Werkbladafzuiging met domino kookplaten van Siemens, Neff en Bosch

0
13638
Werkbladafzuiging met domino kookplaten

Het is een niet meer weg te denken fenomeen in de keukenwereld: werkbladafzuiging.

De nieuwe manier van afzuigen direct aan de kookplaat heeft een ongekende boost gekregen sinds de introductie van de Bora kookplaten. Deze Duitse fabrikant biedt alweer enige jaren verfijnde keukenapparaten waarmee u direct aan de kookplaat de vieze luchtjes afzuigt. Natuurlijk moesten de grote merken wel met alternatieven komen. Siemens, Neff en Bosch komen uit dezelfde stal en zoals gebruikelijk bieden ze een gelijkende oplossing voor werkbladafzuiging. In de vorm van domino kookplaten welke te combineren zijn met een of meerdere afzuigunits.

Domino kookplaten in combinatie met werkbladafzuiging van Siemens, Neff en Bosch

De 3 merken hebben met dit systeem een alternatief voor de Bora classic en in mindere mate voor de Bora professional serie. De hoogwaardige kookplaten en werkbladafzuiging van Bora is al weer enige tijd beproefd en goed bevonden. Siemens, Neff en Bosch bieden ook een flexibel systeem waarbij een combinatie gemaakt kan worden van verschillende kookvelden met werkbladafzuiging. Het voordeel mag duidelijk zijn, u bepaald zelf hoe u wilt gaan koken en welke kookplaten daar goed bij passen. Inductiekookplaten gecombineerd met een gaskookplaat of juist met een tepan yaki of grilplaat. Deze flexibiliteit biedt dus veel mogelijkheden welke het mogelijk maken een uitgebalanceerde invulling van uw kookplaat te maken.

De kookplaat afzuiging

De drie merken bieden een gelijkende oplossing voor het afzuigsysteem. Siemens levert dit onder typenummer LF16VA570, Neff onder I91VT44N0 en Bosch onder DIV016G50. Mocht u de werkbladafzuiging van de 3 merken naast elkaar leggen dan zult u zien dat er technisch bijna geen verschil in zit. Qua design is er enig onderscheid te ontdekken in het bedieningspaneel. Hierbij vind ik het design van de Neff werkbladafzuiger het mooiste. Vooral omdat de combinatie met de verschillende domino’s tot een mooiere uitlijning leidt. De afzuigmodule heeft aan de bovenzijde een breedte van 110 MM en een diepte van 546 MM. Onder de afzuigunit is een diepte benodigd van 156 MM. De afmeting van een besteklade bent u dus kwijt om dit apparaat in te bouwen. Aan de bovenzijde dan. Vanaf de onderzijde van de werkblafzuiging loopt een “platte buis” naar de ondergelegen plintmotor. De plintmotor kan gemonteerd worden met een plinthoogte van plm 11 cm! Vanaf de plintmotor kan de afvoer verder naar buiten worden geleid, of worden aangesloten op een cleanair unit voorzien van koolstoffilter. Houdt er wel rekening mee dat dit filter te vervangen moet zijn. Dit betekent dat u met de inbouw van dit apparaat rekening moet houden dat u ook daadwerkelijk bij het filter en de plintmotor moet kunnen komen. Het vereist in de keukenplanning dus wel enige aandacht anders gaat u daar later een probleem mee krijgen. De keukenkasten moeten berekend zijn op dit systeem. Dat betekent dat er een variabele ladediepte mogelijk moet zijn, anders zal de montage niet mogelijk zijn. Bij een gemiddelde Ikea keuken zal het lastig zijn om dit systeem te integreren. (voor een specialist in werkbladafzuiging verwijzen wij u graag naar www.keukenmeyt.nl

Het vetfilter van deze werkbladafzuiging van Siemens, Neff en Bosch is eenvoudig te verwijderen. Aan de bovenkant kunt u simpel het vetfilter uit de werkbladafzuiging halen en deze kan dan vervolgens in de vaatwasser worden gereinigd. Een vetfilter gaat plm. 200 uur (2 maanden ) mee. Mocht onverhoopt u pan overkoken dan is er geen nood aan de man. De behuizing is eenvoudig te reinigen!

Domino kookplaten

De dominokookplaten zijn plm 30 cm breed , behalve de 40 cm brede  tepan yaki van Neff en Siemens en de 40cm brede barbecue gril van Neff. De verschillende merken hebben in combinatie met de werkbladafzuiging unit verschillende domino’s in het assortiment. De inductie kookplaten van Bosch en Siemens zijn voorzien van een powermove functie. Daarnaast zijn er inductiezones te koppelen waardoor er meer flexibiliteit wordt gecreëerd. Neff heeft ook een oplossing met de bekende flexinductie. Eigenlijk zouden we niet anders meer moeten willen. Pannen kunnen overal op de plaat geplaatst worden en vorm en afmeting worden automatisch herkend. Bijzonder handig als u een wat grotere pan of meerdere kleine pannen op 1 kookveld wilt plaatsen.

Een domino gaskookplaat is ook te plaatsen alleen zult u een beschermingskap moeten plaatsen. Dit RVS kapje is simpel te plaatsen en weg te halen na gebruik. Het zorgt ervoor dat door het afzuigvermogen van de werkbladafzuiging niet “uit gezogen” worden. Een wokbrander in combinatie met een kookplaat afzuiging is niet mogelijk!

Voor een uitgebreider kookveld kunnen meerdere domino’s naast elkaar plaatsen. Alleen betekent dat wel dat u 2 inbouw afzuigkappen nodig heeft bij 3 – 4 domino kookplaten. De afvoer van 2 afzuigkappen betekent dat wel extra aandacht benodigd is voor een goede koppeling.

Tepan Yaki en grilplaat

Met een tepan yaki en een grilplaat voegt u een fun element toe aan uw kookarsenaal. In de praktijk zien we dit soort oplossingen niet vaak omdat het teveel ruimte inneemt van uw aanrechtblad. Uiteraard zijn er velen die ruimte genoeg hebben en daarnaast beschikken over een grotere portemonnee (of gewoonweg er meer geld voor over hebben). Daarnaast is het grillen of bakken op een plaat vaak een probleem door de afzuiging. Met het vermogen van 600 m3/h biedt de werkbladafzuiging van Neff en Siemens voldoende power om dit probleem te tackelen.

Een andere optie is natuurlijk het gebruik van de flexinductie domino van Neff met een passende grilplaat. Een handige accessoire die het gebruik van een ingebouwde grilplaat eigenlijk overbodig maakt.

Combinatie met stoomovens

Werkbladafzuiging gecombineerd met dominos is overal mee  te combineren, maar een combinatie met stoomovens maakt het wel extra speciaal. Met een stoomoven verplaatst u een aantal functies die normaal op de kookplaat worden uitgevoerd naar de stoomoven. Bijvoorbeeld het koken van groenten, aardappels etc. kunnen beter worden gedaan in de stoomoven. U houdt dus ruimte over op uw kookveld. Een inductie (bij voorkeur flexinductie van Neff) kookplaat met een frituur of een tepan yaki, geeft u voldoende kookvelden om de meest uitgebreide maaltijden te serveren.

Prijzen

Dat werkbladafzuiging niet goedkoop is maar ten dele waar. Laten we eens kijken wat u moet budgetteren voor een compleet systeem. Allereerst heeft u natuurlijk de afzuigmodule nodig. Deze kost (consumentenadvies prijs) resp. € 2499,00 voor Bosch en Siemens en € 2549,00 voor Neff. Daar moet u de afvoerbuizen naar buiten nog bij kopen en indien u voor recirculatie gaat ook nog een passend filtersysteem. (plm € 500,00) Een plasmamade filter is ook te koppelen en deze kost € 849,00. Een goede investering die u een hoop kopzorgen ontneemt.

De domino elementen variëren in prijs waarbij de goedkoopste oplossing `geboden wordt met een keramische domino kookplaat. Gaskookplaten in domino uitvoeringen kosten om en nabij de € 800,00. Mocht u verstandig zijn en willen kiezen voor een flexinductie kookplaat van Neff dan betaalt u voor deze optie € 1199,00. De tepan yaki kost € 1599,00 en grilplaat € 1199,00.

Een optelsom leert dat we voor een compleet systeem met werkbladafzuiging tussen de € 4000,00 en € 4500,00 opzij moeten leggen, via partijen op internet liggen deze prijzen lager. Als we een afzuigkap (eiland of wand) combineren met een flexinductie kookplaat dan zal de prijs € 500,00 – € 1000,00 lager uitvallen. Als u dan toch geld uitgeeft dan zou mijn voorkeur altijd uitgaan naar werkbladafzuiging. Een beter resultaat en zoveel meer ontwerp vrijheid!!

Nog geen keuze kunnen maken? Vul deze checklist in en krijg gratis advies over werkbladafzuiging in uw mailbox.

Foto credit: Siemens

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in