Met een keukeneiland geef je de keuken een mooie ruimtelijke sfeer

0
4285
keukeneiland

In de meeste huizen zie je nog steeds een traditionele rechte keuken of een hoekkeuken. Maar het keukeneiland of kookeiland is aan een opmars bezig. Met een keukeneiland heb je ontzettend veel mogelijkheden om je keuken op een totaal andere manier in te delen. Het zorgt voor een prachtig ruimtelijk effect, mits je voldoende ruimte hebt in je keuken en ook zorgt dat er voldoende ruimte vrij blijft om het eiland heen. En het zorgt ook voor meer gezelligheid en sfeer, niet alleen vanwege de uitstraling, maar ook omdat je echt een middelpunt in je keuken creëert, waar het hele gezin kan samenkomen.

Een keukeneiland zorgt voor meer contact

Als je in een hoekkeuken bezig bent, sta je vaak met je rug naar de rest van de keuken toe. Ben je aan het werk aan een keukeneiland, dan heb je automatisch veel meer contact met je omgeving. Zeker wanneer je een open keuken hebt, kun je op die manier ook contact houden met de woonkamer. Op die manier wordt de keuken echt het kloppende hart van je huis, waar je elkaar opzoekt om samen te koken en te eten. Als je ervoor kiest om je keukeneiland uit te breiden met een zitgedeelte of een bar, dan kunnen je kinderen er gezellig bij komen zitten om over hun dag te vertellen, terwijl jij het eten klaarmaakt.

Voldoende ruimte nodig

Niet in elke keuken kun je zomaar een keukeneiland plaatsen. Je moet er wel voldoende ruimte voor hebben. In principe moet je uitgaan van een totaal oppervlak van ten minste 20 vierkante meter. Bovendien heb je een vrije doorgang nodig van minimaal een meter om je voldoende vrij te kunnen bewegen en je keuken zo praktisch mogelijk in te kunnen delen. Langs de wand waar bij een traditionele keukenopstelling het aanrecht staat, heb je nog ruimte over voor een fraaie kastenwand. En natuurlijk kun je het eiland ook nog uitbreiden met een zitgedeelte met barkrukken.

Heel veel stijlen mogelijk

Je kunt een keukeneiland krijgen in iedere denkbare stijl. Erg populair zijn de modellen met een natuurstenen of betonnen werkblad gecombineerd met witte kastjes. Maar ook materialen als metaal, roestvrijstaal, chroom, kunststof en glas dragen bij aan een moderne stijl. Voor een landelijke sfeer kun je bijvoorbeeld (eiken)hout, steen en graniet gebruiken. Zeker in combinatie met een groot fornuis is dit absoluut prachtig. En wil je een keuken met een klassieke uitstraling? Denk dan eens aan donkere houtkleuren, messing, brons of marmer. Doordat het keukeneiland een centrale plek heeft in je keuken, kan het de stijl van je interieur extra benadrukken. Dat effect wordt nog groter wanneer het eiland ook aansluit op de stijl van de omliggende ruimtes, zoals je woonkamer wanneer die een open verbinding met je keuken heeft.

Het aanrechtblad

Als je je keukeneiland behalve om te koken ook wilt gebruiken om aan te eten, dan is het belangrijk om goed na te denken over de keuze voor het aanrechtblad. Je moet er uiteraard prettig op kunnen werken, je wilt graag dat het krasbestendig is en ook bestand is tegen hitte en vocht, maar het is ook de blikvanger van je keukeneiland. Je hebt veel verschillende opties. In een moderne keuken komt een betonnen werkblad erg mooi uit. Wil je een keuken met een meer landelijke of klassieke look, dan is een granieten werkblad erg fraai.

Veel extra werk- en bergruimte

Een keukeneiland in je keuken levert je een heleboel extra bergruimte op in de vorm van kastjes en lades. Zo wordt het ook een stuk gemakkelijker om je keuken altijd opgeruimd te houden. In de kastjes in het eiland ruim je mooi al je pannen, ovenschalen en dergelijke op, in de lades je kookgerei. Zo heb je ook direct altijd alles wat je nodig hebt bij de hand. Wat natuurlijk ook heerlijk is, is het werkblad, dat veel breder is dan een traditioneel aanrechtblad. Hierdoor wordt het ook veel gezelliger om gezamenlijk te koken. Bovendien loop je elkaar daarbij ook niet meer zo snel in de weg, omdat je het keukeneiland van verschillende kanten kunt benaderen.

Leidingen doortrekken en afzuigsysteem verplaatsen

Natuurlijk zitten er ook wel een paar haken en ogen aan een keukeneiland. Je moet alle voorzieningen die standaard in de muur aanwezig zijn, verplaatsen of doortrekken naar het midden van de ruimte. Elektriciteit voor je elektrische kookplaat, de waterleiding én de afvoer voor je wasbak en natuurlijk het afzuigsysteem. Dat valt allemaal prima te regelen, maar is wel meer werk dan bij een standaard keukenopstelling. Gelukkig kunnen afzuigkappen tegenwoordig ook gewoon vrij hangen of in het plafond verwerkt worden. Er bestaan zelfs kookplaten, waar het afzuigsysteem al in verwerkt is. Volkomen onzichtbaar en toch effectief.

Een spoeleiland

Behalve voor een keukeneiland kun je ook kiezen voor een spoeleiland of een schiereiland in je keuken. Een spoeleiland lijkt heel veel op een keukeneiland, maar het verschil is dat je in plaats van een kookplaat een spoelbak hebt. Dat betekent uiteraard dat je de kookplaat op een andere plek in je keuken moet laten plaatsen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om langs de muur nog een keukenblok te plaatsen. Doordat je al voldoende kastruimte hebt in je eiland, hoef je boven dat keukenblok geen bovenkasten meer te monteren, zodat je keuken een ruimtelijke uitstraling houdt. Bij een spoeleiland moet je er natuurlijk wel rekening mee houden dat je de waterleiding door moet trekken en een afvoer midden in je keuken moet laten maken.

Een schiereiland, ook voor kleinere keukens

Een schiereiland is een rechthoekig blok dat met de korte zijde tegen de wand geplaatst is. Je hoeft dan maar aan een kant voor voldoende loopruimte te zorgen en alle leidingen en aansluitingen kunnen gewoon uit de muur komen. Hierdoor is een schiereiland ook heel geschikt voor kleinere keukens waar de ruimte te beperkt is voor een keukeneiland.

Wordt je keuken niet kleiner?

Waar veel mensen nog wel bang voor zijn, is dat een keukeneiland de ruimte kleiner zal maken. Begrijpelijk, want je zet je keuken voor je gevoel een stuk voller dan wanneer je het aanrecht en de kasten langs de muren plaatst. Het midden van je keuken blijft dan in principe vrij. Je zal daar dan in de meeste gevallen wel je eettafel en stoelen neerzetten, maar die ogen niet zo massief als zo’n groot aanrechtblok midden in de ruimte. Zeker wanneer je niet over een keuken van 20 vierkante meter beschikt, maar het met een paar meter minder moet doen, zal de ruimte inderdaad snel vol worden. Er zijn echter wel een aantal tips om je keuken mét een keukeneiland toch ruimtelijk te laten ogen.

Tips om je keuken ruimtelijk te houden

Om te beginnen moet je proberen de ruimte niet te vol te zetten en de opbergruimte in het keukeneiland optimaal te benutten. Dan hoef je geen hoge kasten meer neer te zetten. Heb je toch nog meer kastruimte nodig, denk dan eens aan een zwevende kast van muur tot muur naast je keukeneiland. Daarmee creëer je een ruimtelijk gevoel. En heb je een nis in je keuken, dan kun je die ook benutten door er planken in te monteren. Keukengereedschap kun je ophangen aan rekken of stangen, die je aan het eiland, het plafond of aan de muur bevestigt. Dat scheelt ruimte en staat ook nog eens bijzonder decoratief.

Let op de onderlinge verhoudingen

Tot slot kun je ook veel zaken opbergen op planken, die je bij voorkeur hoog plaatst. Gebruik opbergbakken of dozen om het geheel er strak en opgeruimd uit te laten zien. En hou altijd goed de onderlinge verhoudingen in de gaten, bijvoorbeeld door met hoogteverschil te werken. Naast een keukeneiland kun je bijvoorbeeld heel goed een tafel neerzetten op stahoogte, met een set krukken eromheen. Maar je kunt er bij weinig ruimte ook voor kiezen om de tafel in je eiland te integreren.

Handige optische trucs

En dan zijn er ook nog een aantal optische ‘trucs’, waardoor je keuken groter en ruimer lijkt. In de eerste plaats doe je er altijd goed aan om zoveel mogelijk daglicht binnen te laten. Daglicht geeft namelijk een gevoel van ruimte. Hetzelfde geldt voor het gebruik van wit of andere lichte kleuren in je interieur. En je kunt de ruimte ook groter laten ogen door de hoeken vrij te houden. Op die manier zorg je voor langere zichtlijnen rond je keukeneiland en ook dat geeft een ruimtelijk effect.

Waarom kiezen voor een kookeiland?

Als je er de ruimte voor hebt, dan voegt het natuurlijk ontzettend veel toe aan je keuken. Een centrale ontmoetingsplek voor je gezin en vrienden om samen te koken, na te tafelen en te borrelen. Heel veel extra bergruimte. Heel veel extra werkruimte. Een keukeneiland is zelf een sfeerelement in je keuken én benadrukt daarbij ook nog eens de stijl van je keuken. De mogelijkheden qua verschillende stijlen, materialen en accessoires zijn enorm, dus waarom zou je niét kiezen voor een keukeneiland?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in