Een hoekkeuken staat voor functionaliteit en gezelligheid garant

0
982
hoekkeuken

In nieuwere huizen zie je steeds vaker woonkeukens of open keukens die rechtstreeks in verbinding staan met de woonkamer. Deze trend, die al heel wat jaren aan de gang is, heeft ervoor gezorgd dat keukenontwerpers op een andere manier tegen de keuken aan gingen kijken. Eén van de meest praktische opstellingen in een open woonkeuken is de hoekkeuken. Door deze opstelling bespaar je een hoop ruimte, die je kunt benutten voor het plaatsen van een grote eettafel met stoelen midden in de ruimte. Zo komt het accent meer te liggen op het gezellig samenzijn om te eten, dan op het koken.

Hoekkeuken heeft veel bewegingsruimte dankzij L-vorm

Een hoekkeuken heeft een L-vorm. Hierdoor biedt een hoekkeuken de gebruiker heel veel bewegingsruimte. Je kunt gemakkelijk met twee of meerdere personen tegelijkertijd bezig zijn, zonder dat je elkaar in de weg loopt. Bovendien geeft een hoekkeuken een open en daardoor gezellige uitstraling. Hierdoor wordt de ruimte functioneel en knus tegelijk. Je keuken wordt op deze manier meer een echte leefruimte, in plaats van alleen de plek waar je je eten klaarmaakt.

Creëer een gezellig zitje

Zo kun je bijvoorbeeld je hoekkeuken verlengen met een extra stuk werkblad, zodat je een gezellig zitje krijgt waar bijvoorbeeld je kinderen mee kunnen kijken wanneer jij aan het koken bent. Door dit verlengde aanrechtblad een andere dikte te geven of op een iets andere hoogte te plaatsen en er een paar barkrukken bij te plaatsen, creëer je een informeel en knus hoekje waar je bijvoorbeeld ook een glaasje kunt drinken tijdens het koken of na het eten.

Hoekkeukens bieden veel opbergruimte

Eén van de grootste voordelen van een hoekkeuken is de hoeveelheid opbergruimte die hij biedt. Behalve meerdere kasten en lades, beschikt een hoekkeuken in de meeste gevallen over een praktische carrouselkast. Deze is altijd in de hoek geplaatst, zodat ook dit stukje ruimte optimaal benut wordt. Natuurlijk heb je ook altijd nog de mogelijkheid om voor meerdere bovenkasten te kiezen. Zo kun je in een hoekkeuken met gemak al je voorraden, pannen, kookgerei en servies kwijt.

Wel of geen bovenkasten

Steeds meer mensen kiezen er echter ook juist voor om de bovenkasten weg te laten. Enerzijds omdat men vindt dat de keuken daardoor te groot oogt en men de wandruimte liever benut om accessoires op te hangen. Anderzijds omdat bovenkasten eigenlijk niet zo heel praktisch zijn in het gebruik. Het is niet fijn om zware spullen, zoals borden en schalen, boven je hoofd te moeten pakken of opbergen. Bovendien heb je in bovenkasten minder overzicht. Natuurlijk moet je wel het verlies aan opbergruimte op de een of andere manier zien te compenseren.

Lades zijn een slimme oplossing

Dat kan bijvoorbeeld door de onderkasten te vergroten door ofwel de plint te verlagen of juist het aanrechtblad te verhogen. Of door te kiezen voor extra diepe onderkasten. In dat geval kun je wel beter lades nemen, anders worden de spullen achterin moeilijk bereikbaar. Sowieso zijn lades een slimme oplossing als je veel spullen handig op wilt bergen in je hoekkeuken. Tegenwoordig worden lades zo degelijk gemaakt, dat je er ook gemakkelijk zware spullen, zoals stapels borden in kwijt kunt. En het is veel minder zwaar om ze uit een lade te tillen dan uit een kast boven je hoofd.

Zorg voor een rustige uitstraling van je hoekkeuken

Waar je wel mee uit moet kijken, is dat teveel lades in je hoekkeuken een erg rommelig beeld kunnen geven. Let er dus op dat horizontale lijnen altijd door blijven lopen. Plaats dus hoge lades naast elkaar en lage lades ook, eventueel gescheiden door inbouwapparatuur. Of kies voor kasthoge fronten die de lades aan het zicht onttrekken, zodat je een rustig beeld creëert.

Hoekkeukens zijn flexibel in te delen

Een hoekkeuken is ook ideaal voor een kleinere ruimte. Door de L-vorm benut je de ruimte optimaal en gaat geen centimeter verloren. Je kunt zelf de lengte van de werkbladen bepalen en zo een keukenblok op maat laten maken dat in iedere ruimte past. Omdat een hoekkeuken over meer werkruimte beschikt dan een rechte keuken, kun je hem flexibeler indelen. Je kunt dus zelf beslissen waar je alle apparatuur geplaatst wilt hebben.

Zorg voor een werkdriehoek

De meest ideale indeling van een hoekkeuken is de volgende. Je plaatst de koelkast of koel/vriescombinatie aan een van de twee uiteinden van het keukenblok. Daarnaast is dan vaak nog ruimte voor een hoge kast. Hierin kan dan eventueel een oven of magnetron worden ingebouwd. De spoelbak komt dan meestal aan de andere kant van de koelkast in het aanrechtblad. De kookplaat komt dan in het andere deel van het aanrecht. Op die manier creëer je een zogenaamde werkdriehoek, die bestaat uit koken, opbergen/ koelen en afwassen.

De meest ergonomische opstelling

Het grote voordeel van zo’n werkdriehoek is dat je op die manier alle functies van een keuken binnen een heel klein gebied geconcentreerd hebt. Je hoeft dus steeds maar een paar stappen te lopen. Daardoor is een hoekkeuken ook nog eens de meest ergonomische opstelling die er is. En je kunt het nog comfortabeler maken voor jezelf door ervoor te kiezen om apparatuur, zoals de oven, op ooghoogte te plaatsen in plaats van onder het aanrechtblad. Zo hoef je ook een stuk minder te bukken. En zelfs de vaatwasser kan op hoogte geplaatst worden. Zo wordt de belasting voor je rug tot een minimum beperkt.

Veel bergruimte maar liever niet te vol

Je kunt ervoor kiezen om, als de ruimte het toelaat, aan beide uiteinden van het keukenblok een hoge kast te plaatsen. Zo creëer je natuurlijk enorm veel bergruimte. Nadeel is wel dat het ruimtelijke effect van de hoekkeuken een beetje verloren gaat. In een hele grote ruimte is dat natuurlijk niet echt een probleem. In een kleinere ruimte kan het wel erg vol worden. Een tip om een kleine hoekkeuken juist wat groter te laten ogen: Maak gebruik van licht gekleurde en glanzende materialen. Deze weerkaatsen het licht, waardoor de ruimte groter lijkt.

Hoekkeukens zijn er voor ieder huis

Hoekkeukens zijn er in heel veel soorten, maten en stijlen. En voor elk budget. Of je nu een grote of een kleine ruimte hebt, maakt niet uit. Een hoekkeuken kan op maat gemaakt worden, zodat hij geschikt is voor iedere ruimte. Wat betreft de stijl kun je kiezen voor strak en modern tot landelijk en rustiek. Of je nu houdt van een hoogglans, greeploze designkeuken of van een boerenkeuken met authentieke, doorleefde materialen, de mogelijkheden zijn eindeloos.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in