Tips voor het aanschaffen van het perfecte fornuis

0
2437
fornuis

Niet alleen landelijke en nostalgische keukens zijn voorzien van fraaie fornuizen maar ook in een moderne keuken misstaat een fornuis niet. Voor veel kopers van fornuizen is de uitstraling van dit product een belangrijke reden om tot aanschaf te komen.  Een fornuis is eigenlijk een apparaat waar een kookplaat met daaronder 1 of meer ovens. Daar waar in losse kooplaten en ovens een legio aan functionaliteiten geboden wordt, is dat ook zo met fornuizen. Zo zijn wok branders, tepan yaki´s en stoomovens al veel geïntegreerde opties. Helaas zien we ook de integratie van inductiekookplaten en tiptoets bedieningen voor ovens. Als een vlag op een modderschuit.

Merken fornuis

Het uitgangspunt bij het kiezen van een fornuis zou in eerste instantie toch de gewenste functionaliteiten en de beschikbare ruimte moeten zijn. Toch zijn er liefhebbers die (bijna) uitsluitend zich laten leiden door naam en uiterlijk. Merken als Viking, AGA, le Cornue en Lacanche hebben aanhangers die zomaar duizenden euro’s neertellen voor het pronkstuk van een keuken.  Uiteraard ben je dan gegarandeerd van producten die een levenslang mee moeten kunnen.  De groep die zich deze merken kan  veroorloven zullen verdeeld zijn in echte hobbykoks en snobs die niet willen onder doen voor de buurman. Gelukkig is er voor de veeleisende thuis kok een breed assortiment aan “betaalbare” fornuizen in de markt te koop. Van oudsher bieden merken als Boretti, Atag, Etna en Pelgrim een fraai assortiment met ruime mogelijkheden in smaak en functionaliteit.

Teppanyaki

Als U achter een fornuis staat wilt u aan de knoppen draaien en de gasbranders horen werken.  Het kookplaat gedeelte is dan ook een essentieel onderdeel om op te focussen. Het aantal gaspitten hangt gedeeltelijk weer af van de mogelijkheden die de oven (s) biedt. Een geïntegreerde stoomoven biedt de mogelijkheid om met minder gaspitten genoegen te nemen.  Als u dan toch de ruimte heeft voor een wat grotere, dan zijn een wokbrander, teppanyaki plaat, of grilplaat leuke gadgets in uw keuken.  De teppanyaki of frytop maakt het mogelijk om zonder toevoeging van vet uw vlees, vis en groenten te grillen. Gezond en lekker. De top fornuizen beschikken soms over een ringhaardplaat. Een vlakke kookplaat welke verwarmd wordt door een onderliggende gasbrander. Het midden van deze plaat wordt gebruikt om op te warm maken en het buitenste gedeelte om warm te houden. Dit systeem wordt ook toegepast in de kachelfornuizen van AGA.

Afmetingen

De afmeting van het fornuis bepaald het aantal mogelijke functies. Een fornuis van 90 cm of breder maakt veel opties mogelijk. Daarnaast moet een fornuis ook wat formaat hebben om te “smoelen”. Een fornuisje van 60 cm zou eigenlijk niet verkocht mogen worden..

Elektrisch of gas

Net als met inbouw ovens, bieden de ovens in een fornuis dezelfde mogelijkheden. Ovens zijn of elektrisch of gas gestookt. Hierbij zijn het in Nederland overwegend de elektrische ovens die verkocht worden.  Als u grotere gerechten wilt klaar maken zal een fornuis met 1 oven een optie kunnen zijn.  Houdt dan wel rekening dat een grotere ovenruimte meer opwarmtijd nodig heeft. Het opdelen van een oven in 2 ovenruimtes heeft als voordeel dat u verschillende gerechten kunt klaar maken of warm houden.

Prijzen

Een fornuis is een onmisbaar element in een stoere landelijke of klassiek moderne keuken. In een prijsrange van € 1500,00-3500,00 worden  er al hele fraaie en uitgebreide oplossingen aangeboden.  Als u dan voor een van de fornuizen gaat zorg dan dat in het keukenontwerp een ruimte van minimaal 90 cm bedacht wordt.