Een Smeg fornuis wordt niet alleen geprezen om hun unieke design, maar ook om het optimale gebruikscomfort en de hoge kwaliteit. Het bijzondere design geeft elke keuken een unieke uitstraling. Bovendien heb je de keuze uit verschillende lijnen en mogelijkheden. Kies bijvoorbeeld voor een extra breed model met zes pitten. Voor de wat kleinere keukens zijn er ook smallere modellen verkrijgbaar. Het maakt niet uit waar je naar opzoek bent, bij de fornuizen van Smeg vind je altijd wel iets dat past in de ruimte waar jij deze graag wilt hebben.

Waar komt een Smeg fornuis vandaan?

Het klinkt wellicht of Smeg van Deens, Zweedse of andere Scandinavische afkomst is. Met betrekking tot de herkomst is er echter niets van waar. Het Smeg fornuis komt namelijk uit Italië. Evenals andere populaire fornuismerken. Smeg is een afkorting van een Metaal- en Emailleerfabriek in Guastalla. De naam van deze fabriek is Smalterie Metallurgiche Emiliane Guastalla. Deze eerste letters van de benamingen vormen de naam Smeg.

De geschiedenis van Smeg

Het eerste Smeg fornuis is vlak na de Tweede Wereldoorlog gemaakt. In 1948 richtte de Italiaan Vittoria Bertazzoni Smeg op. Hij was een afstammeling uit een familie die veel met smeden heeft gedaan. In de periode daarna verandert er veel op het gebied van levensstijl en gezinsopvattingen. Bertazzoni weet hier op een goede manier op in te spelen. Hij maakt gebruik van zijn afkomst en zet zijn innovatieve en creatieve genen in. Zo heeft hij een van de eerste fornuizen met een automatische ontsteking geïntroduceerd. Daarna volgden de inbouwovens, spoelbakken, kookplaten, koelkasten en (mini) vaatwassers. Nu produceert het bedrijf ook vele andere elektrische apparaten. Denk aan koffiemachines, kookplaten, wijnklimaatkasten, ovens, gashaarden en kranen. In Nederland is het Smeg fornuis het meest bekend.

Kenmerkend Smeg

Een Smeg fornuis is te herkennen aan de robuuste uitstraling. Er zijn verschillende productlijnen, maar ze zijn zo ontwerpen dat je er eigenlijk niet omheen kunt. Ze zijn glimmend, breed, stevig en voorzien van grote kookpitten en knoppen. Het Smeg fornuis is ontworpen voor de echte kookliefhebber. De fabrikant produceert diverse keukenartikelen, maar in Nederland zien we dus voornamelijk het fornuis terug. De formaten variëren van 60 tot en met 150 centimeter; je hebt onder andere de keuze uit 60, 70, 80, 90, 100, 110 en 120 centimeter. De fornuizen zijn vervaardigd uit hoogwaardig roestvrijstaal (18/10). De verhouding bestaat uit 18 delen chroom en 10 delen nikkel. Daarnaast zijn ze voorzien van mantelkoeling. Dit maakt het mogelijk om ze tussen te bouwen. Verder zijn ze verkrijgbaar in diverse kleuren. Hiermee kan je een keuken een geheel eigen uitstraling geven.

Verschillende lijnen

Het ligt eraan welk formaat je kiest, maar de fornuizen zijn verkrijgbaar in verschillende lijnen. Wanneer je een formaat van 90 centimeter zoekt, zal je de lijnen als Opera, Professionale en Tradizionale tegenkomen. De fornuizen dragen allen het traditionele karakter uit. Het is een glimmende fornuis met vijf á zes kookpitten en grote knoppen. De verschillen zijn met name terug te zien in het design. De zogenoemde Tradizionale heeft een klassieke uitstraling. Daarentegen is de Professionale lijn moderner en wat strakker. De prijzen zijn heel erg uiteenlopend. Het is maar net wat je van een fornuis verwacht. Een Professionale begint bij ongeveer 650 euro. Voor meer functies of een mooier design leg je wat meer geld neer. Dit kan rond de 2500 euro liggen.

90 centimeter fornuis

De fabrikant produceert fornuizen in heel veel verschillende maten en modellen. Met name het fornuis van 90 centimeter doet het goed. Hier is een reden voor. Veel fornuizen hebben dit formaat. Daarom zoeken consumenten naar een fornuis dat in de ruimte past. In dit geval hoeft er dan niet veel verbouwd te worden. Verder is het formaat van 70 centimeter ook erg populair.

70 centimeter fornuis

Is 90 centimeter te breed? Dan heb je de keuze uit smallere fornuizen, bijvoorbeeld van 70 centimeter. Er zijn echter maar enkele modellen van verkrijgbaar. Een voorbeeld is de C7GMXNL8. Dit is een vrijstaand Smeg fornuis met 5 branders. Een daarvan is een wokbrander, deze zit in het midden. Dit model is strak, maar erg modern. Daar moet je van houden. Voor een extra smal model kun je ook voor een model van 60 centimeter kiezen. Er zijn verschillende fornuizen met dit formaat.

Kookoppervlak

Ben je een echte kookliefhebber? Dan kun je bij Smeg zeker slagen. Met de verschillende formaten en mogelijkheden is er altijd wel iets te vinden dat past bij jouw voorkeuren. De fornuizen hebben allemaal een veelzijdig kookoppervlak. Dit zorgt voor optimaal kookgebak. Kies bijvoorbeeld voor een gasfornuis met 6 branders. Voor een wat meer standaard model kun je ook kiezen voor een gasfornuis met 4 pitten. Ook zijn ze verkrijgbaar met vijf pitten.

Wokpit

Het middelste pitje is – bij de meeste modellen – een wokpit. Dit is een krachtige brander waarop een grote (wok)pan snel op verwarmd wordt. Deze is dus heel geschikt voor het bereiden van wokgerechten. Deze is ook aanwezig bij het model met 6 pitten. De wokbrander kan variëren van 3,5 tot 4 kW. De pannendragers van gietijzer zijn aan de zijkanten van het fornuis geplaatst. Zo kunnen de pannen stabiel geplaatst en goed benut worden. Verder zijn ze voorzien van de kenmerkende Classici knoppen en hebben ze een elektronische vonkontsteking. Een ander voordeel is de vangschaal. Vuil en eten wordt hierin opgevangen. De keuken wordt dan niet vies door bijvoorbeeld overkoken.

Multifunctionele oven

Het merendeel van de ovens zijn voorzien van een multifunctionele oven. Deze hebben meerdere functies (5 tot 9). De ovens hebben hete lucht circulatie en de fornuizen van 90 centimeter zijn voorzien met een dubbele ventilator. Verder beschikken ze over 5 tot 5 kookniveaus. Hierdoor is er veel flexibiliteit qua tijd en gebruik. Grote en meerdere gerechten kunnen tegelijkertijd worden bereid. De binnenkant is voorzien van de zogenoemde Ever Clean emaille. Dit zorgt ervoor dat de vetaanhechting in de oven wordt verminderd. Bij sommige modellen krijg je ook accessoires meegeleverd. Met een Smeg gasfornuis met zes kookpitten krijg je bijvoorbeeld een draaispit meegeleverd. Andere accessoires zijn een bakplaat en ovenrooster. Kijk bij het desbetreffende Smeg fornuis wat er wordt meegeleverd.

Ervaringen

Voordat je een investeert in dure apparatuur, is het altijd handig om reviews en ervaringen van anderen te lezen. Veel mensen zijn liefhebbers van de Smeg fornuizen, maar smaken verschillen. Duidelijk is dat Smeg meer wordt aangeprezen dan het Borreti merk. Dit heeft echter ook veel te maken met het ontwerp. Iedereen heeft natuurlijk een persoonlijke voorkeur. Daarnaast is de ervaring dat de fornuizen van Smeg eenvoudiger schoon te maken zijn, in vergelijking met andere fornuizen.

Tegenargumenten

Een tegenargument kan zijn dat je wel of strak of een Italiaans design houdt. Heb je een romantische of nostalgische smaak? Dan zal je waarschijnlijk niet zo snel een aankoop doen van dit merk. Daarnaast kan er worden gediscussieerd over de indeling van vijf kookpitten. Meerdere mensen zijn van mening dat deze niet erg praktisch is. Met name omdat deze niet vol gezet kan worden met pannen. Gelukkig heb je ook de keuze uit vier of zes pitjes. Ander tegenargument is dat de wokbrander te hard brandt, waardoor deze niet gebruikt kan worden voor andere doeleinden. Verder raden veel consumenten het merk aan en worden er weinig problemen ervaren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in