Niet het meest spannende onderdeel van je keuken, maar wel een van de belangrijkste elementen is de wasbak, in de keuken ook wel spoelbak of gootsteen genoemd. Het is een van de dingen die je het meest gebruikt. Wanneer je een nieuwe keuken wilt kopen, denk je natuurlijk vooral na over de stijl, het materiaal en de apparatuur die je wilt hebben. Zaken als een wasbak en een kraan zijn niet de eerste dingen die bij je opkomen. Maar omdat je ze zoveel gebruikt, is het toch echt wel de moeite waard om je er even in te verdiepen. Er zijn namelijk een aantal mogelijkheden, die best wel verschil maken voor zowel je werkcomfort als voor de uitstraling van je keuken.

Verschillende opties voor de wasbak

Je wilt natuurlijk dat je wasbak aan een paar voorwaarden voldoet. In de eerste plaats moet hij hygiënisch zijn en gemakkelijk schoon te maken. Hij moet tegen een stootje kunnen en niet snel gaan lekken. En als het even kan moet hij er ook nog mooi uitzien. Je hebt verschillende keuzes als het gaat om het materiaal en de vorm. Je kunt kiezen voor een enkele of een dubbele wasbak. Maar als eerste moet je bepalen wat voor toepassing je wilt. Je kunt een wasbak namelijk op verschillende manieren inbouwen.

Opbouw wasbak

Een opbouw wasbak wordt, zoals de naam al verraadt, op het aanrechtblad gemonteerd. De rand van de wasbak ligt dan dus op het werkblad en steekt daar een stukje bovenuit. Je ziet dit type vaak bij goedkopere kunststof werkbladen met spaanplaat als dragermateriaal. Om te voorkomen dat het water via de onderkant van de rand in je keukenkastje eronder kan lopen, wordt onder de rand een speciale band aangebracht. Eigenlijk is dit type spoelbak nogal ouderwets en bovendien vrij onpraktisch. Door de opstaande rand kun je vuil niet gemakkelijk van het aanrecht in de gootsteen vegen, zodat dit tussen de naden kruipt. Dat is natuurlijk niet erg hygiënisch.

Vlakbouw wasbak

Een stuk praktischer en hygiënischer is de vlakbouw wasbak. Deze wordt namelijk vlak in het werkblad gemonteerd, dus je hebt geen last van een uitstekende rand. De wasbak vormt één geheel met het werkblad. Wanneer de wasbak perfect gemonteerd wordt, loopt hij naadloos in het aanrechtblad over, waardoor je alles gemakkelijk schoon kunt maken. Behalve de betere hygiëne, is een pluspunt van vlakbouw ook dat het er gewoon een stuk strakker uitziet. Je ziet dit type spoelbakken vooral vaak bij werkbladen van graniet, hout en multiplex. Zowel bij opbouw als bij vlakbouw spoelbakken heb je keuze uit diverse maten en vormen. Ook kun je kiezen voor enkele of dubbele wasbakken.

Onderbouw spoelbak

De derde inbouwoptie is een onderbouw spoelbak. Hierbij wordt de wasbak onder het werkblad gemonteerd. In het aanrechtblad wordt een uitsparing gemaakt en de wasbak wordt daaronder vastgelijmd. Op die manier ontstaat ook een volkomen vlak werkgedeelte. Bovendien zie je geen overgang van het werkblad naar de spoelbak, zodat dit echt de meest fraaie en strakke oplossing is. Nadeel is alleen wel dat de gootsteen een stuk dieper komt te liggen en dat past niet altijd goed in het onderliggende keukenkastje.

In aanrechtblad geïntegreerd

En dan zijn er ook nog aanrechtbladen verkrijgbaar waar de wasbak al in geïntegreerd is. Je ziet dit eigenlijk standaard bij roestvrijstalen keukenbladen, maar ook bij verschillende soorten natuursteen, zoals silestone en bij beton is het mogelijk om een werkblad met wasbak uit één stuk te maken. Uiteraard is dit de allermooiste oplossing, bovendien heb je dan 100 procent zeker geen naden meer dus lekkage is vrijwel uitgesloten. Maar dit is niet bij iedere materiaalsoort mogelijk.

De afmetingen van de wasbak

Wat natuurlijk ook van belang is, zijn de afmetingen. Een gemiddelde wasbak is zo’n 40 bij 40 centimeter, maar voor meer comfort kun je kiezen voor een grotere, tot wel 80 centimeter breed. Er is echter wel één beperking wat betreft de grootte van je spoelbak en dat is de grootte van het kastje eronder. Waar je verder ook rekening mee moet houden is dat de spoelbak groot genoeg is voor je grote pannen. Deze passen vaak niet in de vaatwasser (en sommige pannen mógen ook niet in de vaatwasser) en je zal ze dus met de hand moeten afwassen. Als ze ook niet in de gootsteen passen, is dat natuurlijk heel irritant.

Eén, twee of anderhalve wasbak

Het kan heel praktisch zijn om te kiezen voor één grote spoelbak, bijvoorbeeld wanneer je veel met grote pannen werkt. Maar misschien vind je het juist prettiger om twee aparte bakken te hebben. Je kunt dan meerdere taken tegelijkertijd uitvoeren, bijvoorbeeld in de ene bak afwassen en ondertussen in de andere je handen wassen of groenten afspoelen. En je kunt ook nog kiezen voor anderhalve wasbak, dat wil zeggen een grote en een kleinere, smallere ernaast. De kleine bak gebruik je dan bijvoorbeeld om je groenten in te laten weken, terwijl je in de grote bak aan het werk bent.

De diepte van de spoelbak

Een wasbak mag niet te diep zijn. Het is namelijk uiterst onprettig en bovendien slecht voor je rug als je te veel voorover gebogen moet staan wanneer je aan het spoelen of afwassen bent. De regel is dat je je hand gemakkelijk plat op de bodem van de bak moet kunnen leggen. Als dat lukt, is de diepte goed. Kies je voor dubbele spoelbakken, dan is het afscheidingsgedeelte tussen de twee bakken vaak wat lager dan de buitenrand. Op die manier kun je gemakkelijk pannen en andere zware voorwerpen van de ene naar de andere bak verplaatsen.

Roestvrijstaal

Wanneer je bepaald hebt welke inbouwmethode je voorkeur heeft en hoe groot je wasbak moet zijn, rest nog de keuze van het materiaal. Wasbakken van rvs zijn om meerdere redenen heel praktisch. Rvs is hittebestendig en duurzaam. Het is heel gemakkelijk schoon te houden en je hebt er vrijwel geen onderhoud aan. Nadeel is wel dat je er erg snel krassen op krijgt. Maar als hij na een aantal jaar niet zo mooi meer is, kun je hem vrij gemakkelijk vervangen. Rvs spoelbakken zijn ook niet erg duur.

Kunststof of acryl

Een andere optie is een spoelbak van kunststof. Ook deze zijn voordelig en in vele maten en vormen verkrijgbaar. Net als rvs wasbakken kun je dus ook bij kunststof kiezen voor zowel een vierkante, rechthoekige als ronde variant. Wil je graag wat kleur in je keuken aanbrengen? Dan is acryl een hele goede optie. Spoelbakken van acryl kun je in veel verschillende kleuren krijgen. Nadeel van acryl is wel dat het ook redelijk gevoelig is voor krassen. Daarnaast kunnen bepaalde schoonmaakmiddelen de bovenlaag aantasten. Al deze materialen zijn geschikt voor alle drie de genoemde inbouwmethoden.

Natuursteen , beton en keramiek

Wil je graag een wasbak met een wat luxere uitstraling? Er is tegenwoordig een ruime keuze aan (natuur)steensoorten. Er zit wel een nadeel aan het gebruik van steen. Stenen wasbakken vragen namelijk wel een stuk meer onderhoud dan rvs of kunststof. Eigenlijk is natuursteen niet heel erg geschikt voor intensief gebruik en de meeste soorten kunnen ook niet erg goed tegen bijtende stoffen. Hou er ook rekening mee dat een gootsteen van steen meestal haakse wanden heeft. Daar kan vuil gemakkelijker in blijven hangen dan in een ronde wasbak of in een vierkante met afgeronde hoeken. Beton is wel buitengewoon duurzaam, maar ook redelijk vlekgevoelig. Keramiek heeft een glazuurlaag, waardoor het tegen een stootje kan. Van alle natuursteen is keramiek dan ook het meest geschikt als wasbakmateriaal.

2 REACTIES

  1. Kunt u mij ook informatie geven over een porceleine was/spoelbak. Ik vind die erg mooi.
    Alvast mijn dank!
    grt thea

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in