Een composiet aanrechtblad: een veelzijdige toepassing

0
11544
composiet aanrechtblad

Een composiet aanrechtblad is opgebouwd uit composiet. Dat is geen natuursteen maar een materiaal dat uit verschillende stoffen wordt opgebouwd. Meestal worden vezel versterkende kunststoffen (kunststof hars wordt met vezels vermengd) gebruikt. Die vezels van een composiet keukenblad kunnen bijvoorbeeld glasvezel, aramide of koolstofvezel zijn. Het hars is polyester of epoxyhars. Vezel versterkende kunststoffen hebben als eigenschap dat het oersterk wordt.

Vezels hebben echter de eigenschap dat ze niet hechten aan elkaar tot een geheel. Daar is een matrix voor nodig. Een matrix dient als netwerk, ter ondersteuning en als omringing van de vezels. De functie van de matrix is hoofdzakelijk dat het de vezels, die zorgen voor de sterkte, op zijn plaats te houden.

De bestandsdelen worden in een mal gegoten en onder hoge druk samengeperst wat resulteert in een sterk plaatmateriaal. Hierna wordt het geslepen, geschuurd en gepolijst. De juiste composite kleur ontstaat door toevoeging van kleurpigmenten. Om de gewenste structuur te krijgen worden spiegeltjes en granietkorrels toegevoegd. Juist door die laatste afwerkingsfase is composiet nauwelijks te onderscheiden van echt natuursteen.
De meeste mensen kennen composiet van gebruik in aanrechtbladen. Echter, het wordt ook bijvoorbeeld gebruikt bij de bouw van schepen, vliegtuigen of bij tandvullingen! Het spreekt voor zich dat voor dergelijke toepassingen een hoge mate van sterkte is vereist.

Kenmerken van een composiet aanrechtblad

Hieronder is overzicht gemaakt van alle kenmerken van een composieten keukenblad:

• Het is erg hygiënisch omdat de dichte structuur van het blad ervoor zorgt dat stoffen nauwelijks in het composiet aanrechtblad trekken of voor verkleuringen gaat zorgen.
• Het is goed bestand tegen hitte maar een zeer heftige temperatuurschommeling kan schade aanrichten (barsten en scheuren). Bovendien kan de matrix die verwerkt is in het composiet keukenblad verkleuren. Het wordt dus aangeraden om bescherming op het composiet aanrechtblad te leggen zodat er geen schade op het blad komt.
• De vezels zorgen ervoor dat het blad oersterk (vergelijkbaar met graniet), stoot-, slijt en kras vast wordt. Wel zo handig want in de keuken is het soms stressen!
• De vezels en het matrix zorgen ervoor dat duw- en trekkrachten worden opgevangen. Hierdoor werkt het materiaal niet (hout doet dit bijvoorbeeld wel).
• Door de hoge dichtheid van het materiaal (verkregen door de sterke vezels en het matrix) heeft composiet een redelijk dichte structuur. Vloeibare stoffen (o.a. water en dranken), vuil en vlekken trekken hierdoor nauwelijks in het composiet aanrechtblad. Echter is niet een 100% dichte structuur zodat er soms toch nog stoffen in het blad kunnen trekken. Denk hierbij vooral aan agressieve en zure vloeistoffen (b.v. citroensappen). Als deze stoffen te lang op het blad blijven liggen kunnen deze tot vlekken resulteren.

Heeft een composieten aanrechtblad onderhoud nodig?

Zoals uit de voorgaande kenmerken is gebleken is een composieten keukenblad degelijk materiaal. Er dient uitsluitend opgelet te worden bij bepaalde vloeistoffen en heftige temperatuurschommelingen (gebruik onderleggers!).
Op de lange termijn hoeft er niet per sé iets gedaan te worden. Het enige wat raadzaam (niet noodzakelijk) zou kunnen zijn is het blad te impregneren. Hiermee wordt de structuur nog wat dichter en kunnen stoffen minder goed het blad intrekken. Ook dient er dagelijks gereinigd te worden om vlekken te voorkomen. Dat kan met een beetje water en een niet agressief schoonmaakmiddel (afwasmiddel kan al voldoende zijn). Uitsluitend in geval er toch een vlek is ontstaan dan direct reinigen met een schuursponsje en wat Glassex. Gebruik hiervoor nooit schoonmaakmiddelen met citroen (dit zal tot blijvende schade leiden).
In vergelijking met andere materialen is composiet dus onderhoudsvriendelijk. Andere materialen zoals natuursteen of hout moeten om de zoveel maanden een bepaalde behandeling krijgen.

Veelzijdigheid

Een composieten werkblad is vooral geschikt om te gebruiken als aanrechtblad. Echter ook in de badkamer of en als tafelblad is het erg praktisch. Het wordt sterk afgeraden om een composiet blad buiten toe te passen. De omstandigheden in het klimaat lenen zich hier niet voor (zure regen en zon) en zullen tot vlekken en verkleuring zorgen.

Let op de volgende aandachtspunten

Hierboven is uitvoerig ingegaan op het materiaal, en de voor- en nadelen ervan. Er zijn veel aanbieders van composieten aanrechtbladen. Waar moet u op letten? Onderstaande zijn een aantal zaken uiteen gezet:

1. Als duidelijk is wat de kenmerken en de voor- en nadelen van composiet zijn is raadzaam om na te gaan welke kleur u in de keuken wenst. Een aanrechtblad is meestal hetgeen wat duidelijk te zien te zien is en waar u meeste boven hangt tijdens het werk in de keuken. De kleurkeuze is dus erg belangrijk. Als de kastjes vrij donker zijn en u een donker blad kiest, loopt u het risico dat de keuken erg donker wordt. Let daarop!
2. Voordat u een winkel binnenstapt moet u dus duidelijk hebben welke kleur het beste bij de keuken past. In sommige winkels zijn kleurmonsters beschikbaar zodat u uiteindelijk thuis of in de winkel goed kunt gaan vergelijken.
3. Wat is het budget? Composieten aanrechtbladen zijn er uiteraard in alle soorten en maten. Maar ook in verschillende diktes. Des te dikker het materiaal, des te hoger de prijs. Ook hier geldt weer dat het raadzaam is om eerst thuis te kijken wat het beste bij de keuken past. Niet iedere keuken wordt mooier met een dik aanrechtblad.
4. De afwerking van een composiet keukenblad. Sommige bladen kunnen met een betonlook afgewerkt worden. Andere bladen weer met een spiegelglans. Allemaal zaken om goed over na te denken. Een spiegelblad past niet in iedere keuken. Let er ook op waar het blad open moet zijn (kookplaat of spoelbak).
5. Plinten voor een composiet keukenblad. Sommige mensen kiezen ervoor om een plintje te bevestigen tegen de muur en op het aanrechtblad. Voor de randafwerking kan dit heel mooi zijn.
Bovenstaande zaken maken duidelijk dat het nodig is om eerst goed na te denken wat het beste bij de keuken past. Het zou zonde zijn om de verkeerde afwerking of materiaalkeuze te maken.

Conclusie

Een aanrechtblad van composiet oogt luxe, tijdloos en heeft bovendien een natuurlijke look. De kenmerken van het materiaal zijn ook vergelijkbaar met natuursteen en onder normale omstandigheden is het kras-, vlek- en hittebestendig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in