Slow Cooking is een van de mogelijkheden met een warmhoudlade

0
8914
warmhoudlade slow cooking

Het eten is klaar maar de gasten zijn nog niet gereed om aan tafel te gaan. Of een gedeelte van het eten is klaar terwijl de rest nog op het vuur staat. In veel gevallen is het wenselijk om servies of voedsel voor te verwarmen of warm te houden. Met een warmhoudlade is dit mogelijk. Daarnaast kent de lade ook nog andere toepassingen zoals slow cooking.

De keuken compleet met een warmhoudlade

Een keuken is een werkplek waar veel gebruikt van wordt gemaakt. Deze moet dan ook niet alleen mooi, maar ook functioneel en duurzaam zijn. Een keuken is pas helemaal af wanneer deze voldoet aan alle persoonlijke wensen. (Inbouw)apparatuur zoals een magnetron/oven, koelkast/vriezer, koffiezetapparaat en afwasmachine zijn vaak de meest gekozen opties. In de professionele keuken zien we standaard de warmhoudlade, maar ook in de particuliere keuken duikt deze steeds vaker op.

Functies

Een warmhoudlade kan servies zoals borden, schalen en kopjes voorverwarmen. Daarnaast is het mogelijk om drankjes of gerechten warm te houden of zelfs langzaam te laten garen. Dit laatste noemen we ook wel slow cooking. Middels een verwarmingselement wordt de lade verwarmd. De lade is ingebouwd in het keukenblok, vaak onder het gasfornuis of de kookplaat. Deze kan ook nog eens onder de oven ingebouwd worden. In andere gevallen wordt de warmhoudlade onder of boven de magnetron ingebouwd. Dit is afhankelijk van de indeling van het keukenblok en de persoonlijke voorkeur. Aan de buitenkant is een lade zichtbaar, vaak zonder greep omdat dit strakker uitziet. Openen gebeurt middels een push-pull functie. Ook een lade met greep is mogelijk.

Gebruik

Bij het maken van grote gerechten komt veel kijken. Vaak staan er al veel pannen op het gasforuis/ kookplaat en zijn alle kookpitten bezet. Het is dan wenselijk om gerechten die al klaar zijn warm te houden, zodat ondertussen de rest gereed gemaakt kan worden. Ook kan het voorkomen dat het gerecht al klaar is maar de gasten nog niet aanwezig zijn. Er zijn dan twee manieren om de gerechten warm te houden: later opwarmen in de magnetron of oven of middels een warmhoud lade. Opwarmen in de oven kan lang duren, omdat de oven eerst moet voorverwarmen. Opwarmen in de magnetron komt de structuur van het eten vaak niet ten goede. Veel gerechten worden slap of verliezen aan smaak.

Met een warmhoudlade hoeven gerechten niet achteraf opnieuw opgewarmd te worden. Door de borden of schalen met eten in de lade te zetten, blijft dit continue en onbeperkt warm. Hierdoor blijft de smaak en de temperatuur behouden en kan het gerecht direct opgediend worden.

Temperatuurstanden

Een warmhoudlade heeft vaak drie tot vier temperatuurstanden. Deze variƫren van 35 graden tot 75 tot 85 graden. Bediening hiervan gebeurt middels een touchpaneel of knoppen. Dit verschilt per type. De lage temperaturen zijn ideaal om servies voor te verwarmen of sauzen warm te houden. De hogere temperaturen kunnen ook gebruikt worden voor het bereiden van voedsel en slow cooking. Het zijn de ervaren koks die met deze methode gekomen zijn. Hierdoor kan er optimaal gebruik worden gemaakt van de keuken en kunnen uitgebreide gerechten sneller klaar gemaakt worden.

Toepassingsmogelijkheden: slow cooking

Een vrij vernieuwende toepassingsmogelijkheid van de lade is het bereiden van voedsel. Zo is het mogelijk om chocolade te laten smelten. Van oorsprong gebeurde dit au-bain-marie: de chocolade in een kommetje dat in een pannetje water staat. Het pannetje water wordt op het vuur verwarmd waardoor de chocolade in het kommetje smelt. Met de lade is het voldoende om het kommetje chocolade in de lade te zetten. De chocolade smelt vanzelf. Gistdeeg zal sneller gisten in de warmhoudlade. Hierdoor kan iedereen zelf brood bakken of andere gerechten maken waar gist voor nodig is.

Slow cooking is een methode die door ervaren koks ontwikkeld is en voor een rustig kooktempo zorgt. Vlees wordt er mals door en behoudt zijn aroma en smaak. Op lage temperatuur wordt het vlees langzaam gegaard. Hierdoor worden de vleessappen goed verdeeld en is het niet nodig om continue bij het garen aanwezig te zijn. Andere werkzaamheden kunnen tussendoor uitgevoerd worden. Dit scheelt tijd, energie en onnodige stress.

Voedingsmiddelen die ingevroren zijn kunnen goed ontdooid worden in de lade. Denk hierbij aan vleesproducten of groenten. Bevroren voedsel is namelijk moeilijk te breiden: het vlees gaart niet goed en zal aan de buitenkant verbranden. Door de lade te gebruiken als ontdooier loopt men niet tegen dit probleem aan.

Warmhouden van servies en dranken

Voorverwarmde borden zijn prettig: ze voorkomen dat het eten te snel afkoelt en daardoor aan smaak verliest. Bovendien smaalt te sterk afgekoeld voedsel minder lekker. De warmhoudlade maakt het mogelijk om borden, kommen en schalen en kopjes/ mokken warm te houden. Stel de juiste temperatuur in en let op met hete borden. Deze kunnen beter met een ovenwant of theedoek vastgepakt worden. Attendeer gasten ook altijd op hete borden, zodat ze zich niet verbranden. Servies of bestek van metaal kan beter niet voorverwarmd worden: dit wordt erg heet en het is onmogelijk om verhit bestek vast te houden.

Bereidde dranken zoals koffie, thee, chocolademelk of warme melk koelen niet heel snel, mist goed verwarmd. Wanneer de gasten op zich laten wachten of wanneer het wenselijk is om de warme dranken gelijktijdig te serveren, kunnen de reeds bereidde dranken warm gehouden worden in de lade.

Veiligheid

Veel warmhoudlades zijn voorzien van een extra veiligheid door middel van een ingebouwde timer. Deze schakelt automatisch uit na een bepaald aantal uren. Hierdoor kan er nooit schade of een hogere energierekening ontstaan wanneer vergeten is de warmhoudlade uit te zetten. Belangrijk is ook een koelfront. Hierdoor is de binnenkant van de lade warm, maar blijft de buitenkant koel. Ideaal wanneer er kleine kinderen in huis rondlopen. Kinderen mogen nooit met de lade spelen en de warmhoudlade is alleen geschikt voor huishoudelijk gebruik om servies op te warmen of gerechten warm te houden/ op te warmen.

Reinigen

Het is aan te bevalen de warmhoudlade na ieder gebruik schoon te maken. Achtergebleven voedselresten kunnen immers gaan schimmelen of bederven. Dit trekt micro-organismen aan die voor voedselinfectie kunnen zorgen. De lade mag pas schoongemaakt worden wanneer deze is afgekoeld. Er mogen geen bijtende of schurende schoonmaakmiddelen gebruikt worden. Bij de lade zit een bijsluiter. Het is raadzaam deze vooraf goed te lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in