Is het een  trend of een hype? Of is het iets wat blijft, koken met een stoomoven, sinds een aantal jaren ook bereikbaar voor de kleinere keukenbudgetten. De voordelen van een stoomoven zijn evident. Stoom zorgt ervoor dat de natuurlijke ingrediënten in een product bewaard blijven. Vitaminen en mineralen krijgen nagenoeg geen kans om te ontsnappen. Smaakstoffen blijven behouden en u wordt getrakteerd op de ware pure smaak van groenten, vlees en vis. Een sensatie vind ik nog steeds, al sinds mijn eerste kennismaking met de stoomoven ben ik aan boord, van de voorstanders dan.

De eerste aanbieders waren, gezien het prijsniveau, natuurlijk de merken in hogere segment. Gaggenau en Miele hebben al lang een uitgebreid aanbod in dit segment. In de loop der jaren ontstond ook voor deze merken de noodzaak om een prettiger geprijsd alternatief in de markt te brengen. Miele bracht met de contourline en Gaggenau met de 200 serie een gunstiger alternatief, echter nog altijd in de prijsklasse  rond de € 2700,00.

Verschil tussen combi stoomoven en een gewone stoomoven

Een essentieel verschil tussen de stoomoven en combi stoomoven is de oven functie van laatst genoemde.  Deze oven met in de regel de meest gebruikte functies gangbaar in een oven biedt in die zin beduidend meer. Ook de combinatie van oven en stoomfuncties maat het tot een bijzonder apparaat. U weet uit vakanties wat het verschil is tussen vochtige en droge warmte. Vochtige warmte voelt veel warmer aan en hetzelfde effect wordt gerealiseerd met combinatie van hete lucht en stoom. Zo zal vlees op een temperatuur (BV 180 graden)  heel anders garen met stoom dan in een situatie zonder stoom. De resultaten zijn over het algemeen aanzienlijk beter als er stoom wordt toegevoegd. Ook in het “normale” bakproces van cakes, taarten en brood.

Verschillende inbouwmerken met elkaar vergeleken

Als u de aanschaf van een stoomoven overweegt dan is het vaak 1 van de eerste inbouwapparaten welke u zult uitzoeken. Terecht ook. Het apparaat slokt een behoorlijk gedeelte van uw budget op. Normaliter zou u in het segment van de A merken (Gaggenau en Miele zitten daar net een stapje boven) mogen verwachten dat u een apparaat kunt kopen waar u alles mee kan doen wat u mag verwachten van een stoomoven. Nou dat kan dan ook. In ons vergelijkend onderzoekje zijn we uitgegaan van zoveel mogelijk vergelijkbare combi stoomoven van de best  verkochte inbouwmerken in Nederland. Hierbij aangetekend dat Neff en AEG op het punt staan met aangepaste versies te komen in de loop van dit jaar.

Vooral de sous vide functie op de Neff stoomoven is een reden om de komst van dit apparaat af te wachten. In ons onderzoek vergelijken we de combi stoomoven CS4592D van Atag, de C18FT48N0 van Neff, de KSE792220B van AEG, de CS658GRS6 van Siemens (vergelijkbaar met de CSG656RS6 van Bosch) en de SF4120VC van SMEG.

Welke punten zijn van belang bij de aanschaf van een combi stoomoven?

De vergeleken apparaten hebben allemaal een nishoogte van 45 cm. We zien vaak dat deze apparaten gebruikt worden in combinatie met een oven of een combimagnetron. Als stand alone apparaat biedt het voor een gezin vaak net te weinig. De grotere broer van de ze types (nis 60 cm) worden vaak wel als stand alone verkocht. Net wat meer ruimte. Toch is in een gemiddeld gezin de nis 45 cm variant prima te gebruiken. Voor de omzet beluste keukenverkoper wellicht een mooie aanleiding om een extra apparaat te verkopen, voor de betere keukenadviseur een uitdaging om uit te zoeken hoe u uw oven gebruikt, en op welke manier u kookt. Op die manier kunt u uw een inbouwapparaat uitsparen en bovendien de ruimte anders benutten.

Inhoud en inzetniveaus

Het aantal  inzet niveaus in een stoomoven is daarmee een belangrijk criterium. In de regel zal dat voor de meeste ovens 3 zijn. Sommige apparaten kennen een handige optie met telescoopgeleiders (Neff, ATAG, Siemens), dit biedt toch wel wat meerwaarde. Als u op 3 niveaus tegelijk aardappelen en 2 soorten groenten plaatst dan kunt u in  de meeste apparaten tegelijk voor 6 personen een maaltijd voorbereiden. Dat is aanzienlijk.

De inhoud lijkt in die zin minder belangrijk, tenzij  het meer inzetniveaus kent. De stoomoven van Atag heeft maar liefst 4 inzetniveaus en heeft een ovenruimte van 51 Liter. Vergeleken met de andere merken is dat al gauw 6-10 liter meer aan inhoud.

Stoom opwekking en temperatuur

Uiteindelijk gaat het natuurlijk om het stomen. De kwaliteit van stomen hangt af van de temperatuur en het percentage stoom. Het doseren van stoom is een optie die handig is. Zo zijn er gerechten (bijvoorbeeld vis) waar je niet  100% stoom wilt toevoegen. Het gedoseerd stoom kunnen toevoegen in combinatie met een exact in te stellen temperatuur maakt een groot verschil. Zeker ook als u sous vide ambities heeft, dan is dit een must. De instelling 100 graden en 100% stoom is de belangrijkste in een stoomoven. Deze instelling gebruikt u voor bijna alle groenten en voor aarsappelen. Uiteraard moet de temperatuur dan ook wel echt 100 graden zijn. Sommige apparaten lijken daar moeite mee te hebben (AEG, ATAG en SMEG). Advies is dan om een iets hogere temperatuur aan te houden (105-110) zo dat u zeker weet dat de producten goed garen.

De wijze waarop stoom wordt opgewekt is voor de nauwkeurigheid belangrijk. Het opwekken van stoom buiten de ovenruimte welke vervolgens in de ruimte wordt geblazen, is de beste manier om een precieze dossering te verkrijgen. Het opwekken van stoom in de ovenruimte (AEG) is echt een veel mindere manier van stoomkoken. De techniek is verouderd en wordt eigenlijk alleen nog maar toegepast in goedkopere modellen.

De hoogst instelbare temperatuur van de ovenfunctie is van minder belang. Een temperatuur van 300 graden zult u in een stoomoven niet halen. Dit is voorbehouden aan de echte ovens en ideaal voor het bakken van pizza’s. Alle bekeken combistoomovens behalen een temperatuur van 230-250 graden.

Ovenfuncties

We zouden het bijna vergeten. Het is natuurlijk ook nog een oven, of beter gezegd een volwaardige oven. Eentje waar je ook nog stoom aan kunt toevoegen. Eigenlijk kent elk van deze aanbieders een zeer uitgebreid aantal ovenfuncties. Hete lucht, onder en  boven warmte, grilstanden al dan niet in combinatie met elkaar. Atag biedt met 11 ovenfuncties de minste functionaliteit maar in mijn beleving meer dan u ooit gaat gebruiken. De regeneratie functie voor het opwarmen (daar waar een stoomoven ooit voor is bedacht) van voedsel vindt u standaard op elk apparaat. De combinatie functies, waarbij oven en steamer met 1 keuze worden gekozen, zijn handig maar niet noodzakelijk. Het koken met stoom is uiteindelijk een apparaat waarbij u uw kookverstand moet gebruiken, anders kunt u er beter niet aan beginnen.

Automatische programma’s behoren tot de standaarduitrusting,  die u in steeds grotere aantallen terug vindt bij inbouwovens. Moet je daar blij mee zijn? Als u houdt van gemak dan zou het een oplossing kunnen zijn, althans als het echt gemakkelijker en beter is. Volgens mij vergt ook het koken met stoom aandacht en interesse. De meeste instellingen kent u na enkele keren gebruiken van het apparaat. Dat houdt ook in dat u makkelijker temperatuur, tijd en stoomdosering aanpast als dat nodig is. Met automatische programma’s loopt u echt het risico dat het niet  goed gaat. De meerwaarde is  in mijn beleving dus heel beperkt.

Een ontdooistand is nog zo’n handige functie die meerwaarde heeft. Het maakt een magnetron overbodig. Sneller ontdooien met behoud van kwaliteit, lekker makkelijk en veel smakelijker. Smeg kent een sabbat functie, speciaal om voedsel volgens Joodse voorschriften te bereiden.

Atag en AEG kennen een aantal sous vide functies. Dit is toch wel een pre voor de echte kookliefhebber een must zou ik haast zeggen. Helaas niet gecontroleerd, maar heb wel mijn twijfels over deze specifieke werking bij deze 2 ovens, althans zeker bij AEG. Sous vide vereist een exacte temperatuur om met uiterste precisie gerechten op de graad nauwkeurig voor te bereiden. De 5 graden stappen van het ATAG model zijn in die zijn net niet goed genoeg. Zoals aangegeven Neff zal 2de kwartaal 2017 ook met een aangepaste combi komen, waarin sous vide koken is opgenomen.

Bediening en display

Het is bijna gewoon, een TFT touchscreen  als display. Per merk scheelt het wel, hoe dat werkt. Persoonlijk vind ik de combi stoomovens van Neff en Siemens intuïtief werken en fraai ogen. Uiteindelijk is het bedienen van welke merk dan ook een simpele exercitie.  Eigenlijk heeft u geen handleiding meer nodig en kunt u vanaf aanvang met de instellingen aan de slag.

Schoonmaken ovenruimte

Een mooie kant van stomen is dat er geen geur en smaak overdracht is als er verschillende producten tegelijk worden gestoomd. Toch blijven er in het stoom wel geurresten achter welke zich aanhechten in de ovenruimte. Angezien de combi ook als oven gebruikt wordt is het reinigen van de ovenruimte een terugkerend klusje. Een email binnenkant maakt dat al een stuk eenvoudiger. Ook hier moet AEG afhaken met een RVS binnenzijde. Neff en Siemens kennen allebei een zgn Ecoclean katalytische achterwand i.c.m een easy clean reiniging systeem.  Ook Smeg heeft met het vapor clean systeem een methode ingebouwd om de ovenruimte te reinigen. Voor alle ovens geldt overigens dat deze functies met enige regelmaat gebruikt moeten worden, anders is een stevigere schoonmaak klus benodigd.

Speciale functies en uitvoeringen

Zijn er dan speciale functies  en uitvoeringen van deze combi stoomovens waardoor u van gedachte zou kunnen veranderen in uw keuze? Eigenlijk niet. Er zijn wellicht een aantal zaken waar u iets blijer van wordt maar over het algemeen zijn deze extra gadgets alleen maar prijsverhogend. Als ik er dan toch een paar mag noemen dan zijn de 160 automatische programma’s inclusief 15 sous vide programma’s indrukwekkend, maar ook onmogelijk om te onthouden. De mee draaiende greep op de ovendeur van Neff maakt het gebruik iets makkelijker, maar zal geen potten breken.

Design, kwaliteit en prijsstelling

Design is en blijft heel persoonlijk. De gebruikte materialen en de uitstraling hiervan kunnen een mooi design maken en breken. Als je de ovendeuren van ATAG, AEG en Smeg open doet geeft dat voor mij een ander gevoel. De Siemens en Neff stoomovens ogen degelijker en voelen wat steviger aan. Op het eerste oog zou ik de Smeg heel mooi vinden, maar na de ovendeur geopend te hebben, valt het apparaat voor mij af. Op de een of andere manier vertaalt zich dat ook in de prijzen van deze merken, waarbij aangetekend dat de Smeg SF4120VC op een adviesprijs (€ 2059,00) heeft, welke die van de Neff en Siemens combi stoomovens benaderd (€ 2099,00). De ATAG CS4592D komt op € 1899,00 en de AEG KSE792220B kent een brutoprijs van € 1699,00. Bij verschillende aanbieders kunt u deze combi stoomovens met aanzienlijke kortingen (25-35%) kopen.

Beoordeling en conclusie

Op de verschillende besproken onderdelen hebben we de combi stoomovens bekeken en beoordeeld.  Hierbij hebben we een beoordeling gegeven van 1 tot en met sterren.

Neff

C18FT48N0

Siemens

CS658GRS6

ATAG

CS4592D

AEG

KSE792220B

SMEG

SF4120VC

Inhoud en

inzetniveaus

**** **** ***** **** ***
Stoomopwekking

En temperatuur

***** ***** **** ** ****
(stoom) oven

functies

**** **** **** **** ****
Bediening en display **** **** **** *** ***
Schoonmaak

 

***** ***** **** ** ****
Speciale functies

 

**** **** **** *** ****
Design en kwaliteit

 

***** ***** *** *** ***
Algemene indruk

 

**** **** **** *** *** /****

De Siemens, Neff en Atag combistoomovens liggen dicht bij elkaar. Atag biedt een aantal extra’s, alleen het design van de stoomoven laat te wensen over. De ovendeur van Atag voelt wat goedkoop aan. De vernieuwde stoomoven werkt beter dan de oudere modellen hetgeen een goede stap vooruit is. De technieken van Siemens en Neff komen uit de stal van BSH. Beproefd, goed en Duitse degelijkheid. AEG lijkt op meerdere punten het niet te redden, alhoewel de prijs voor een consument misschien nog een reden kan zijn om een en ander voor lief te nemen.

Als we zouden moeten kiezen dan zou voor ons de Neff combi stoomoven de voorkeur krijgen, alhoewel de uitstraling van het Siemens apparaat meer indruk maakt. Aangezien de prijzen van beide apparaten elkaar niet ontlopen, is dat geen reden om een voorkeur te hebben.

28 REACTIES

 1. In het vergelijk mis ik de watertoevoer. De meeste apparaten hebben een reservoir. Een vaste wateraansluiting biedt echt veel voordelen en gemak.

  • Dat klopt! Een stoomoven met een vaste water toevoer bevindt zich in een andere prijsklasse. Er zijn ook maar 2 merken in Nederland die dat aanbieden, Miele en Gaggenau.

 2. Ik twijfel tussen de Siemens HS858GXB6 en de Neff B48FT78H0.
  Qua uiterlijk ben ik meer gecharmeerd van de Siemens. Ook de telescooprails vond ik steviger.
  Echter de Neff heeft de hide & slide en de circotherm. Presteert de laatste echt veel beter?
  Graag een objectieve reactie 😉

  • De Siemesns HS858GXB6 is een bakoven met stoom en dus niet een volwaardige combistoomoven, wat de Neff B48FT78H0 wel is.
   Dan zou ik altijd gaan voor een volledige combi stoomoven omdat dit eenvoudig weg meer kookmogelijkheden biedt met betere resultaten. De slide en hide functie maakt de oven een stuk handiger in gebruik. De circotherm draagt in ieder geval zorg voor een gelijkmatige verdeling van de warmte in de oven. Zeker met prodducten op meerdere niveaus is dat veel beter. De ovenfunctie van de Siemens bakoven is daarentegen ook zeer goed, heb daar niet zo grote verschillen in kunnen ontdekken. De telescooprails lijken steviger van Siemens, maar misschien heeft u deze vniet met het goede model van Neff vergeleken, Er is nl een upgrade geweest. In the end zou ik dan voor Neff kiezen, alhoewel het design van Siemens mij ook wat meer aanspreekt!

 3. Bedankt voor het heldere overzicht. Wat ik mis in de vergelijkingen is of er een kerntemperatuurvoeler aanwezig is ( en daarmee de optie om bij een bepaalde kerntemperatuur automatisch uit te schakelen)

  • Klopt. Kerntemperatuurmeter is meestal inbegrepen bij de duurdere combi stoomovens. Deze niet meegenomen in het vergelijk maar inderdaad een waardevolle extra op uw combi stoomoven. Vooral met grote vleesstukken een onmisbaar instrument voor een goed resultaat.

 4. Geweldige input uw site. Ik twijfel al geruime tijd tussen de Siemens HSK858GXM6 of de AEG BSK892230M
  Het prijsverschil doet er niet toe maar de toepassing uiteraard wel. Kook zelf al 25 jaarmet Combi-Magnetron van Sharp en nu sinds 9 jaar een Siemens, maar het opwarmen van bijvoorbeeld de rijsttafel uit de vriezer is daar in niet ECHT smakelijk, dus voor de Combi-Stoomoven gaan, maar WELKE? Graag hoor ik uw reactie.
  Met vriendelijke groet,
  Anke Escherich

  • Antwoord: Verstandige keuze, de overstap naar een combi stoomoven! In een laatste vergelijk kwam de stoomoven van Miele er het beste uit. Vervolgens de stoomoven van Neff en pas veel later die van AEG. Aangezien Siemens en Neff uit een zelfde fabriek komen zou den wij de Siemens adviseren in uw situatie.

  • U vraagt om de keuze tussen AEG en Siemens combistoomoven. Probeer uit te leggen dat we dan voor Siemens zouden kiezen omdat daar technieken in zitten die ook bij Neff worden gebruikt en zelfs Gaggenau. Neff heeft echter weer net wat specificaties waarom we dan voor Neff zouden gaan. Ook omdat prijsverschil tussen deze 2 niet heel groot zijn. Zodoende.

 5. Dank voor de reactie, snap het. Heb intussen contact gehad met met Siemens en Neff zij kunnen zelf niet aangeven waar de verschillen zitten behalve dat het design anders is, frustrerend om daar dus niet achter te komen zou de keuze zo gemakkelijker maken!

 6. Ter aanvulling het gaat om de Siemens HS858GXB6 en de Neff B48FT78HO misschien kunt u verschil in specificaties nog aangeven en zo niet in ieder geval heel erg bedankt voor de reacties!

  Met vriendelijke groet,
  Anke Escherich

  • Zijn 2 redelijke gelijkwaardige inbouwapparaten. Qua specificaties zijn er een aantal verschillen. de Neff B48FT78HO heeft slide en hide deuren. De ovendeur “verdwijnt” daarmee helemaal in de oven waardoor de ovenruimte makkelijker is te benaderen. Een groot pluspunt. Daarnaast heeft Neff 38 automatische programma’s. Kan voor een stoomoven handig zijn. De Siemens studioline lijkt weliswaar goedkoper maar zeker interessant om eens bij 1 van onze partners de Neff aan te schaffen. http://www.werkbladafzuiging.nl

 7. Beste,
  Indien u de keuze zou moeten maken tussen een combi stoomoven en combi magnetron oven, welke zou dat zijn?
  Of is dit helemaal niet vergelijkbaar?
  Ik ben niet vertrouwd met het gebruik van een stoomoven.
  Nu heb ik enkel een traditionele oven en magnetron apart van elkaar. Magnetron wordt nu veel gebruikt medeomwille van mijn werksituatie als onthaalouder ( klaarmaken groentenpap baby, opwarmen flesje, tasje soep, klaargemaakt gerechten….); traditionele oven vooral voor stoofpotje, grill voor kaaskorstje, gebraad ( bij familiefeest 8tal personen)
  Werksituatie gaat nu stopgezet worden, dus nu enkel dagelijks gebruik voor 2 personen en af en toe koken voor 4 tot 8 personen ( waar ik nu mijn traditionele oven + inductie kookplaat voor gebruik)
  Hartelijk dank voor uw advies
  Claudine

  • In uw situatie zouden wij zeker een combi stoomoven adviseren. Deze neemt een aantal van de functies van de combimagnetron over. Opwarmen kan met een combi stoomoven veel beter zonder kwaliteitsverlies. Het is sowieso verbazingwekkend dat mensen nog een magnetron gebruiken om eten op te warmen gezien het feit dat dit veel afbreuk doet aan vitaminen en mineralen . Wij adviseren eigenlijk een magnetron alleen nog om vloeistoffen op te warmen. Een tafelmodel van 50,00 doet dan prima dienst. Als u eenmaal de combinatie van stomen en hetelucht leert kennen zult u merken hoeveel meer en betere gerechten u kunt bereiden. Als u de ruimte heeft (en iets meer budget) dan zouden wij een combistoomoven nis 60 cm adviseren. Bij voorkeur die van Neff of Siemens.

 8. Hallo,
  ook wij willen overstappen van een combi-magnetron naar een stoomoven. Op de site van bijv. siemens staan alleen stoomovens (of bakovens met stoom) maar geen combi-stoomovens. hoe vind ik dan een combi-stoomoven, in welke categorie moet ik kijken? Enig idee?
  Trouwens een keukenboer raadde ons een combi magnetron met stoomfunctie aan. De CP465AGB0. zou een prima apparaat zijn, dan niet onderdoet voor een gewone stoomoven of gewone magnetron. Er zijn nog weinig reviews van deze versie te vinden. Heeft u hier misschien een mening over? Of iemand anders die over bovenstaande mening heeft?
  Hoor het graag.
  Mvg Mandy

  • Dat zijn inderdaad de bakovens met stoom. Het is maar net welk naam je het beestje geeft. Een combi stoomoven , is dus een hetelucht (bak) oven gecombineerd met een fullsteam functie! Een verschil zit nog wel eens in de stoomfunctionaliteit. Fullsteam betekent alle stoomfucnties en variosteam zijn beperkte stoomfuncties. Als u voor een combi stoomoven gaat zoek dan in ieder geval een oven met fullsteam hiermee heeft u echt veel meer dan een uitgeklede variant.

   Wij kennen wel de C1APG64N0 van Neff wat qua specificaties (zelfde fabriek) overeenkomt met de CP465AGB0 van Siemens. In de basis is het een prima apparaat, waarmee een gemiddeld huishouden goed uit de voeten kan! Alle functies (oven, stoom en magnetron) zijn wat uitgekleed. In de praktijk zijn de overgebleven functies vaak de enige die gebruikt worden, dus geen enkel probleem!
   Onze ervaringen (en van klanten) zijn in ieder geval positief. Een mooie oplossing voor niet al te veel geld

 9. Goedemiddag, Ons is de Siemens HS858GXB6 juist aangeraden als combi stoomoven, doordat hij juist wel een volwaardige stoomoven zou zijn. Dit klopt dus niet? En welke zouden we dan wel moeten hebben? (van de grotere maat) Mvg, Petra

  • De Siemens HS858GXB6 is een andere combi stoomoven dan die we hier hebben vergeleken. Dit apparaat heeft een inbouwnis van 60 cm. Wordt door Siemens uitgebracht onder Siemens studioline

   Studioline apparaten hebben in vergelijking tot de basis Siemens apparaten andere specificaties. De Siemens HS858GXB6 is een prima combistoomoven. In deze prijsklasse mag je dat ook wel verwachten. Voor iets meer geld (100,00) koopt u een Neff combistoomoven of voor nog wat meer een Miele combitoomoven. Qua oventechnieken zouden wij een Neff adviseren, voor oven en stoomtechnieken de Miele, maar laatst is dan ook wel een stuk steviger geprijsd.
   Als u gewoon een goede thuiskok bent dan is de Siemens een uitstekend apparaat, de sousvide functie is een leuke extra. Als u die niet gaat gebruiken dan is een net wat goedkoper model ook prima!

 10. Goedendag,
  Kunt u mij nog iets meer informatie geven over in welk opzicht de Miele stoom bak oven het beste scoort? Ik wil graag ook sous vide koken en zoek een apparaat met lange levensduur en hoge prestatie. Ook wil ik graag de temperatuur, tijd en het stoompercentage zelf kunnen instellen. (Automatische programma’s liggen mij niet zo) En hoe onmisbaar is de kerntemperatuurmeter in de stoomovens, zijn die eigenlijk wel te gebruiken met stoom? Ik gebruik zelf al jaren een losse digitale kerntemperatuurmeter naar volle tevredenheid. Heb je dan die van de ovens zelf echt nodig? (Bij miele scheelt dat behoorlijk in de prijs)
  Ik hoor het graag,
  Mvg Floor B

  • Naast Miele biedt Neff een goede combi stoomoven met sous vide technieken. Werkt uiteraard tot op de graad nauwkeurig, anders is het geen sous vide natuurlijk. Kerntemperatuur werkt ook in combnatie met stoom. prima met grote vleesstukken is onze ervaring.

 11. Na alle jubel recensies, hier een minder goede ervaring met ATAG combistoomoven. Qua funcionaliteit neits te klagen maar qua duurzaamheid wel. Binnen een paar jaar begonnen elementen aan de binnenkant te roesten. En was niet veel later doorgeroest. Ik gebruik de stoomfunctie bijna dagelijks. Daarna een Miele gekocht. Goedkoop bleek uiteindelijk duurkoop.

 12. Ik heb nu al een paar combistoomovens van Neff proberen te vinden op internet maar die blijken niet meer leverbaar te zijn. C18FT48NO en de B48FT78HO.
  Wat adviseert u dan nu? Nog steeds Neff maar welke type dan of toch een ander merk?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in