Budget keukens; veel krijgen maar weinig betalen

0
2384
budget keukens

De aanloop naar de aanschaf van een nieuwe keuken is een leuke en spannende tijd. Soms is het alleen maar het vervangen van de bestaande opstelling met wat kleine aanvullingen maar het kan ook voorkomen dat je meteen de hele keukenruimte besluit te verbouwen. Wanneer je net begint met je zoektocht naar je droomkeuken zal het je opvallen dat er een enorm verschil in prijzen zit. De over het algemeen goedkopere budget keukens vangen aan met bedragen van rond een paar duizend euro, waarna het oploopt tot twintig- of zelfs dertigduizend voor een designkeuken met alles erop en eraan. De kunst is om een keuken te vinden die A, aan al je wensen voldoet B, die binnen het bedrag blijft wat je eraan uit wilt geven.

Keukens van de keukenspecialist

Om ideeën op te doen is het verstandig te beginnen met een paar keukenzaken af te lopen. Zo zie je wat er allemaal mogelijk is op keukengebied en wat een en ander ongeveer kost. Hoe meer je te weten komt over stijlen, materialen, systemen en inbouwapparatuur, des te gemakkelijker het voor je is om helder te krijgen wat budgettair je mogelijkheden zijn. In de oriëntatiefase staat het helemaal niet raar wanneer je bij een keukenspecialist een offerte op laat maken ter hoogte van het bedrag wat je in je hoofd hebt. Wanneer de keukenadviseur namelijk een duidelijk beeld heeft van wat je wil en hoeveel je maximaal uit kunt, of wilt, geven, stel je hem in staat mee te denken en met oplossingen te komen.

Je zal ook wel eens gehoord hebben van showroomkeukens, ook dat zijn een vorm van budget keukens. Doordat ze opgesteld geweest zijn en soms een kleine oneffenheid hebben, alhoewel dat niet perse noodzakelijk is, is de prijs vaak beduidend lager dan van een spiksplinternieuwe keuken uit de fabriek. Soms moet je er even geduld voor hebben maar met een showroomkeuken kan je het zo treffen dat je een dure merkkeuken hebt voor een uiterst scherpe prijs.

Brochures bestellen en online keukenshops vergelijken

Een ander goede manier om een goed beeld te krijgen wat er allemaal op het gebied van budget keukens is doe je door brochures mee te nemen bij keukenzaken en bouwmarkten vandaan. Ook online keukenshops kunnen je een eind op weg helpen met je ideevorming. Sommige sites beschikken daarnaast over zogenaamde budgetplanners. Kleine programmaatjes waarbij je, door het invullen van enkele gegevens, een om en nabij bedrag gepresenteerd krijgt wat de door jou gewenste keuken kost.

Kijk ook eens rond in keukens van vrienden en bekenden en vraag hen of zij tevreden zijn met de opstelling zoals hij is en waarom. Als je bij de aanschaf van een nieuwe keuken erover denkt om rigoureus de indeling te wijzigen loop je de kans dat je een keuze maakt die wel mooi staat maar totaal niet functioneel is. Met de slechte, of juist heel goede, ervaringen van anderen kan jij op jouw beurt je voordeel doen.

Hoe gebruik je de keuken?

Je zal het meeste plezier aan een keuken beleven wanneer je hem helemaal kan afstemmen op jouw wensen. Hierbij spelen de volgende factoren een rol:

  • de samenstelling van het huishouden
  • wat is de frequentie van boodschappen doen?
  • ben je een echte hobbykok of wordt er het meest afgebakken en opgewarmd?
  • je lichaamslengte
  • werk je rechts- of linkshandig

Zomaar enkele praktische zaken waar je misschien niet zo gauw bij stilstaat maar die je een hoop werkgemak kunnen bezorgen. Wanneer je tevens aandacht besteedt aan de routing van spoelbak naar kooktoestel of van oven en magnetron naar werkblad en/of keukentafel creëer je een keuken die als het ware een verlengstuk van jezelf wordt. Sta je zo nu en dan met zijn beiden in de keuken, wordt het weer anders. Dan is het zaak dat je een balans vindt tussen jullie beider wensen. Dat kan zijn door een ruimere loopruimte te houden of met meerdere werkbladen te werken.

De ideale keuken is voor iedereen verschillend. Een goedkope keuken hoeft niet te betekenen dat je in moet leveren op kwaliteit en/of functionaliteit. De meest comfortabele keuken is een keuken waarin zich alles bevindt op een manier zoals dat voor de hoofdgebruiker(s) het prettigst werkt. Omdat er over budget keukens qua gebruiksvriendelijkheid misschien wel meer nagedacht wordt dan over een designkeuken, voldoen die vaak beter dan een keuken die voorzien is van allerlei snufjes waar men nooit iets mee doet.

Bestaande keuken vervangen of een totaal nieuwe look?

Wanneer de aanschaf van een nieuwe keuken voor een groot deel afhangt van het budget zal een grootscheepse verbouwing er niet inzitten. Zaken als aan- en afvoerleidingen en elektriciteit omleggen brengen vaak met zich mee dat de muren en de vloer ook opnieuw gedaan moeten worden. Dat zijn extra kosten die behoorlijk op kunnen lopen en niet bij de installatieprijs van budget keukens inbegrepen zit. Mocht je ervoor kiezen om een budget keuken bij een keukenspecialist te kopen laat hen dan ook de verplaatsing van aansluitpunten verzorgen. Dat is een stuk gemakkelijker. Maak van te voren echter wel duidelijke afspraken over de meerprijs. Over het algemeen werken zij met hun eigen installateurs en heb je er zelf geen omkijken naar. Zou er achteraf echter iets niet in orde blijken te zijn wordt je ook niet van het kastje naar de muur gestuurd. De keukenspecialist is jouw aanspreekpunt dus ook verantwoordelijk voor onvoorziene mankementen.

De tweede mogelijkheid is dat water, gas en elektra daar blijven zitten waar ze zitten en je daar bij de aankoop van je nieuwe keuken rekening mee houdt. Je zal dan op zoek moeten naar een budget keuken die precies past. Aan de ander kant heb je dan ook geen extra kosten. Zou je er toch nog voor kiezen om de tegeltjes of de spatwand tussen het aanrecht en de bovenkastjes te vernieuwen kan er altijd met het leidingwerk nog wel een beetje geschoven worden.

Soorten budget keukens

Tot nu toe hebben we het gehad over mooie complete keukens, van goede kwaliteit en volledig naar jouw wens. Soms is echter zelfs dat niet nodig en ben je voor een caravan, zomerhuis of werkplaats op zoek naar gewoon een keukenblok met wat bovenkasten en de hoogst noodzakelijke apparatuur. Low budget keukens vind je op veilingplaatsen en bij bouwmarkten. Over het algemeen keukens die met beduidend minder fantasie ontworpen zijn dan een showroomkeuken, maar desondanks niet minder functioneel zijn.

Ze genieten niet van iedereen de voorkeur maar zelfbouw keukens zijn gegarandeerd low cost. Wanneer je een beetje handig bent bouw je zijwanden van het blok van bakstenen, legt er een marmeren of granieten blad op en werkt het geheel af met stuc. Ter afwerking neem je bijvoorbeeld houten louvre of keukendeurtjes en voilà, je hebt een schitterende authentieke landelijke keuken. Met zelfbouw budget keukens kan je alle kanten op; hoekkeuken, u-keuken, kookeiland, verlaagde spoelbak of met een verlengd werkblad dat ook meteen als keukentafel of bar dienst kan doen.

Voor velen van ons is dit echter ruimtetechnisch gezien niet mogelijk of ontbreekt het ons gewoonweg aan tijd. Wat we er echter mee proberen aan te geven is dat: ”of je nou een van de budget keukens vanuit een showroom koopt, bij een bouwmarkt haalt of zelf bouwt, door creatief te denken creëer ook jij voor weinig geld jouw droomkeuken”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in