Als je denkt aan nostalgie dan gaan de gedachten voor de meeste mensen terug naar de jaren ’50 en ’60. De meeste nostalgische keukens halen hier ook hun inspiratie uit. Maar ook de jaren ’30, de tijd van grootmoeder, kan op een warme belangstelling rekenen.

Een Nostalgische keuken herken je aan de vormgeving, de kleur en de gebruikte materialen. Daar zijn ontelbare variaties mee mogelijk. Veelal zie je de opvallende losstaande fornuizen als middelpunt van de keuken gecombineerd met het gebruik van kaders of kranslijsten om de toegepaste houten fronten. Deze kaders geven de ruimte een nostalgische uitstraling, zeker als ze worden uitgevoerd in warm en zachte kleuren. Hoewel in theorie alle kleuren mogelijk zijn, zal je niet snel een hoogglanzende of felgekleurde nostalgische keuken tegenkomen. Ook de kraan zal een rustieke uitstraling krijgen waardoor tot één geheel zal samenkomen.

De keuken bezit vaak ook één of meerdere pronkstukken die direct zullen opvallen. Dat kan de oven zijn, maar bijvoorbeeld ook een bijzondere koelkast of een met de hand beschilderde betegelde achterwand. Deze keuken combineren namelijk zeer goed met nostalgische tegels, maar ook met goed gelakte houten vloeren en indien de ruimte het toelaat, een opvallende lamp zoals een kroonluchter.

Gebruikte materialen nostalgische keukens

Nostalgische keukens zijn bijna allemaal gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout en natuursteen. De kasten zijn vervaardigd van kwalitatief hoogwaardig hout waarbij het aanrecht met een natuurstenen of terrazzo blad het geheel zal afmaken. Vaak kom je grote keramische spoelbakken tegen, voorzien van een retro koud- en warmwaterkraan. Maar ook spoelbakken van porseleinen of, heel fraai, gemaakt van losse tegels, zijn een sieraad voor het oog. Eenieder kan zijn eigen keuken samenstellen, of er nu wordt gekozen voor dichte deuren, zichtbare glaskasten of gedeelten met in het oog springende open planken.

De kunst is om het geheel zo te laten combineren en integreren waardoor het gevoel ontstaat dat deze er al jarenlang staat en perfect is onderhouden, ook als deze nog heel nieuw is. Het geheim hiervan zit hem in de vakmanschap van de makers, de creativiteit van de eigenaar, en het gebruik van de juiste materialen en toegepaste details. Vlinderscharnieren of scharnieren voorzien van smeedijzeren pennen, met de hand geschilderde deurpanelen, kozijnen gecombineerd met glas. De juiste metalen handgrepen of laden die geheel massief zijn uitgevoerd in plaats van alleen het frontje. Het zijn de details die misschien niet direct opvallen maar zeker een belangrijke bijdragen geven aan de totale sfeer in de ruimte.

Ouderwets met nieuwe technieken

Een met nostalgische uitstraling betekend niet dat deze ouderwets hoeft te zijn. Integendeel, deze keukens hebben de warme uitstraling maar zijn voorzien van de modernste en hedendaagse technieken die in keukens te vinden zijn. Behalve de juiste uitstraling moet deze ook praktisch en comfortabel zijn in het gebruik. Een keuken is natuurlijk ook bedoeld om te gebruiken. Nostalgie heeft betrekking op de uitstraling van de nostalgische keukens, en niet over de leeftijd. Natuurlijk kan er gekozen worden voor een origineel oud, en vaak gereviseerd fornuis. Maar met het zelfde gemak wordt het een modern fornuis in een retro jasje. Een echte oude koelkast mag dan heel mooi zijn, de betrouwbaarheid en energiegebruik is altijd minder dan een nieuwe koelkast met een oude uitstraling.

Achter de nostalgische façade zullen gewoon moderne ladekasten, voorzien van een soepel loopwerk schuilgaan. Moderne inbouwapparatuur zoals een magnetron zal uit het zicht worden weggewerkt. En ook niet onbelangrijk, de werkhoogte van de keuken kan ergonomisch worden aangepast aan de lengte en de wensen van de koper. Nostalgisch hoeft niet te betekenen dat er ongemakkelijk gekookt moet worden.

Accessoires

De Nostalgische keuken is niet compleet zonder de juiste accessoires waardoor de uitstraling van de ruimte nog meer tot zijn recht zal komen. Er zijn veel moderne accessoires te vinden die bijna niet van oud te onderscheiden zijn. Er is voor iedere smaak een keur aan mogelijkheden te vinden.

In deze tijd worden heel veel originele vintage accessoires aangeboden waardoor eenieder een hele persoonlijke invulling aan zijn keuken kan geven. Vintage producten hebben een verleden in zich, een ziel, en komen zeker tot hun recht in een omgeving die hun bekend zal aanvoelen. Mooie opbergbussen, broodbakken, oud glaswerk of serviesgoed, een decoratief sierbord en kruidenrek, het zijn slechts een paar voorbeelden van accessoires die altijd goed tot zijn recht zullen komen.

Een voor alle soorten wensen

Uit bovenstaand wordt duidelijk dat nostalgisch niet inhoud dat deze ouderwets of oud moet zijn. De nostalgische is als een herinnering uit vervlogen tijden maar voorzien van de gemakken uit het heden. Nostalgische keukens zijn ook geen eenheidsworst. Sterker nog, juist deze geeft de gebruiker heel veel keuzemogelijkheden om de ruimte helemaal naar de eigen wens te ontwerpen.

Nostalgische keukens zijn geen exacte replica’s uit de jaren 50’en 60 maar gebruiken uitstraling die bij deze tijd en onze collectieve herinnering horen. De nostalgie zit in de sfeer, de gebruikte materialen en het kleurgebruik. De nostalgie verkrijg je door de accessoires en de kleine authentieke details die binnen het ontwerp verwerkt zijn. Een nostalgische keuken laat je even terugkeren naar vervlogen tijden, naar de warmte en gezelligheid die we ook tegenwoordig zo belangrijk vinden. Nostalgische inspireren, zijn persoonlijk en authentiek. Nostalgie laat ons voelen wat we diep in ons hart echt belangrijk vinden en waar we vaak naar terugverlangen.