De greeploze keuken is niet alleen mooi maar ook functioneel!

2
9643
Greeploze keuken

Enkele decennia geleden was een moderne keuken vooral een keuken die wit was. Tegenwoordig associëren we een moderne keuken met design en niet zelden met een greeploze keuken.

De greeploze keuken

Modern is een subjectief begrip, zo zal een stoere keuken met hout en beton voor de een  en een stilistische en minimalistische keuken voor de ander als heel modern aanvoelen. Een keuken zonder grepen of wel een greeploze keuken hoeft niet perse onder de noemer design of modern te worden geplaatst maar kan ook heel goed onderdeel zijn van een rustieke houten keuken. Het is van belang dat de esthetische en functionele aspecten van een greeploze keuken op de juiste wijze wordt toegepast in het keukenontwerp. Mocht u een keuken zonder grepen ambiëren dan zijn er aantal punten waar u op bedacht moet zijn.

Een keuken zonder grepen, betekent aandacht voor het geheel

Een traditionele keuken met grepen oogt als een verzameling kasten met een tafelblad. U herkent ongetwijfeld de ratatouille aan grepen die horizontaal en verticaal door elkaar worden geplaatst. Het aanrechtblad steekt minimaal 3 cm over de onderliggende fronten. Aansluitingen van verschillende kasten worden vergezeld met kloven van soms wel meer dan een centimeter.

De kracht van een greeploze keukens ligt in de rustige en harmonische lijnen, die tezamen met het aanrechtblad ogen als een geheel. Vormgegeven als een meubelstuk. Alleen in die situatie zal de esthetische meerwaarde van greeploze keukens tot zijn recht komen.

Greeploze keukens, mooi maar functionaliteit  staat voorop!

Een keuken “zonder grepen” komt er in 3 varianten.

 1. a) De keuken met greepliisten waarbij deuren en laden worden geopend door deze zelf te pakken, is de meest voorkomende variant. De meeste keukenmerken bieden alleen deze variant. De greeplijsten gaan vaak gepaard met greep openingen van 4-5 cm. In deze variant heeft u tevens een “standaard” greeploze oplossing voor uw vaatwasser en koelapparatuur. Over het algemeen kennen de laden en deuren in dit systeem een softclose systeem, hetgeen betekent dat de laden zich over het laatste stukje zelf dichttrekken.
 2. b) De ultieme vorm van een keuken zonder grepen, is de keuken met de zgn. “push-to-open” sluitingen. Deze sluitingen behoeven geen greeplijsten en zorgen voor de meest strakke uitstraling van uw keuken. Persoonlijk vind ik dit systeem bijzonder functioneel. Uiteraard behoeft het enige “training” , maar als u het gewend bent dan opent u onderliggende laden met uw voeten en knieën. Bijzonder handig en ergonomisch met vieze handen bijvoorbeeld.

Binnen dit systeem zijn er een aantal essentiële aandachtspunten. Om een greeploze vaatwasser te integreren moet u gebruik maken van modellen die inmiddels worden aangeboden door Miele, Gaggenau, Siemens, Neff en Smeg. Deze worden geopend door op de deur te kloppen / drukken. Handig maar de vaatwassers zijn iets prijziger dan de standaard modellen.

Voor de inbouw van een koelkast en vriezer loopt u tegen hetzelfde probleem aan. Maclean heeft een oplossing bedacht welke in combinatie met de koelkast / vriezer resulteert in een volledige greeploze oplossing.

2 REACTIES

 1. geachte heer/mevrouw,

  informatief artikel, waarvoor dank.
  Zoals u al beschreef, een greeploze vaatwasser is te verkrijgen.
  Heb net een open assist vaatwasser van Siemens aangeschaft, werkt erg goed.
  Maar de aangeschafte koel diepvries combinatie heeft dit niet.
  Voor de koelkastdeur een Blum Movent flex aangeschaft. Deze verzorgt het push to open deel.
  Maar met een motorgedeelte onder lukt het niet om hetzelfde toe te apssen op de vriezerdeur
  Ken iemand die met een Liebherr de Blum Movent Flex toepast op een enkele deur die tegelijkertijd
  koel- alswel – vriesgedeelte opent.
  Lijkt me onhandig voor de vriezer.
  Uw link naar Maclean levert alleen schuifdeurbeslag op , of moet ik hier echt zijn?

  Hoor graag uw advies,

  Vriendelijke groet,

  Pim Appel

  • Bedankt voor het compliment. Het is inderdaad zo dat Maclean dit levert. Wellicht zijn er mmeerdere aanbieders echter zijn deze bij mij niet bekend. Wellicht dat u eens bij Maclean kan informeren naar de mogelijkheden. Wij horen graag uw bevindingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in