Keukenkastjes renoveren? Lees de voor en nadelen van het zelf doen

0
19934
Keukenkastjes renoveren

Flauw van je huidige keuken? Maar is deze verder nog wel in goede staat? Door je keukenkastjes te renoveren, kun jij je keuken in een heel nieuw jasje steken. Denk er hierbij goed over na op wat voor manier jij de keuken wilt opknappen en hoe groot het budget is. Ga je het zelf doen, of laat je het door een vakman doen. Weten op welke manieren je de kastjes kan vernieuwen en wat de voor- en nadelen zijn? Lees dan verder.

Voordelen van keukenkastjes renoveren

Het voordeel van het opknappen van de kastjes is dat het goedkoper dan het plaatsen van een geheel nieuwe keuken. Je keuken krijgt een nieuwe, waarschijnlijk moderne uitstraling. Het tweede voordeel is dat de waarde van je huis kan stijgen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van een aantal factoren, zoals de indeling en de mate van de renovatie.

Budget bepalen

Het budget is bij het renoveren is heel belangrijk. Afhankelijk kun je een keuze maken in de wijze waarin je keuken opknapt. Als je eigenlijk een nieuwe keuken wil, maar er voorlopig geen groot budget hebt, is het vernieuwen van je keukenkastjes een goede optie. Laat je bijvoorbeeld bepaalde onderdelen vervangen, ga je alles zelf verven of laat je dit doen door een vakman? Dit is afhankelijk van het budget. Maak een overzicht van je eigen budget en van alle kosten. Zoals het verven, eventuele nieuwe deurtjes of andere materialen en eventueel het inhuren van een vakman.

Andere kleur geven

Een heel klein budget? Je kunt een paar kastdeurtjes in een andere kleur verven. Zo geef je de keuken een speels effect en het oogt gelijk alweer anders. Ben je een beetje handig? Dan kun je de keukenkastjes heel gemakkelijk zelf opknappen. Of vraag bijvoorbeeld een handige buurman, vriend of familielid of die je wil helpen. Bij het schilderen moet je wel rekening houden met het materiaal en achtergrond van het kastje. Kies een goede grondverf of primer en verf wat hierbij past. Het beste is om advies te vragen aan een vakman of in de verfwinkel.

Zelf opknappen

Maak, voor je begint, de deurtjes goed schoon en ontvet deze. Schuur ze vervolgens tot alle glans eraf is. Breng de grondverf of primer aan en laat deze enkele uren drogen. Kijk op de verpakking van de verf hoe lang dit is. Als het kastje droog is, schuur je deze nog even licht en maak je deze stofvrij. Vervolgens kun je deurtjes aflakken in de gewenste kleur en/of finish. Geen tijd en zin om veel tijd te steken in het opknappen? Huur een vakman in als je budget groot genoeg is. Deze kan de kastjes in een egale kleur spuiten.

Kastdeurtjes vervangen

De keukendeurtjes laten vervangen? Ga dan eerst na of deze nog wel leverbaar zijn. Als de deurtjes op maat gemaakt moeten worden, kost dit meer dan het bestellen van nieuwe die wel leverbaar zijn. Kijk ook eens naar de kastgrepen. Kunnen deze wellicht vervangen worden? Vaak geeft een andere kleur of stijl van een kastgreep alweer een hele andere uitstraling. Een ander idee is door de achterwand van de keuken op te knappen, door deze te verven of te behangen. Tegels op de achterwand? Verf deze of geef ze een nieuwe stijl door er tegelstickers op te plakken.

Nadelen keukenkastjes renoveren

Ben je niet tevreden over de indeling? Bij een bestaande keuken is de indeling moeilijk te wijzigen. Daarnaast is de huidige staat van de keuken is belangrijk. Bij veelvuldig gebruik slijt het materiaal en zullen er slijtplekken zichtbaar zijn. Als de keuken van ouderdom uit elkaar valt, is het zonde om alleen de kastjes te vernieuwen. Deze zullen dan nog maar kort meegaan. Wellicht is het dan verstandiger om nog even door te sparen en uiteindelijk te investeren in een nieuwe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in