Waar moet je op letten bij het kiezen van werkbladafzuiging?

1
9358
werkbladafzuiging

Een afzuigkap voor je aanrechtblad wordt ook wel werkblad afzuigkap of werkbladafzuiging genoemd. Er zijn tal van fabrikanten die dergelijke apparatuur produceren en leveren. Vroeger waren afzuigkappen met name functioneel. Tegenwoordig mag het gezien worden en heeft de apparatuur een mooie vormgeving. Dit komt door verschillende soorten materialen, zoals glas, RVS en aluminimum. Het doel van werkbladafzuiging is natuurlijk dat geuren en dampen van eten worden afgevoerd. Wat voor verschillende soorten werkbladafzuiging zijn er? En waar moet je op letten bij het kiezen van een afzuigkap?

Aandachtspunten bij kiezen van werkbladafzuiging

Naast dat je de keuze hebt uit verschillende modellen, dien je ook met een aantal andere zaken rekening te houden. Denk aan het geluidsniveau en afzuigcapaciteit. Deze laatste kan verschillen per model. Het is belangrijk dat de werkbladafzuiging voldoende capaciteit heeft om de keuken vrij te houden van vocht en kookluchten. Hoe hoger de capaciteit, hoe beter de afzuigkap in staat is deze dampen af te voeren. Dit is tevens weer afhankelijk van de grootte van de keuken. Een kleine keuken heeft geen grote afzuigcapaciteit nodig. Ook recirculatie en filters kunnen van belang zijn.

Kiezen van de plek van de afzuigkap

Bepaal van tevoren of je een motorloze kap of een met een motor wil. Hierbij dient rekening gehouden te worden met de mogelijke aanwezigheid van een centraal afzuigsysteem in de keuken. Daarnaast dient er rekening gehouden te worden met de luchtafvoer. Een afzuigkap doet minder goed zijn werk wanneer de luchtafvoer lang is en veel bochten heeft. Verder wordt de kap boven de kookplaat geplaatst, zorg daarom dat deze twee elementen even breed zijn. Anders krijg je alsnog niet het gewenste effect van de werkbladafzuiging. Daarnaast is een goed geaarde stroombron van belang.

Met of zonder motor?

Een motorloze afzuigkap wordt vaak geplaatst als de keuken is aangesloten op een centraal afzuigsysteem. Hierbij wordt zelfs afgeraden om een afzuigkap inclusief motor te monteren. Het kan namelijk de werking van het centrale systeem verstoren. Het centrale afzuigsysteem regelt namelijk de afzuigkracht. Een afzuigkap met motor heeft wel een afzuiging die regelbaar is. De meeste modellen bevatten 1 motor. Er zijn ook modellen met meerdere. Dit systeem is te regelen door middel van toetsen, schuifregelaars en in sommige gevallen zelfs met een afstandsbediening.

Soorten afzuigkappen

Een afzuigkap wordt ook wel een dampkap genoemd. Je ziet ze vaak terug in zes verschillende uitvoeringen, namelijk de eilandkap, inbouwmodel, plafond afzuigkap, onderbouwmodel, schouwkap en vlakscherm. Met name de eilandkap is op dit moment een van de meest verkochte uitvoeringen. Zoals de naam al aangeeft wordt deze boven een kookeiland gemonteerd. Deze hangt helemaal vrij. De inbouwmodellen worden ook wel geïntegreerde afzuigkappen genoemd. Dit model wordt weggewerkt in de keukenkasten boven het werkblad. Deze heeft vaak een gunstige prijs.

Plafond afzuigkap

Naast de eilandkap is een plafond afzuigkap ook een hele geschikte werkbladafzuiging. Zoals de naam al zegt, wordt dit model ingebouwd in het plafond. Voordeel? Je kunt je niet meer stoten tegen de afzuigkap. Hierbij is het wel belangrijk dat de afstand van de kookplaat en de afzuigkap niet te groot is, anders worden luchtjes niet goed weggezogen. Je kunt er dan ook voor kiezen om een krachtigere (en bredere) afzuigkap te monteren.

Andere modellen

Een andere populaire uitvoering is de schouwkap. Deze kan verschillende vormen hebben, maar wordt altijd in een hoek (hoekschouw) of tegen een wand (wandschouw) van de keuken geplaatst. Hij hangt niet vrij. Bij dit model gaat het dan met name om de manier van plaatsen.
Een vlakscherm is een platte variant van de onderbouwkap. Het afzuigscherm is uitschuifbaar. Doordat dit model een platte bouw heeft, is deze op een onzichtbare manier te integreren in de keuken. Kies daarom voor dit model wanneer je een afzuigsysteem geen prominente plek in de keuken wilt geven. Tevens neemt hij weinig ruimte in beslag. Een onderbouwmodel wordt gemonteerd onder een keukenkast. Nadeel is dat deze uitsteekt onder de kast en dat deze vrijwel altijd motorloos is. Voordeel is de lage aanschafprijs.

Plaatsen van werkbladafzuiging

Het monteren van werkbladafzuiging vraagt wel wat kunde en technische kennis. Vrijstaande modellen zijn over het algemeen gemakkelijk zelf te plaatsen. Indien je een beetje handig bent kun je met de bijgeleverde handleiding zelf de afzuigkap installeren. De andere modellen vragen wat meer technische kennis. Indien je niet kundig genoeg bent, schakel dan een professional in.

Waar moet je op letten bij het monteren van werkbladafzuiging?

Ten eerste is het belangrijk om te kijken of er genoeg afstand tussen de kookplaat en de afzuigkap zit. Houdt ook niet teveel ruimte aan. Bij het aansluiten van de luchtafvoerslang is het belangrijk om de minimale diameter aan te houden. Een ander aandachtspunt is elektronica. Je moet natuurlijk geen schok krijgen. Schakel daarom eerst de elektriciteit uit voordat je aan de slag gaat.

Merken werkbladafzuiging

Een van de meest bekende werkbladafzuiging is misschien wel de Bora Basic. Maar ook de Novy One is zeker de moeite waard om te bekijken. Concept Swiss is een nieuwe speler op de Nederlandse keukenmarkt. Helaas is de werkbladafzuiging van Concept Swiss wel duurder dan die van Novy en Bora. De keus is aan u.

Bent u er nog niet uit of dit systeem geschikt is voor uw keuken? Controleer aan de hand van wat simpele vragen welk type geschikt is voor uw keuken en budget. Uiteraard is dit advies geheel gratis.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in