Bruynzeel, bijna een eeuw lang keukens van Nederlands fabrikant

0
4847
Bruynzeel Keukens

Wie kent het niet zou je haast zeggen, Bruynzeel keukens een begrip in Nederland. Vooral bekend door haar vloeren en keukens. In 1897 startte Cees Bruynzeel sr uit het Zeeuwse Sint-Annaland  op latere leeftijd de stoomtimmerfabriek de Arend in Rotterdam. Met een kleine ploeg maakt het bedrijfje schaverij producten en vloerdelen. In 1919 wordt het bedrijf door een alles verwoestende brand gedwongen te verhuizen naar Zaandam. Deze plaats huisvest dan ook al Verkade en Albert Heijn. Blijkbaar is de zaanse grond een vruchtbare bodem voor bedrijven, ook Bruynzeel weet zijn assortiment uit breiden met meer producten. In 1925 opent het bedrijf haar eerste showroom aan de PC Hooftstraat in Amsterdam.

Bruynzeel keukens van 1937

In 1937 start het bedrijf met de productie van keukens, kasten en potloden. De Nederlandse ontwerper Piet Zwart ontwerpt de industriële keuken voor Bruynzeel. WO II betekent een fase waarin er noodgedwongen houten speelgoed en klompen worden gemaakt. In de na oorlogse periode wordt het door Zwart bedachte keuken als bouw pakket, de basis gelegd voor een succesvol bedrijf. In 1965 telt het bedrijf al meer dan 10000 werknemers en bezit het bijna 30 fabrieken in 14 landen.  In 1982 worden verschillende bedrijfsactiviteiten noodgedwongen opgesplitst  door een stevige recessie. Bruynzeel deuren, vloeren, systeemwanden, en keukens worden verschillende bedrijven. De keukentak maakt een doorstart met een ruime 200 medewerkers. In het jaar 2000 heeft het bedrijf al ruim 15 miljoen keukens geproduceerd .

In 2003 ontwerpen Jan des Bouvries en Gerard van den Berg een keuken ter ere van 105 jarige bestaan van het bedrijf. In 2006 wordt door Bruynzeel met de greeploze keuken ingespeeld op een nieuwe trend in de keukenwereld. Er werken op dat moment alweer 600 medewerkers verdeeld  over een unieke winkelketen en uiteraard de verscheidene productiebedrijven in het land. In 2007 wordt onder de noemer (b)ergonomie een opberg concept in de markt gezet waarmee de keuken in logische opbergzones wordt ingedeeld. Daarnaast krijgen ergonomische aspecten haar aandacht binnen het concept. In 2012 wordt de laserafkanting in Nederland geïntroduceerd, deze innovatieve techniek zorgt ervoor dat de kanten van een keukenfront niet verlijmd worden maar gelaserd (versmolten) Hierdoor ontstaat een waterdichte verbinding welke een lange levensduur kent.

Bruynzeel keukens, bijna 40 keukenwinkels in  Nederland

Inmiddels kent Bruynzeel keukens een landelijke dekking voor de particuliere markt van bijna 40 keukenwinkels in Nederland. Het bedrijf heeft veel winkels in eigen beheer. Daarmee probeert het een kwaliteit voor haar klanten te waarborgen. De kenmerkende kleuren blauw en geel sieren de verzorgde winkels waar een breed assortiment aan keukens worden getoond. Via de website kunt u een afspraak maken in een van de winkels van het concern. De meeste winkels zijn geopend van dinsdag tot en met zaterdag. Op koopzondagen kunt u ook terecht voor een keukenontwerp en een passend advies.

De slimme keuken van Bruynzeel hoe werkt dat?

In 115 jaar heb je wel wat ervaring opgedaan mag je aannemen. Die kennis heeft deze keukenleverancier gebundeld. Het resultaat van een gemiddelde keuken kenmerkt zich daardoor in een slim uitgekiend ontwerp waarbij comfort, gebruik, opberggemak en sfeer moeten leiden tot een passend keukenontwerp. Een Bruynzeel keuken kent niet alleen een optimaal gebruiksgemak maar ook een uitgekiende indeling van de keukenruimte, werkhoogtes en voorraad ruimtes. Wist u dat u in uw keuken bijna 100 kilometer per jaar aflegt. Nu is bewegen natuurlijk goed alleen is het verstandig om dit in  de keukenruimte te beperken. Een goede indeling bespaart tot wel 25% op de af te leggen afstanden.

Aan welke voorwaarden moet een slimme keuken volgens Bruynzeel dan voldoen? In principe wordt de keuken opgedeeld in een aantal groepen / categorieën:  voorraden, opbergen, spoelen en afval, voorbereiden en koken en bakken. Het bedrijf maakt gebruik van de beproefde systemen van Blum.

Met de systemen van Blum als basis biedt het een kwalitatief goede invulling van de ladesystemen, scharnieren, bestekinzetten en opbergbakken voor alle keukenkasten

Uiteraard zal al deze kennis afhangen van de kwaliteit van de verkoopadviseurs van Bruynzeel keukens. Mijn ervaring is dat mooie systemen nog geen garantie zijn voor vakkundige en mooie keukenontwerpen.

De collectie Bruynzeel keukens

Bruynzeel keukens heeft haar collectie opgedeeld in een 3 tal hoofdlijnen. De trendy keukens, de optima design keukens en de landelijke keukens. De trendy keukenlijn bestaat uit een breed spectrum aan , fronten welke een algemeen smaakbeeld representeren. Modern maar toch geen design, enigszins behoudend. Algemene beeld van deze lijn komt mij iets gedateerd over. Prijzen variëren van een kleine € 5000,00 tot een € 15000,00 .

De optima design keuken lijn is van een andere orde. Hiermee heeft het merk een strakke design keukenlijn die qua uitstraling, materiaalgebruik en uitvoeringen in het midden en hoge segment mee gaat met de Duitse merken. Met een rastermaat van 125 MM (waar zien we dat nog meer..) wordt een mooi lijnenspel tot stand gebracht. Het voegenbeeld van 4 mm biedt de mogelijkheid om een keuken (zeker in greeploze uitvoering) te ontwerpen als meubelstuk. De Blumotion lade en korfgeleiders en de zelfsluitende dempende scharnieren is niet de top uit de Blum lijn, maar deze zullen u zeker bekoren.

Materiaalgebruik Bruynzeel keukens

Het materiaalgebruik van de fronten is mooi te noemen toch mis ik het eigen karakter en smoel. Wanneer gaan we wat innoverend zien of in ieder geval een eigen identiteit buiten het blauw en geel. Je zou toch mogen verwachten van een bedrijf als Bruynzeel keukens dat er wat meer geboden wordt dan een standaard goed programma. In de optima design collectie begeeft u zich, in combinatie met een standaard pakket aan A-merk apparaten, in het hoge segment met keukens vanaf een kleine € 16.000,00 tot ruim boven de € 25.000,00. Hier kunt u dus ook een vergelijking maken met merken als Doca, Siematic, Bulthaup B1, Eggersmann, en meerdere Italiaanse keuken merken.

De landelijke keukens van Bruynzeel bieden een programma aan traditionele kaderfronten in lak en houtuitvoeringen. In de presentatie mis ik de echte uitstraling en landelijk karakter van een Nederlands “topmerk”. In deze lijn kunt u voor een bedrag vanaf een kleine € 10.000,00 een keuken bedenken. Wilt u een keuken met echte landelijke details dan bent u in deze collectie ook minimaal € 20.000,00 kwijt.

Inbouwapparatuur

Onder eigen merk naam biedt het merk een assortiment aan inbouwapparaten. Ovens, vaatwassers, koelkasten, kookplaten, fornuizen, afzuigkappen, kranen onder eigen label. Uiteraard laat het merk deze apparaten maken bij verschillende leveranciers. Het programma aan inbouwapparaten is beperkt en wekt de indruk dat het verouderde modellen zijn van de bekendere inbouwmerken. Commercieel zal het wel voordelen opleveren voor het bedrijf alhoewel de uitstraling van de geboden apparaten, in mij beleving, afbreuk doen aan de uitstraling van het keukenmerk. Hoe kan je als consument voor een Bruynzeel apparaat kiezen als er in dezelfde prijsklasse betere alternatieven zijn. Je mag toch hopen dat je als verkoper in dienst van het bedrijf niet de opdracht krijgt als eerste Bruynzeel apparaten aan klanten aan te bieden.

Showroomkeukens van Bruynzeel keukens

Op de website van het bedrijf vindt u een aanbod aan showroomkeukens welke door de landelijke bedrijven worden aangeboden. Het valt op dat de kortingen op de showroomkeukens erg hoog zijn. Kortingen van 70% worden zomaar geboden. Enige bestudering van de prijsstructuur van de keukens van dit merk levert toch wel een trieste conclusie. Het is treurig dat een gerenommeerd bedrijf met opgeklopte kortingen de indruk wil geven dat het voordeel heel groot is .

Partner in projecten

Waar Bruynzeel bekend om is de invulling van projecten en dan vooral de samenwerking met woningcorporaties, zorginstellingen en vakantie en recreatieparken. Als projectpartner is de ontwikkeling en het aanbod steeds meer gericht op ontzorging van haar klanten. Dit betekent dat naast de keuken ook een invulling gemaakt kan worden voor de badkamer en het sanitair. Het bedrijf is natuurlijk gewend om lastige grootschalige projecten te organiseren en die ervaring zal voor veel bedrijven een meerwaarde zijn.

Als partner in nieuwbouwprojecten kan het bedrijf een volledig traject aanbieden waar met de lokale winkels voor kopers de gelegenheid wordt geboden een nieuwe keuken uit te zoeken en te kopen. De persoonlijk begeleiding van de kopers wordt onder de noemer van kopers begeleiding vorm gegeven.  Dit ontzorgingstraject is een optimale invulling voor de kopers en / of huurders die veel keuzes moeten maken tijdens de aankoop van hun nieuwe woning. `

Keuken renovatie of keukens renoveren is gesneden koek

De kans dat je ergens een Bruynzeel keuken tegenkomt is natuurlijk groter dan bij heel veel ander merken. Het merk biedt de mogelijkheid om keukens te renoveren. Dat houdt in het gedeeltelijk vervangen van keukenonderdelen (fronten, scharnieren, ladesystemen) Voor aanbieders (zeker in   huursituaties) is het overleg met huurders en de bepaling hoe een keukenrenovatie tot stand moet komen, een interessante oplossing.

Bruynzeel keukens is een begrip in de keukenwereld en heeft een behoorlijk aandeel in de projectmarkt. In vele jaren heeft het bedrijf een reputatie op gebouwd als leverancier in projecten sfeer. Waar het niet in is geslaagd het degelijke imago wat meer uitstraling te geven. Misschien dat de oudere consument de stijl aanspreekt maar kan me niet voorstellen dat het onder jongere consumenten volle zalen trekt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in