De houten keuken is terug van nooit weg geweest!

0
3478

En dan is er de houten keuken. Waar, niet eens lang geleden, de houten keuken vooral geassocieerd werd met de landelijke keuken, is dat tegenwoordig al lang niet meer zo. Zo heeft Piet Boon de houten keuken nieuw leven ingeblazen door het gebruik van sloophout en is de keuken uit steigerhout ook een trend (geweest). Waar gaat u opletten als u de aanschaf van een keuken in hout overweegt?

Vaak kijkt een consument eerst naar wat ze mooi vinden, om vervolgens te bekijken welke samenstelling daar achter zit. Ik draai het hier even om zodat u na de keuze van mooi kunt kijken of het materiaal bij u past.

De houten keuken in 4 soorten leverbaar

1) De keuken die eruit ziet als hout, maar gemaakt is van laminaat. De folie varianten wil ik hier niet onder scharen omdat ze te nep zijn

Als je van echt hout houdt zal je van deze variant gruwen. Over smaak valt niet te twisten, de betere laminaat uitvoeringen zijn echter niet van echt te onderscheiden. Niet alleen zijn de gebruikte hout repros verbazingwekkend echt ook de aangebrachte structuren in het materiaal bieden een hoog realiteits gehalte. Vaak kan je alleen door het aanraken van het materiaal voelen dat het nep is. Hierbij dient aangetekend dat alleen de betere merken echt goede hout repros in laminaatuitvoeringen hebben.

De overweging deze variant aan te schaffen zal voor menige consument ingegeven zijn door de onderhoudsvriendelijkheid van dit materiaal. De prijs van dit front zal in de praktijk iets lager liggen dan een gefineerd front.

2) Gemaakt van massief hout

De enige reden die ik kan verzinnen om voor een massief houten keuken te gaan is die van snobisme. De alternatieven zijn mijn beleving beter, en goedkoper, maar dat moet u natuurlijk niet weerhouden de economie te sponsoren. Massieve houten deuren kennen we eigenlijk alleen in eiken uitvoeringen. Hout heeft de eigenschap om afhankelijk van de vochtigheid te krimpen en uit te zetten. Hier zult u uitdrukkelijk rekening moeten houden wil u niet verrast worden door slecht sluitende deuren. De prijs van een kwalitatief hoogwaardig massief houten front ligt aanzienlijk hoger dan de alternatieve fineer oplossingen.

3) Gemaakt van gefineerde houten deuren (plm 1 MM fineer)

Een goed alternatief voor voorgenoemde optie is door met houtfineer deuren te nemen. Het maken van een goede houtfineer is een ambacht op zich. De betere merken beschikken soms zelfs over fineermeesters die het hele proces van de selectie van de geschikte bomen tot het verwerken van het materiaal tot keukenfronten begeleiden.

Door hout te fileren tot dunne vellen houtfineer en deze aan te brengen op een backing van MDF (meestal) is het mogelijk de meeste exotische houtsoorten te verwerken tot meubelplaten met een uniek karakter. Iedere houtsoort en zelfs bomen binnen een houtsoort worden gekenmerkt door fraaie tekeningen met vurige vlammen en kleuren.

Een houten front in acacia, eucalyptus, lariks, peren, appel of wengé behoren allemaal tot de mogelijkheden.

Een goede fineermeester beschikt over de mogelijkheden fineren horizontaal en verticaal te laten doorlopen. Vooral met grotere oppervlakten geeft dat een ongekend harmonisch beeld.

Een geweldige oplossing voor die consumenten die een “eigen identiteit” van hun keuken prefereren boven de eenheidsworst van een hoogglans versie.

4) Gemaakt van dik gefineerde houten deuren (3-10 MM fineer)

Een dik gefineerde deur is de oplossing voor consumenten die een deur willen hebben die er massief uitzet zonder de ellende van werking van het materiaal. Daarnaast is het broertje/zusje hiervan de lamel deur. Verschillende lagen materiaal die gezamenlijk een deur vormen. Verscheidene merken hebben hier mooie oplossingen mee bedacht. (bv Gruppo Euromobil van keukenmeyt) In dik gefineerde deuren kunnen noesten mee verwerkt worden waardoor de authentieke uitstraling van het materiaal bewaard blijft.

Verschillende behandelingsmethoden maakt het mogelijk het hout een extra dimensie mee te geven. Geborstelde, gezandstraalde maar ook met zaagsneden behandelde fronten krijgen hierdoor een fraaie look.

Voeg daar de mogelijkheid van vernissen al dan niet met kleur, lakken zowel mat en hoogglans aan toe en u kunt zich voorstellen dat houten keuken verre van een standaard uitstraling heeft.

Trends

Ondanks alle mogelijkheden zien we toch bepaalde trends in houten keukens. Zo is het donker gebeitste of gelakt eiken front in combinatie met een wit composieten of zelf marmeren blad een fraai oplossing.

Steeds vaker merk ik dat de consument de toevoeging van hout detail in de keuken op prijs stelt. Een hoge kastenwand van hout vind ik een fraaie oplossing. Oplossingen in palissander en acacia hout in combinatie met een mooi lakfront maken tijdloze design keukens met karakter.

Conlcusie

Een houten keuken vergt in de regel iets meer aandacht, alhoewel het onderhoud niet wezenlijk anders is als dat van een lak keuken.